Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV. cégautóadó - költségként elszámolható???

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségetek kérném. A személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó, vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vagyok. Havi 500 km után számolok el saját személygépkocsim után átalányköltséget, és emellett megfizetem a cégautóadót. Vagyis megfizettem február 1. és július 31. között. Elszámolható a cégautóadó költségként???

Válaszotokat előre is köszönöm.

Tí-Mea

HozzászólásSzerző: validitas » szer. nov. 04, 2009 9:55 am

Szia!

Igen, elszámolható. Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » szer. nov. 04, 2009 1:21 pm

Köszi a választ Böbe :)
Azért bizonytalanodtam el, mert az APEH honlapon az alábbi kérdést, és a választ olvastam: 
"A megfizetett cégautó adó összegét el lehet költségként számolni a személyi jövedelem adóban?

Az önálló tevékenységet végző magánszemély e tevékenységéből származó bevételével szemben elszámolhatja költségként a cégautóadót akkor, ha az önálló tevékenységéhez használt személygépkocsival összefüggő útnyilvántartás alapján történő költségelszámolás miatt válik az adó alanyává. A nem önálló tevékenységre tekintettel keletkező cégutóadó fizetési kötelezettség esetén a költségtérítéssel szemben a megfizetett cégautóadó nem számolható el költségként."

Lehet rosszul értelmezem, de nekem a válasz első feléből az derül ki, hogy akkor lehet költségként elszámolni a cégautóadót, ha útnyílvántartást vezetek. Mivel az 500 km átalány esetén nem szükséges útnyílvántartás, ezért merült fel a kérdés, hogy én is elszámohatom-e????

Tí-Mea

HozzászólásSzerző: validitas » szer. nov. 04, 2009 1:51 pm

Elszámolhatod, az idézett szöveg csak azt akarja írni, hogy a nem önálló tevékenységre tekintettel (pl. munkaviszony, vagy tagi jogviszony) alapján kap gk.térítést, elszámol költséget a magánszemély (nem ev.), ekkor költségként ezt nem számolhatja el.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » szer. nov. 04, 2009 2:10 pm

Köszi Böbe!

A válasz második felét én is így gondoltam. De nagyon köszönöm, sokat segítettél!

Timi

Tí-Mea

Vissza: Egyéni vállalkozók