Adófórum

Adózási és számviteli információk

ev.kivétjének emelése?

Egyéni vállalkozók

ev.kivétjének emelése?

HozzászólásSzerző: Cininéni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérdésem a köv. lenne:
Szerintetek és ebben várom a véleményeket bőven:
érdemes egy egyéni vállalkozónak a kivétjét emelni a járulékminimum fölé, ha év végén kb. 2M ft a jövedelme és rendesen megfizeti az szja-t, osztalék adót és 4%-ot?
Mert ezen gondolkodtam, hogy van-e és hogyan arra mód, hogy mondjuk látja már az év utolsó negyedévében, hogy miként áll és akkor bead egy nyomtatványt, /amin a járulékalapot kell közölni/, hogy mostantól mondjuk 200.000ft után kiván minden járulékot fizetni és ez lesz a kivétje is. Mert szerintem ez jobban megérné, hiszen a kivétet leköltségeli és a járulékok nagy részét is.
Cininéni

ev.kivétjének emelése?

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. feb. 14, 2007 4:18 pm

Szia! Én úgy gondolom, hogy csak az evás válakozónak kell jelezni, ha a minimum járulék alapnál többet szeretne fizetni .Az Szja szerinti e. vállakozónak nicsen ilyen bejelentési kötelezettség, ha decemberben úgy látja, hogy több kivétet vesz ki, akkor jan. 12-ig megfizeti a járulékokat és ennyi, több lesz a költsége ez által. Szerintem 2006-os évre az ilyen többlet nyereség után jobban járt, ha osztalékként vette ki. 2007-ben már nem biztos, számolni kell. Mária

valterjozsefne

ev.kivétjének emelése?

HozzászólásSzerző: Cininéni » szer. feb. 14, 2007 5:13 pm

Nem tudom én pont az számolgattam, hogy kivét ktg, a tavaly 18% ktg, a 11% tavaly ktg, a vállalkozói járulék ktg. Egyedül a 18% szja van, de az van a jövedelem után is, a 0,5% a 8% ami nem ktg.
Cininéni

ev.kivétjének emelése?

HozzászólásSzerző: sz.judit » szer. feb. 14, 2007 5:21 pm

Azt is figyelembe kell venni, hogy amennyiben az ev. nyugdíjas, a jövedelemkivétet össze kell adni a nyugdíj összegével, és ez megemelheti a kivét szja-ját.
sz.judit

ev.kivétjének emelése?

HozzászólásSzerző: Cininéni » szer. feb. 14, 2007 5:24 pm

Igen, tudom, de ez esetben nem nyugdíjasról van szó.
Cininéni

ev.kivétjének emelése?

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. feb. 14, 2007 7:04 pm

Sziasztok! Szerintem jól ki vannak találva ezek a járulékok, bárhonnan is közelíted meg, az eredmény nagyon kevésbé fog különbözni.Én azon a véleményen vagyok, főleg ha  már nincs túl messze a nyugdíjtól, hogy jobb a kivét, mivel a saját "jövőjére" is gondolni kell, és nem mindegy melyik kalapba kerülnek a járukékos költségek. Ha túl fiatal??? akkor ki tudja... lehet hogy minden fillér most kell! Érdemes megbeszélni a vállakozóval. Külön jelenteni nem kell. Bármikor változtathat. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Vissza: Egyéni vállalkozók