Szia! Igazán nincs mit... mert az alapkérdésedből nem következett az, ami valójában a dilemmád és ebben én is csak tamáskodom....... Ami biztos: ha megtartja az ingatlant és úgy szűnik meg, akkor nyilván nincs vállalkozásból kiadott eladási számlája, ami a pénztárkönyvbe könyvelődne..
Ebben az esetben nézi az SZJA tv. megszűnéskor mi számít bevételnek,stb.. részt..
DE megmondom neked őszintén, hogy így ebben a felállásban nem igazán lehet megítélni, hogy mi újság van, mert azt írtad hogy 1992-ben vette 1 millióért, aztán 94-ben beruházás rajta 4 millióért, ami ezek szerint az üzletté alakítás, vagy bővítés, vagy valami... aztán mostmár ugyanazen a hrsz-ú ingatlanon 2001-ben egy lakóház létesítés is.... Écs elszámolás az összérték után... ami érdekes, hiszen az egész az nem kizárólag üzleti célú és a telek értékre nincs écs.
Nem lehet tudni, hogy ezekkel kapcsolatban miket számolt el, mit érvényesített költségként.. az ev . Tehát a találgatások helyett az iratok és információk birtokában valakivel személyesen kellene megbeszélnetek, hogy ahogy ez kezelve volt az jól volt-e .. mert a megszűnéssel kapcsolatban lehet, hogy esetleg megnézik.. Az adóelévülési idő már 2001-hez képest is meg van.... HA a kizárólag üzleti célú ingatlan (gondolom hosszú élettartamú épület) épületre (tehát telekre nem) évi 2% écs volt elszámolva... és megszűnésig ez nem kerül eladásra, akkor kész annyi költséget érvényesített vele kapcsolatban évente és akkor szerintem sincs külön bevételnek tekintendő összege erre vonatkozóan .. de nincs kivezetett nettó érték "költsége sem"...
Az ÁFA tv. 11., 14. §. szerinti volt-e már, vagy a megszűnéskor meglévő eszközök tekintetében fenn áll-e az ÁFA fizetési kötelezettség..... (68.§.) (volt-e olyan,. amire adólevonási jog illette meg a vállalkozót és azt úgy használta, vagy megszűnéskor "kivonódik".. amit az ÁFA tv. ellenérték fejében való termékértékesítésnek, v.- szolgáltatásnyújtásnak minősít.) Ha van, akkor azt a megszűnéses soronkívüli ÁFA bevallásban vallani kell.
Elnézésedet kérem, de nem tudok neked biztosat segíteni... legfeljebb annyit, hogyha pontosabb kérdésfeltevéshez pontra van szükséged, akkor szívesen felajánlok, hátha valakinek volt már hasonló esete, aki tud segíteni.... csak írd ide, hogy ..rendben.
ez meg nem tudom segít-e valamit az elmélkedésben.. Üdv.