Sziasztok!
Tud valaki küldeni egy alvállalkozói szerződést könyvelői munkara.
Köszi.
Üdv.
Sziasztok!
Tud valaki küldeni egy alvállalkozói szerződést könyvelői munkara.
Köszi.
Üdv.
Szia!
De hogyan csinálnád ezt a munkát? A munkáltató irodájában, vagy a saját lakhelyeden/vállalkozásod székhelyén-telephelyén? Mert ez sem mindegy. Ahogy a többiek is írják, ha a munkáltató munkahelyén csinálnád, akkor biztosan munkaviszonnyá minősítenének. Viszont ha van saját vállalkozásod, és otthon csinálnád, szerintem bizonyos részfeladatok ellátására köthetnétek alvállalkozóit. Szerintem. Csak itt próbálok okoskodni...
Üdv. Kata
Sziasztok!
A TEÁOR '08 szerint:
69.20 Számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- az üzleti vagy egyéb tranzakciók, ügyletek, bizonylatok nyilvántartása
- a pénzügyi, számviteli beszámolók elkészítése vagy vizsgálata
- a beszámolók ellenőrzése, könyvvizsgálata és hitelesítése
- a könyvelés
- az egyéb számviteli szolgáltatások
- a személyi- és társasági jövedelemadó- és más bevallás készítése
- adótanácsadás, az ügyfelek (nem jogi) képviselete az adóhatóság előtt
- fizetésképtelenséggel, csőddel és felszámolással kapcsolatos szolgáltatás
- a bérszámfejtés
Tehát láthatjuk, hogy a számviteli szolgáltatás körébe elég sok minden beletartozik, és az nem pusztán adatrögzítés, ha valaki a bizonylatokat kontírozza és könyveli. Ha már előrekontírozott anyagot kap, az inkább lehet adatrögzítés.
Nos, ha valaki pl. csak azt vállalja, hogy a kapott bizonylatokat kontírozza, könyveli, a bérfeladást - uram bocsá' bérszámfejtést - elkészíti egy másik vállalkozás kijelölt munkavállalójának/vezetőjének utasításai alapján és felügyeletével, akkor szerintem ez rendben van, még akkor is, ha az illetőnek, aki könyvel, nincs mérlegképese.
Ugyanis az ügyféllel a számvit.törvény 151.§-ban előírtaknak megfelelő vállalkozás áll szerződésben, az készíti a beszámolót, felügyeli, ellenőrzi, vezeti a számviteli munkát. Ahogyan Olga beidézte:
151. § (1) A vállalkozó a 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói képesítéssel, illetve mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik, és aki szerepel a (3)-(5) bekezdés szerinti nyilvántartások valamelyikében, és ennek megfelelően a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal) rendelkezik, vagy olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja rendelkezik az előbbi képesítéssel és a (3)-(5) bekezdés szerinti nyilvántartásba történt bejegyzés alapján a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal).
Ebből egyértelmű szerintem, hogy nem magát a nap mint nap végzendő kontrírozási és könyvelési feladatokat kell a megfelelő végzettség (mérlegképes) és regisztráció birtokában végezni, hanem csak ezen feladatok irányítását, vezetését és a beszámoló elkészítését! Nagyon nem mindegy.
Tehát a könyvelés és bérszámfejtés igenis végezhető alvállalkozásban szerintem, természetesen a megfelelő szerződések (az ügyféllel kötött szerződés erre a könyvviteli szolgáltatást nyújtó társaságot feljogosítsa, és a társaság és az alvállalkozó közötti szerződés is megfelelő legyen) írásos megkötésével.
Ebben az esetben szerintem az sem mérvadó, hogy hol történik a munkavégzés, mert vannak olyan ügyfelek, akik ragaszkodnak hozzá, hogy az ő irodájukban, gépükön, az általuk megvásárolt programmal történjen a könyvelés. Hogy ne kelljen az iratanyagot hurcolni, és nekik mindig kéznél legyen, ha szükségük van rá. Ez az egy körülmény még nem teszi feltétlenül munkaviszonnyá.
De még azt sem tudjuk, hogy társas vagy egyéni vállalkozókat könyvelne-e a kérdező alvállalkozóként? Vagy ha társas vállalkozásokat, akkor mekkora árbevételűeket, mert nem mindenkinek kell mérlegképes könyvelő.
Üdv: Böbe
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 76 vendég