Adófórum

Adózási és számviteli információk

Számlán szereplő vevő adatok

Számlázás

Számlán szereplő vevő adatok

HozzászólásSzerző: exeo1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Tegnap egy érdekes beszélgetésnek voltam a fültanúja.

Egy partnerünk bemutatótermében voltam, ahol a mintatermékek, beépítési lehetőségek mellett vásárolni is lehet. Én magam is szoktam. Mindig kp-s számlát kapok.

Pénztárgépük nincs is.

Amíg én a háttérben nézelődtem, egy másik ügyfél (is) vásárolt.

Vásárlásának az összege néhány tízezer forint volt, amit ki is fizetett.

De nem akarta megadni a számlázáshoz szükséges „Vevő” adatait.

Gondolom magánszemélyként vásárolt, mert többször elmondta, hogy … „de neki nem kell számla”.

Aztán később -gondolom kínos volt számára a huzavona- bediktált egy nevet és egy településnevet.

Utcanevet már nem.

A bemutatóterem dolgozója kényszeredetten ugyan, de beérte ennyivel és az ügyfél távozott.

Ha pénztárgép lett volna, ez az egész nem jelentett volna gondot -feltételezem- mert beütötte volna a gépbe a tételek ellenértékét, és az ügyfél anonim távozhatott volna a blokkal.

De így?

Kérdéseim:

1. Kiállítható csupán a „Vásárló neve és település neve” alapján egy kp-s számla?

2. Mi a helyzet akkor, ha a vevő nem a saját adatait adja meg; ha nem valós adatokat ad meg; ha esetleg nem is létezik olyan cím?

3. Az eladó cégnek, a számla kiállítását végző dolgozójának kellene ellenőrizni (a számla megírása előtt), hogy valós-e az a személy, a megadott cím, stb?

4. Valószínűleg egy cég ellenőrzésekor nem egy kifizetett, készpénzes bevételi számla Vevő adatait fogja ellenőrizni a hatóság, de mi van ha mégis?

5. Mi a felelőssége egy ilyen esetben az eladó cégnek, dolgozójának, és hogyan szankcionálhatják ezt a hatóság oldaláról?

6. Van esetleg meghatározva egy maximális érték, ami fölött pénztárgép használata esetén a blokk mellé már külön számlát is kell kiállítani a Vevőnek?(Ha akarja, ha nem.)

7. Ha nincs pénztárgép és az ügyfél nem akar számlát, ki lehet állítani egy egyszerű -sorszámozott és gondolom szigorú számadásúnak számító- nyugtát is.

Válaszaitokat érdeklődve várom, mert ez a helyzet akár még velünk is megeshetett volna.

Bár bemutatótermünk nincs, csak egy irodánk, és pénztárgépet sem használunk.

A vevőinkkel -legyen magánszemély vagy cég- az esetleges adásvételek előtt, ajánlatadás egyebek kapcsán telefonon és e-mailben értekezünk, azaz (elvileg) tudjuk, hogy ki kicsoda, mire számlázásra kerül a sor.

De meg kell mondjam, hogy soha nem jutott eszembe, hogy számlaíráskor megpróbáljam leellenőrizni, hogy az amúgy ismeretlen ügyfelünk e-mailben ajánlatkérőként megadott, és a számlázáshoz bediktált adatai valósak e. Azaz, hogy a Buga Jakab valóban Buga Jakab, s a megadott Kisváros, Nagy utca 72. valóban létező cím-e.

Lehet rosszul tettem?

Köszönettel: exeo1

exeo1

Számlán a Vevő adatainak hiányossága

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 21, 2009 12:22 pm

Szia!

A kérdéseid sorrendjében...

1). ki, de nem szabályos,

2). a számla kibocsátója nem rendelkezik nyomozati hatáskörrel

3). szerintem nem, az előbbi okán,

4). mi jóhiszeműen jártunk el,

5) szerintem ezt sehogy, bár elég találékonyak,

6). Volt ilyen szándék év elején, de most hirtelen nem tudom, hogy ezt is eltörölték-e a 250 eFt-os témával együtt.  Az üzletek működési rendjét 2007. július 13-tól új kormányrendelet szabályozza. A pénztárgéphasználatra kötelezettek körét az üzletek működésének rendjét szabályozó új kormányrendelet -133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet. alapján kell meghatározni.

7). Igen, de azt viszont kötelező.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: validitas » szer. okt. 21, 2009 12:28 pm

Kedves Exeo!

A vázolt esetben az a fő kérdés, hogy kötelezett-e a cég a vonatkozó jogszabályok alapján pénztárgép üzemeltetésére.

Mert ha igen, akkor a legtöbb kérdés már aktualitását is veszítette, akkor bizony a vállalkozás bajba kerülthet. Hajlok rá - bár most nem ástam elő a korm.rendeletet - hogy azt mondjam, kötelező a péntárgép, mivel kisker. forgalmat is bonyolító üzletről van szó. De majd más fórumozók ezt megírják pontosan.

A vevő nevének, címének valódisága iránti nyomozás lefolytatása nem feladata (és nem is lehet) egyetlen vállalkozásnak sem. Tehát a vevő amit bediktál, azt kénytelen vagy elfogadni. 900.000 Ft -ot elérő kp. vásárlásnál vagy előlegnél már kötelező a számla adása, addig a nyugta is megteszi. 

Egyébként - ha nem kötelező a pénztárgép - a fenti kínos helyzet nyugtatömb használatával elkerülhető. Hiszen a vevő nem köteles megadni a nevét, címét, ha nem kér számlát.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: exeo1 » pén. okt. 23, 2009 1:27 pm

Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Üdv': exeo1

exeo1

Vissza: Számlázás