Adófórum

Adózási és számviteli információk

sorsoláson adott nyeremény könyvelése

Juttatások, költségtérítések

sorsoláson adott nyeremény könyvelése

HozzászólásSzerző: zsike47 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A web áruházunkban ahol könyveket értékesítünk, nyereménnyel csalogatnánk a vevőket. Ha vásárol x összeg felet valaki részt vehet egy sorsoláson ahol egy Párizsi utat sorsolnak ki. Ez hogy működik??? Minek minősül??? Be kell e jelenteni valahova???? APEH , szerencsejáték Zrt.???? Meg ilyenek, és ez könyvelésben miként fog megjelenni ??? Hova könyvelem majd??? Ehhez kapcsolódó ktg.-t  áfa-San levonhatóak???

 

Köszi Zsike47

zsike47
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

sorsoláson adott nyeremény könyvelése

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. okt. 18, 2009 2:13 pm

Az ajándéksorsolás a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 23. §-ában megfogalmazott, engedélyhez nem kötött szerencsejáték-szervezés

"23. § (1) Aki rendszeresen, saját nevében áruk, szolgáltatások értékesítését végzi, engedély nélkül rendezhet és bonyolíthat le vásárlással vagy szolgáltatás igénybevételével egybekötött ajándéksorsolásos akciót (a továbbiakban: ajándéksorsolás), amelyben a vásárlónak a meghatározott értékű, mennyiségű vagy fajtájú áru megvételekor vagy szolgáltatás igénybevételekor kapott sorsjegy nyilvános kihúzása esetén áru vagy szolgáltatás formájában nyereményt kell adni."

 Az ajándéksorolást lebonyolító vállalkozás e tevékenysége tekintetében a szerencsejáték szervezőjének minősül. (37.§ 15.b.) A fogalom-meghatározásból látható, hogy az ajándéksorolás nem engedélyköteles tevékenység ugyan – de bejelentési kötelezettség alá esik, és további szigorú szabályok szerint végezhető.

Az ajándéksorsolás szervező a sorsjegyek számának és értékének megjelölésével az engedélyhez nem kötött sorsolásos játékot is köteles azt bejelenteni legalább 10 nappal a játék lebonyolítása előtt, a törvény további kötelezettségeket is előír, a húzással kapcsolatban, a végelszámolással kapcsolatban, az át nem vett nyereményekkel kapcsolatban. stb.

Társasági adó szempontjából: : Nem növeli az adózás előtti eredményt – a „B” fejezet 12. pontja alapján – a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényben meghatározott sorsolásos játék, ajándéksorsolás keretében átadott, nyújtott nyeremény ráfordításként elszámolt értéke.

Az ajándéksorsoláson átadott nyeremény ráfordításként elszámolt összege a társaságiadó-alap megállapítása során a vállalkozás érdekében felmerült költség, azaz nem növeli az adózás előtti eredményt [Tao-tv. 3. számú melléklet B) fejezet 12. pont].

SZJA szempontjából: A személyijövedelemadó-törvény 76. §-a rendelkezik a nyeremények utáni adókötelezettségről. E rendelkezés szerint, ha a nyeremény nem pénz, akkor a juttatónak kell a nyeremény általános forgalmi adó nélküli piaci árának 33 százalékát személyi jövedelemadóként megállapítani. 

Illeték kötelezettség nem terheli     17. § (1) Mentes az ajándékozási illeték alól:

c) az olyan ajándék megszerzése, amely után az ajándékozót vagy a megajándékozottat személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli, továbbá az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program keretében megszerzett értékpapír, valamint a dolgozói üzletrészként, dolgozói részvényként személyi jövedelemadót nem viselő módon a társas vállalkozástól megszerzett üzletrész, részvény is;

ÁFA:

A nyereményként kisorsolt nyereménytárgy beszerzésekor nem vonható le az áfa, mert térítésmentes átadás céljából szerezted be. A kisorsolás után a nyertesnek való átadásnál ugyanakkor nem lesz áfa fizetési kötelezettség, így ezeket a nyereményeket nem kell kiszámlázni sem.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

sorsoláson adott nyeremény könyvelése

HozzászólásSzerző: zsike47 » vas. okt. 18, 2009 4:27 pm

Kedves madora100!

Nagyon szépen köszönöm a választ. Ha jól értelmezem akkor az SZJA-t nekünk kell megállapítani és befizetni a nyertes azonosító adataival. Jó értem úgye???? "szigorú szabályok szerint végezhető" ez mit takar szerinted ügyvéd jelenléte meg ilyenek??? a nyilvános húzás feltételei szerint és még olyasmit is olvastam ,hogy az ajándéksorsolás végelszámolását is le kell bonyolítani majd ha vége van.PM nyomtatványon. Ha van valaki aki egy ilyet végig lebonyolított,  leírná nekem??? nagyon megköszönöm.

 

Üdv zsike47

zsike47
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

sorsoláson adott nyeremény könyvelése

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. okt. 18, 2009 5:09 pm

Igen, jól érted. Az szja-t nektek kell bevallani és megfizetni. Van egy külön szabályozás, amelyben a végrehajtás szabályozásra került. Megpróbálom megnézni az elérhetőségét.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

sorsoláson adott nyeremény könyvelése

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. okt. 18, 2009 5:25 pm

Ajándéksorsolás bejelentése és végelszámolása

(35. számú nyomtatvány)

Az erre vonatkozó tájékoztató az irodákban megtalálható, amely teljes kör
ően

tartalmazza a bejelentés-köteles játékokra vonatkozó szabályokat. A bejelentéshez

és elszámoláshoz szükséges formanyomtatvány szintén az ÜSZI-n rendelkezésre áll,

valamint a társaság székhelye szerinti kihelyzett ügyfélszolgálatokon is beszerezhető.

http://www.szf.hu/Files/Taj_alt_tud_2009.pdf (8.oldal.)

 Végrehajtási utasítás száma:  az egyesszerencsejátékok engedélyezésével, lebonyolításával és ellenırzésével kapcsolatos
feladatok végrehajtásáról szóló 32/2005. (XII. 21.) PM rendelet (a továbbiakban Vhr.)

A nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék és az ajándéksorsolás lebonyolításáról - az Szjtv. 17. §-ának (3) bekezdésében meghatározott időpontot követő harminc napon belül - végelszámolást kell készíteni.

A PM rendeletet megtalálod:

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=32%2F2005.+%28XII.+21.%29+PM+rendelet+&meta= (negyedik találat pdf-ben)

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

sorsoláson adott nyeremény könyvelése

HozzászólásSzerző: cecil59 » vas. okt. 18, 2009 6:04 pm

A szerencsejáték felügyeletnél kaphatsz nyomtatványt a bejelentéshez és a végelszámoláshoz is. Bármilyen változás történik a bejelentéshez képest, 2200,- ft-os illetékbélyeggel ellátott levélben módosítani kell. (pl. változik a sorsolás helyszíne, változik a kisorsolt ajándék értéke...). A végelszámolást a sorsolást követő 30 napon belül kell elvégezni. Üdv, Cili
cecil59
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég