Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó táppénz igénylése

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: schdora » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Főállású egyéni vállalkozó vagyok 2007 óta, most igénylek táppénzt, eddig folyamatosan dolgoztam.Kérdésem lenne hogy milyen papírokat kell beadnom az OEP-hez. Kitöltöttem az "Igénybejelentés táppénz... igényléséhez" és a "Pótlap táppénz megállapításához", csatolom az orvosi igazolást.

2006.07.31 szűnt meg az előző munkahelyem, ahol alkalmazott voltam - ilyen esetben csatolnom kell a rózsaszín kiskönyvet (Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról)? Ebbe bele kéne magamat írni, mint a következő foglalkoztató kifizetőhely? Ha csatolni kell az eredetit kell elküldenem?

Jövedelemigazolást csatolnom kell a 2008-as, 2009-es évre? Ha igen, akkor saját magam töltöm ki, mint EV, vagy az Apeh-től kell kérni, esetleg máshonnan?

Az igénybejelentő lapon 2. oldal 3. pontban be kell írnom a biztosítási jogviszony végét is, ha a vállalkozói igazolványom még megvan? Vagy így elég csak a jogviszony kezdetének a dátuma?

Ha főállású EV vagyok, akkor a heti munkaidőhöz 40 órát kell beírnom akkor is ha többet dolgoztam?

Jól tudom hogy családi kedvezményt csak 3 gyerek után lehet igénybe venni?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

schdora

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. okt. 08, 2009 1:10 pm

Szia !

Jól írtad, hogy milyen nyomtatványokat kell a táppénz igényléséhez kitölteni. Szerintem a rózsaszín kiskönyvet ne küldd be, legfeljebb csak fénymásolatban. Én két EV-nak rendszeresen intézem a táppénz igénylését, nem szokták kérni.

A jövedelemigazolást saját magadnak kell kitölteni, nem kell az apeh-tól semmit kérni hozzá.

A biztosítási jogviszony vége rublikát értelemszerűen ne töltsd ki, hiszen még EV vagy.

Én heti 40 órát szoktam beírni.

A családi adókedvezményt is jól tudod, minimum 3 gyermek esetén lehet igénybevenni. 

Üdv. Nóra 

l.nora

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. okt. 08, 2009 1:29 pm

Az egyéni vállalkozók táppénzigényléséhez szolgáló bejelentőlapon biztos, hogy van heti munkaidős rovat? Én nem emlékszem rá, hogy lenne. Mert ev-nél nem is értelmezhető.

A Fogl.igazoláson van ilyen, ami az alkalmazottaknak kell.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. okt. 08, 2009 1:36 pm

Szia Zsuzsa !

Van ilyen rovat, bár sok értelme nincs.....

Üdv. Nóra 

l.nora

HozzászólásSzerző: schdora » csüt. okt. 08, 2009 2:13 pm

Kedves Nóra!

Köszönöm a gyors választ!

Jövedelemigazolási nyomtatványt nem lehet az Oep honlapjáról letölteni, csak olyat amire rá van írva hogy "minta". Jó ha én szerkesztek egy hasonló kinézetűt és azt adom be? Vagy honnan szerezhetek ilyet, amit csak ki kell töltenem? Szerepeltetni kell rajta a "nyilvántartási szám"-ot, én nem tudok róla hogy nekem ilyenem lenne. Hagyjam le róla?

A rózsaszín könyvbe be kell írnom magamat mint foglalkoztatót?

Te személyesen szoktad intézni a tb ügyeket a vállalkozóidnak? Inkább menjek be én is hozzájuk, és akkor rögtön kiderül, hogy pl kérik-e a rózsaszín könyvet, vagy nem?

Köszönöm!

Dóri

schdora

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. okt. 08, 2009 3:27 pm

Kedves Dóri !

Erről a linkről tudsz nyomtatványt letölteni:

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35358&_dad=portal&_schema=PORTAL

A nyomtatvány biztosítottak részére részből :

Igénybejelentés táppénz ........... igénylésére (IB.20.r.sz.)

Pótlap tp. megállapítására (PL.30/tp.r.sz.)

Nyugodtan írjál, ha nem boldogulsz vele.

A rózsaszín könyvbe nyugodtan íd be magad, fénymásold le, és úgy küld be. Szerintem felesleges személyesen intézni, én az orvosi igazolásokat szkennelve szoktam elmenteni, hogy meglegyen, a nyomtatványok meg world dokumentumok, ezeket is elmentem.

Nem lesz semmi gond az igényléssel, ha mégis értesítenek levélben.

Üdv.  Nóra 

l.nora

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. okt. 08, 2009 5:05 pm

Hát én most a szememet kinéztem, és nem találok rajta ilyet. Csak ott, ahol a két éven belüli biztosítási jogviszonyokat kell beírni. De oda meg a jelenlegi nem kell, csak ha két éven belül volt más is.

Hol van ilyen kérdés a jelenlegi biztosításával, azaz az egyéni vállalkozásával kapcsolatban?

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. okt. 08, 2009 5:21 pm

Én ezt a rovatot is ki szoktam tölteni, az EV adataival, bár most elgondolkodtam, hogy kell-e ?!

Amikor kitöltöttem úgy gondolkodtam, hogy az ellátás - vagyis táppénz - előtt két éven belül is EV volt. Rosszul értelmezem ezt a rovatot szerinted ? 

A táppénzek mindenesetre rendre megérkeznek....

Üdv. Nóra 

l.nora

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. okt. 09, 2009 4:50 am

Nóra! Feleslegesen dolgozol. Azt, hogy az előző két évben is vállalkozó volt, látja abból, hogy mikor kezdődött a jelenlegi jogviszonya.

Ebben az esetben - mármint ha az előző két évben is vállalkozó volt - ezt a bizonyos rovatot nem kell kitölteni.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. okt. 09, 2009 5:58 am

Sziasztok!

Az ev saját magának nem tölti az OEP-es jövedelemigazolást (a Pótlapon tünteti fel a 2008. és 2009. év eb. alapot képező váll. jövedelmét)!

Ha a betegséget megelőzően két évre visszamenőleg folyamatosan ev-ként volt biztosított (főállású ev), akkor csak az Igénybejelentés|| Pótlap || orvosi igazolások szükségesek|| én TB kiskönyvet ebben az esetben nem szoktam küldeni, de a fénymást. lehet ettől függetlenül csatolni (azt írod 2007 óta ev, feltételezem 2007 év elejétől kezdve, tehát ha megvan visszamenőleg a két év ev-ként, a korábbi jogviszonyokkal nem kell foglalkozni). Ebben az esetben a 3. pontot sem kell tölteni, ahogy Zsuzsa is írta!

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók