Adófórum

Adózási és számviteli információk

Idióta ügyfél....

Egyéni vállalkozók

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

... előzetes konzultáció nélkül visszaadta a vállalkozói igazolványát október 30-án. Tegnap du. hozta be az okmányirodai papírját, hogy leadta.

Ugyanakkor jelentős járulék tartozása (500 eFt felett) van az APEH felé.  Azt mondja, hogy decemberben tudja majd befizetni, mert elad valami ingatlant és akkor kapja meg a vételárat. (Végrehajtás nem indult, részletfizetést nem kért.)

Kérdés: a költségként elszámolható részét a járulékoknak elszámolhatom-e majd a májusban esedékes SZJA bevallásában vagy sem?

szedlacsek

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: btimes » csüt. nov. 05, 2009 8:32 am

Szia!

Nekem azt mondta  a győri adóhivatal, hogy a megszűnést követően soron kívül benyújtott bevallásig elszámolhatóak a költségek. Szja törvény 10 . melléklet II./3 pont szabályozza ezt. Dilemmáztam egy ideig, hogy ez melyik bevallás, de a hölgy nekem azt mondta, hogy megszűnés +30 nap. Régen ez egyértelmű volt, mert a 30. napon küldtünk 71-est, de ez ugye már nincs.

Remélem segítettem.

Timi

btimes

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 05, 2009 8:34 am

Május 20-ig kell majd beadni az 53-ast...

Ezt mikor mondta neked az APEH?

szedlacsek

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: btimes » csüt. nov. 05, 2009 9:19 am

Szia!

Kb egy hónapja. Nekem is leadta a vállalkozóit az ügyfelem, és kiderült, hogy a tárgyi eszköz törlesztésből 1 havi részlettel még tartozik, mert a számla mögötti és a szerződés szerinti ütemterv eltért, és ők a számla mögöttit tekintették érvényesnek, és pont ennyi volt nyitott szállítóként nekem egyenlegbe. Volt még egy szállító számlám, de az sima anyagköltség volt, meg egy kommunális adó befizetés.

Nekem ezt a 30 napot mondta, mert akkor adom be a bevallásokat, bár az 53-ast tényleg május 20. Kicsit nem egyértelmű ez a rész se, de az 53-ast nem soron kívüli bevallásként jelölöd szerintem, de benne tény, hogy beírod mikor adta le. Azt nem tudom neked megmondani viszont, hogy így ez az 53-as soron kívüli-e vagy sem. Ha azt nézzük, hogy akkor adod le, amikor a határideje van, akkor nem soron kívüli.

Nekem belefért a 30 napba a kérdéses dolog hálisten.

Ha nyereséges, és nem hagy nyugodni, sztem állásfoglalás kérés, ha veszteséges, akkor meg mind1

Üdv

Timi

btimes

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 05, 2009 9:28 am

Mivel a havi 80 - 90 000 Ft-os egyetlen bevétele megélhetésre is alig elég, így bőven nyereséges.. Nagyon nem mindegy, hogy ezt a több mint félmillót el tudom-e számolni, vagy fizessen majd ennyi SZJA-t + EHO-t, továbbá még ezt a pénzt is behajthatják rajta. Gyakorlatilag az összes bevételét az APEH-nek adja így... Ezért vagyok rá mérges, mert hirtelen felindulásból berohant az okmányirodába leadni a vállalkozóit, és csak utána jött hozzám, úgy hogy az egész évi eddigi bizonylatait is most hozta...
szedlacsek

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: btimes » csüt. nov. 05, 2009 9:32 am

Ő főfoglalkozású v. másod v. nyugdíjas? Kivétje van?

Ezt az első mondatodat nem értem kristálytisztán.

btimes

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 05, 2009 9:35 am

Főfoglalkozású. Kivéten még gondolkozom... Nagy mértékben függ ennek a kérdésnek a megoldásától.
szedlacsek

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: btimes » csüt. nov. 05, 2009 9:38 am

Próbáld meg a 0640-es számon, csak légy résen, ha nem , akkor decemberig még visszajön az állásfoglalás emailben.

Én minden főállásúnál könyvelek/számfejtek kivétet. Szerintem számold ki, hogy jön ki a különböző variációkra.

Nekem anno volt egy könyvvizsgáló főnököm, aki anno kiszámolta, hogy hogy jön ki a főállású ev. ha havi kivétje van, v. csak bizt. jogviszony, az éves szja bevallás nyereségadózásánál, ő azt mondta a kivéttel jobb.

útnyilvántartás esetleg?

btimes

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 05, 2009 9:43 am

Nekem is jobb a jelenlegi számokkal, ha kivétet számolok. De még a minimálbér utáni 18 % SZJA-t sem fizette be. De még így is jobb. Viszont ha tényleg kifizeti még idén a járulékokat, akkor nem kellene kivéttel sem nagyon számolnom...

Az útnyilvántartás meg nem megy, mert a cégautó adót nem vallotta be, nem fizette. Januárra és augusztustól az 500 km-t figyelembe vettem. De nem sokat segít.

szedlacsek

Idióta ügyfél....

HozzászólásSzerző: btimes » csüt. nov. 05, 2009 9:55 am

Az idiótizmusnak ára van, majd ottmarad a a folyószámláján a tartozás.

Kérdezz utána, jobbat nem tudok.

btimes

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók