Adófórum

Adózási és számviteli információk

Családi gazdálkodás - kilépés

SzJA

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

Sajna a családi gazdálkodás számomra fehér folt, ezért kérem a segítségeteket.

Adott egy családi gazdálkodás, szülők és a két gyerek (mindkettő nagykorú). Az egyik gyerek szeretne "kilépni" ebből a gazdálkodásból. Mi ennek az adóvonzata, milyen buktatók vannak?

 

Minden segítséget előre is köszönök :)

Andi 

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: bartane76 » szer. máj. 14, 2008 10:05 am

Szia!

Én annyit tudok, hogy amikor az őstermelői igazolványt újítják, akkor a segítő családtagok közül, csak az egyik gyereket és a szülőket kell belevenni. Ha már meg van újítva 2008-ra, akkor nem lehet rajta váltotatni csak 2009-ben.

Nem írod, hogy biztosított őstermelő volt-e a gyerek, volt-e mellette főállása, vagy főállású őstermelő volt. Mert ha időközben munkanélküli lett esetleg az egyik segítő családtag, akkor jobb, ha kiszáll a családi gazdaságból, mert járulékkötelessé válik a munkanélküliség idejére.

Adóvonzata a kilépésnek magának nincs.

Üdv. Zsuzsa

bartane76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. máj. 14, 2008 10:27 am

Szia Andi!

Az adóvonzata annyi, hogy amíg 3-an voltak a jövedelem( bevétel és költség is) 3 felé oszlott, most amig hárman vannak szintén 3 felé kell osztani, azután arányosítani kell. Ha 5 hónapig voltak ebben a felállásban 5 hónap 3 felé oszlik a fenn maradó 7 pedig kétfelé. A biztodsítási része pedig, ha így volt biztosított és más biztosítási jogviszonya a kilépőnek nem lesz akkor be kell jelenteni az 1011-esen és fizetnie kell  a 4350.- Ft-ot.

Kapásból ennyi jutott eszembe, de van egy nagyon hasznos oldal ahonnan további információhoz juthatsz . Küldök a freemail-es címre egy dokumentumot átfogóan foglalkozik ezzel a témával.

http://www.bekesmeak.hu/kerdesvalasz/index.php

Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. máj. 14, 2008 10:38 am

Mivel a családi gazdaságot egy szerződéssel hozták létre, a szerződést kell módosítani. Gondolom, az egyik szülő volt a "családi gazdálkodó" a szerződés szerint, így . Amennyiben a nagykorú gyermek vagyont (pl termelőeszközt) vitt be és azt ki akarja vinni most, akkor a szerződésmódosításban kell rendelkezni arról, hogy mi legyen a vagyontárggyal és hogyan számolnak el egymással. Ha bevitt vagyontárgyat, azt a korm. rendelet szerinti szerződésben legalább öt évre használatba kellett adni, addig tehát nem viheti ki (szívességi használat?)

Amennyiben a gazdálkodó család tagja kilép a családi gazdaságból, a bevételt és a költségeket a kilépés időpontjával fel kell osztani a családtagok között. A továbbiakban a bevétel és az igazolt költség már csak a csökkent létszám alapulvételével osztható fel. Ha a kilépő családtag az őstermelői tevékenységet tovább folytatja, akkor csak ugyanazt az adózási módot választhatja az adóév további részére, amelyet a családi gazdaságban választottak. A kiválás időpontjában fennálló vevői tartozásokból befolyt összeget a megállapodásban foglaltak szerint kell figyelembe venni a családi gazdaságban vagy a kivált tagnál.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: andulka » szer. máj. 14, 2008 4:00 pm

Nem őstermelő, ráadásul ez a tag már évek óta külföldön él (ott tanul), csak ritkán jár haza.

 

Valószínűleg az a gondja a családnak, hogy ha a lány kilép, akkor az eddigi x jövedelem kevesebb felé oszlik, tehát több lesz az egy főre eső rész.

 

Megpróbálok beszélni vele, mert eddig szinte semmi konkrétumot nem mondott, csak annyit, amit eddig megosztottam veletek.

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. máj. 14, 2008 4:48 pm

Ha a lány szempontjából nézem, semmi hátránya nem származik abból, ha tag marad, a családnak viszont előnyös - így a lánynak is inkább előny.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: biroapa » csüt. máj. 22, 2008 4:15 pm

Szia Andulka!

A családi gazdaság megalakulásakor és a tagokban történt változáskor a történteket be kell jelenteni a megyei MGSZH-hoz (régen FM Hivatal). Ők ezt továbbítják majd az APEH-hoz. Ahogy már előttem írták, meg kell változtatni a szerződést, amelyet a tagok kötöttek az alakuláskor. A bevétel-költség elszámolás is OK. A biztosítási jogviszonya, mivel külföldön tanul kérdéses. Magyarországon ha a családi gazdasági tag felsőfokú intézményben tanul, akkor nem az iskola, hanem Ő maga rendezi a járulékot. Ha megszűnik tag lenni, akkor be kell jelenteni az iskolának, aki lejelenti biztosítottként.

biroapa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Családi gazdálkodás - kilépés

HozzászólásSzerző: bruzsa74 » vas. okt. 18, 2009 7:13 pm

Sziasztok fórumozók!

Olyan gondban vagyok, hogy ötéves kislányom van az "élettársam" gazdaságába bejelentve, de az adóbevallását mindig én írom alá. Soha nem kapok példányt belőle, a húga intézi a papírügyeit. Soha nem tájékoztatnak semmilyen beruházásról, a pénzt is ők költik el, holott a testvért tudtommal nem lehet bejelenteni a családi gazdaságba. A múlt évre 39 600 000 forint költséget írtam alá a kislányom nevében, amit gyorsan az orrom alá dugtak, hogy siessek aláírni, de azért én megnéztem. 5 év alatt kb. 90 millió forintot írtam alá, és a kislány apja ezenkívül még egyéni vállalkozó is. Ki szeretném jelenteni, mert kezd bántani az, hogy egy másfél szobás régi házban lakunk, ami az én édesanyámé, és a konyhára is kunyizni kell a pénzt! A kislányom születése előtt én és a nevelt lányom voltunk bennt, de arról az időről sincs adóbevallás másodpéldányom, hiába kérem!Azt hiszem, hogy engem nagyon hülyének néznek! 200 hektár földön gazdálkodik a lányom apja. Szerintem csak ezért van együtt még velünk, mivel nincs kit bejelentenie! Eközben elég nagy beruházások történnek náluk, én meg a GYED-ből és a családi pótlékból kell, hogy kijöjjek. Milyen következményekkel jár ez a gazdálkodónak (ha kilép a kislány), és a kislányomnak? Ha kiléptetem a gazdaságból, akkor milyen adatok kellenek, mert a gazdaság számát sem tudom, csak a kislányom adószámát? Mikortól jelentsem ki? Nem szeretnék több adóbevallást aláírni!   Magdolna 

bruzsa74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég

cron