Adófórum

Adózási és számviteli információk

Váll.ig. visszavonás utáni bevétel

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: mats » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumtársak!

Egy egyéni vállalkozó váll,igazolványát a hatalmas köztartozások miatt visszavonták  2009. 07.21-én. Csak erről nem tájékoztatta a könyvelőjét. Viszont a pénztárgépbe még szeptemberben is ütött bevételt. Ilyen esetben mi a teendő? Mi lesz a visszavonás utáni bevételi és ktg. számlákkal. Segítségeteket előre is köszönöm, Zsuzsa

mats

HozzászólásSzerző: olahneedit » hétf. nov. 02, 2009 8:36 pm

Szia!

Az SZJA tv-ből:

IV. AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓI, ILLETŐLEG A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐI TEVÉKENYSÉG MEGSZÜNTETÉSE

A tevékenység megszüntetését az adózás rendjéről szóló törvényben foglaltak szerint kell bejelenteni.

A tevékenység megszüntetését követően befolyt bevétel, illetve felmerült kiadás nyilvántartása:

a) Ha a bevétel a megszüntetés évéről szóló adóbevallás benyújtására nyitva álló határnapig (illetve a benyújtás napjáig) befolyt, azt a lezárt adóév bevételei között december 31-i időponttal kell szerepeltetni.

b) Ha a tevékenységgel összefüggésben felmerült költségek (szállítói tartozás) kiegyenlítése a megszüntetés évéről szóló adóbevallás benyújtására nyitva álló határnapig kifizetésre került, azt a lezárt adóév kiadásai között december 31-i időponttal kell szerepeltetni.

c) Abban az esetben, ha a megszüntetés évéről szóló adóbevallás benyújtására nyitva álló határnapot követően érkezik bevétel és kerül kifizetésre költség, akkor a megszerzése vagy kiadása évében önálló tevékenységből származó bevételként vagy költségként kell nyilvántartásba venni.

Az 53-as kitöltési útmutatójából:

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetését követően, de az éves

adóbevallás benyújtása előtt a megszüntetett tevékenységgel összefüggésben az egyénivállalkozásból származó

bevételek között figyelembe nem vett további bevétel érkezik,

illetve e bevallás benyújtására nyitva álló határidőt követően kiadás merül fel, akkor az ilyenbevételekre és kiadásokra

az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására

előírt szabályok vonatkoznak.

olahneedit

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. nov. 02, 2009 10:10 pm

Én másként közelítem meg a témát. Miután a vállalkozói igazolvány 07.21-én visszavonásra került, a szeptemberi kp.bevételek már engedély nélküli tevékenységgel kapcsolatos bevételek, s a kiadások is ekként kezelendőek. Tehát nem egyéni vállalkozásból származó bevételek, illetve kiadások. Edith által idézett jogszabályhely arra az esetre vonatkozik, amikor az ev.vállalkozás megszűnik és az analitikában nyílvántartott bevételek és kiadások kerülnek pénzügyileg rendezésre a bevallás benyújtására nyitva álló határideig, vagy esetleg utána.  De a kérdező esetében nem ilyen tételekről van szó. Még a szolgáltatást igénybevevőnek is lehet problémája abból, ha számla alapján elszámol költséget, áfát olyan számla alapján, amelynek számlakibocsátója már nem jogosult EV-s számla kibocsátására. (ez fiktív számlának fog minősülni) S a vállalkozását megszüntető határozat utáni (vállalkozói igazolvány bevonásának időpontja után) költségszámlákat sem fogja az ellenőrzés elfogadni, mint vállalkozáshoz kapcsolódó költséget.

Szóval az engedély nélkül folytatott tevékenységhez kötődő számlákat, illetve a pénztárgépbe beütött tételeket(a 07.21.utáni számlákat) magánszemélyként, önálló tevékenységből származó jövedelemként  (nem egyéni vállalkozóként)  adóznám le a költségszámlákat is figyelembe véve.

madora100

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd nov. 03, 2009 7:32 am

Sziasztok! Madóra álláspontját erősítem én is, a vállalkozói ig. visszavonása után, mint egyéni vállalkozó nem folytathat tevékenységet.Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd nov. 03, 2009 12:06 pm

Sziasztok!

Írtam én egy szép hosszú elmélkedést rögtön az első válasz után, mely persze sikeresen elszállt, amin aztán úgy felhúztam magam, hogy nem is törődtam vele többet. A lényege tulajdonképpen az volt, hogy a rendszer ezt a témát is nagyon felemásan kezeli. MIndkét fél hibás valahol, s én szívem szerint leadóztatnám a jogosulatlanul beütött összeget annak rendje és módja szerint önálló tévékenységből származó jövedelemként. Igen, durva.

A legdurvább persze, hogy az illető Ev még a fáradtságot sem vette, hogy elolvassa azt, amit aláírt, amikor visszavonták az igazolványát. Meg persze az is durva, hogy az okmányirodában azt mondják nekik, hogy per pillanat nincs dolguk, mert nincs megszünő bevallás.....no koment.

(Hogy kezdők nehogy félreértsék az iménti mondatot: Egy halom bejelentenivaló van ilyenkor!!!)

Az eredeti kérdés egy sor problémát vet fel pl bérek tekintetében is. Bár nincs említve, tehát valszínű nem volt alkalmazott.

Egébként Madora100 értelmezése helyes, azzal, hogy alaposan meg kell szűrni a költségszámlákat.

Üdv: Edit

olahneedit

Vissza: Egyéni vállalkozók