Adófórum

Adózási és számviteli információk

Körny.véd termékdíjjal kapcs.infót szeretnék!!

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Bíborka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Sajnos első olyan céget kaptam könyvelésre, ahol a termékdíj fizetési kötelezettség felmerül, és ezért egyáltalán nem vagyok jártas a dologban. A cégnek péksége van, helyben sütik a finomságokat. Csomagoló anyagot szerzett be, ahol a számlán rajta van, hogy a szállító a termékdíjfizetési kötelezettségét teljesítette. Utána olvastam már, hogy ez nem jelenti azt,hogy a vevő, vagyis az általam könyvelt cég mentesülne a fizetéstől. Őt is terheli termékdík fiz.köt. Az lenne a kérdésem, hogy ez a gyakorlatban hogy működik. Tudom, van egy fajta nyomtatvány, idáig jutottam el. De tényleg nekem kell kiszámolni,hogy mennyibe kerül a csomagolóanyag termék díja? Hogyan kell egyáltalán? Ha vesz valami árut, pl. dobozos üdítőt, akkor azután is kell fizetnie díjat?
Bíborka

HozzászólásSzerző: 3HInfo » hétf. szept. 21, 2009 11:15 am

Szia!

Először is a cégnek igényelnie kell VPID számot a vámosoktól illetve egy GS1 Hungary nevű cégtől GLN számot. Ha ez a kettő megvan, akkor be kell jelentkezni a VPOP felé KT09 nyomtatványon és amennyiben az ügyfeled egyéb adónemekben éves bevalló, akkor jövő év február 25-ig kell majd adatot szolgáltatni, bevallani az VPOP-nak a termékdíjat és akkor is kell fizetni.

Felhívnám a figyelmet arra is, hogy amennyiben nem kell fizetnie mert mentesül a termékdíj fizetés alól, mindezeket akkor is meg kell tennie mert a hivatal sorra járja a kisboltokat és büntet de kegyetlenül.

Tavasszal kijöttek elmondták mit kell tenni, azt megtettük. Azonban azt nem mondták, hogy ezt a rohadt KT09-t is el kell küldeni. Ezért "csak" 10.000,- ft a bünti.

Ha valami konkrét nyomi vagy info kell, írj, szívesen segítek én már végigjártam itt Pest megyében az összes hülyeséget...

üdv

Tica

3HInfo

HozzászólásSzerző: Bíborka » hétf. szept. 21, 2009 11:25 am

Szia! Akkor szerencsére az ügyfél éves bevalló. Igen,addig eljutottam a nyomozásban, hogy kellenek ezek a számok.,meg regisztrálni kell, ilyesmi. Abban vagyok még bizonytalan, hogy honnan tudom, hogy melyik kategóriába tartozik? tömegalapú, vagy kereskedelmi alapú, mert mindkettő igaz lehet rá.pl- Papírzacskó a pékáruknak, ugye? A ker. alapúnak három díjtétele van. H+e1+e2. és mind a háromnak eleget kell tenni. de hogyan? vásárolt egyik hónapban 40.000 db zacskót, ennek meg kell határozni a súlyát kilóba? és mindegyik díjtételre külön kiszámolom? Ezt a részét nem értem. Nem tiszta:/ Ha ebben tudnál segíteni, akkor annak nagyon örülnék. Szerencsére vannak olyan beszerzések, melyre rá van írva, hogy 100%ban mentes, tehát neki sem kell megfizetni.
Bíborka

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. szept. 21, 2009 3:08 pm

Az, hogy 100%-ban mentes, semmit nem jelent, mivel a számlán levő szöveg a számla kibocsátójára vonatkozik, azaz ő a mentes.

Alapvetően tudni kell, hogy a termékdíjat a csomagolás értékesítése után kell megfizetni. (2010-től lehet választani a beszerzéskori elszámolsát, ezt december 20-ig kell bejelenteni).

Ha most visszamenőleg, január 1-től (vagy még régebbtől) akarod a bevallásokat megtenni, akkor ismerned kell a jogszabályváltozásokat. 2009.01.01 - 2009-05-31-ig a műanyag zacskók kereskedelmi csomagolásnak minősültek, utána visszakerültek a tömegalapúba. A poharak szintúgy (gondolom ez nem érint).

Papírzacskó tömegalapú. Ha papír csomagoló is van, az is tömegalapú. Ha volt műanyag zacsi vagy reklámtáska, akkor az kereskedelmi csomagolás. (zacsi júni egyig, táska most is)

Ha a zacskóknak nem szerepelt a tömegük a számlán, akkor több lehetőség van a tömegadatok megszerzésére.
- megkérdezitek a forgalmazót
- Leméritek, lehetőleg hiteles mérleggel

Ha termékdíjra kötelezett a cég, akkor ahogy Tica elmondta, kell GLN szám (online fél óra), kell VPID szám (papíron kell beküldeni, néhány hét). ezután be kell nyújtani a KT09BEJKE BJ1-t minél hamarabb, mert azt elvileg a termékdíj keletkezéstől számított 15 napon belül be kellett volna adni.

A KT09BEV-et pedig az egyéb adóknak megfelelő gyakorisággal.

Ha 2008-ban volt termékdíj kötelezettsége, akkor azt javaslom, hogy arra az időszakra mindenképpen készítse el a pótbevallást, mert addig tuti visszamennek az ellenőrzésben.

Ha szeretnétek mentesülni a jövőben a macerától, akkor olyan csomagolóanyag forgalmazótól vásároljanak, aki számlán átvállalja tőlük a termékdíjat (ezt a számlán megfelelő szöveg feltüntetésével jelzik, 53/2003 Korm rend.

(3) A termékdíj-fizetési kötelezettség számla alapján való átvállalása esetén, a számlán

a) csomagolás esetén

aa) ha a termékdíj-fizetési kötelezettség egésze, egyben kerül átvállalásra „a termékdíj-fizetés átvállalásra került, mivel a hasznosítási díj a (cég neve) ................................... hasznosítást koordináló szervezetnek, valamint az ezen felül fennmaradó termékdíj, a bruttó  árból .............. Ft megfizetésre került”;

ab) ha a műanyag (bevásárló-reklám) táska „H” termékdíjtétele külön kerül átvállalásra, „a termékdíj „H” díjtétel megfizetése átvállalásra került, mivel a hasznosítási díj a (cég neve) ………………………… hasznosítást koordináló szervezetnek, valamint az ezen felül fennmaradó termékdíj, a bruttó árból …………………Ft megfizetésre került;

Szjuli

HozzászólásSzerző: Bíborka » kedd szept. 22, 2009 4:44 am

Szia! Konkrétan a metro számlákon van ilyen, hogy 100% mentes, és a hasznosítási díj megfizetve. Ebből gondolnám, hogy akkor nem kell fizetnie. Csomagolt árut vesz, és mondjuk dobozos üdítőket. Ezeket nem csomagolják újra a pékségben, így nem kell fizetni, én ezt szűrtem le. De ettől még lehet értelmezési problémám van:S Van olyan számla is, ahol semmit nem tüntetett fel a szállító, csak annyit,hogy x darab zacskó. Nagyon sokat segítettél, köszönöm. Más adónemben éves bevalló a cég, ezért ebben is éves lesz. Akkor is be kellett volna már jelenteni, ugye? Akkor pótoljuk minél előbb. Tavalyra még nem kellett fizetnie, ez a szerencse.
Bíborka

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » kedd szept. 22, 2009 6:38 am

Szia!

Bocsi, hogy itt pofátlankodok, tudnál írni egy linket ahol értelmesen le van írva ez az egész? Nekem egy közértem és egyéb kis boltjaim vannak. Leginkább zacsi. Ezt valaho eltudom olvasni valahol hogy mi van?

Köszi

Kuszi

kiskuszko1

HozzászólásSzerző: 3HInfo » kedd szept. 22, 2009 7:50 am

Szia!

www.termekdijinfo.hu

itt elég sokféle információt találhatsz erről az egész katyvaszról.

üdv

Tica

3HInfo

HozzászólásSzerző: Szjuli » kedd szept. 22, 2009 11:28 am

Kedves Kuszi,

én is ezt az oldalt ajánlottam volna, amit Tica. :-) Szerintem nagyon jó oldal, érdemes a cikkeket (Önök kérdezték) rovatot is olvasni. Ez a VPOP nemhivatalos termékdíjas oldala. Úgy értve, hogy a VPOP megbízott egy külső céget és az üzemelteti, és VPOP hivatalos szakértők is jelen vannak, de az ott közölt válaszok "nem minősülnek hivatalos" válasznak. Ettől függetlenül általában egyeztetnek a KvvM-mel, VPOP-val és még nem tudom kikkel egy-egy bonyolultabb probléma esetén.

Szjuli

HozzászólásSzerző: Szjuli » kedd szept. 22, 2009 11:53 am

Bíborka,

Van egy vezérfonal, amit igyekszem mindenkivel megértetni, aki belekezd a termékdíjba, és ami talán segít eligazodni benne.

A lényeg, hogy ki csomagol! (mármint csomagolási termékdíj esetében, a többit most hagyjuk)

Leegyszerűsítve a dolgot, kötelezett az
- aki csomagol
- aki külföldről hoz be csomagolt árut
- és néhány speciális esetben a termékdíj egy részére (E2) az, aki a fenti kettő típusútól vásárol

Aki kötelezett, annak rá kell írnia a számlára a termékdíjas szöveget, például, ha ő koordináló szervezethez csatlakozott, akkor a 100%-ban mentes, hasznosítási díj megfizetve típusút. De ezt azért írja rá, mert ő maga vagy csomagol, vagy külföldről szerez be.

Ketté kell választani a tömegalapú díjakat és a kereskedelmi csomagolást.

Általában egy kisbolt, vagy étterem, kávézó, büfé esetében mindkettő előfordul.

A tömegalapú csomagolás az a papír, amibe beletekerik, az a zacskó, amibe beleteszik, az a műanyag tányér/pohár, amiben kiszolgálják, az a műanyag doboz, amiben a vendég elviheti, az a doboz, amiben kiszállítják neki... és a legfontosabb, hogy mindezekbe az eladó teszi bele /csomagolja). Apró megjegyzés, ha a vevő teszi bele (például pohár), az is ide számít. Nem számít bele azonban az a csomagolás, amit csomagolva vásárolsz belföldről és úgy adod el változatlan formában.

A kereskedelmi csomagolás a fenti üzletek esetében két típus. Az egyik a bevásárló vagy reklámtáska. ha ilyet forgalmazol (akár pénzért adod a vevőnek, akár ingyen, a lényeg hogy abból a célból, hogy a nálad vásárolt árukat hazavigye), akkor a teljes díjat kell utána fizetni H+E1+E2.

A másik típus egyes italtermékek palack csomagolása, ha olyan cégtől vásároltál, aki maga gyártó (azaz palackozó) vagy külföldről szerzi be. Ilyenkor az E2 díjat kell utána megfizetni. Viszont ebben az esetben a számlán rajta kell lennie egy olyan szövegnek, amiből egyértelműen kiderül, hogy neked még E2-t fizetned kell.

Ha jól tudom, akkor a Metro például nem árul olyan italtermékeket, amire E2-t kellene fizetni. Gondolom elintézi magának. Állítólag a neten közzé van téve egy tájékoztatója, amiben ezt le is írja.

Magánvéleményem, hogy a termékdíj nyilvántartások és bevallások elkészítése nem a könyvelő feladata, de tudom, hogy úgyis rájuk marad a feladat. Ezért megpróbálom összefoglalni a dolgot könyvelői szempontból.

Ha találsz csomagolóanyagról szóló számlát: papír, zacskó, zsák, fólia, PE szatyor, és a cég tevékenysége olyan, hogy csomagol (a szó termékdíjas értelmében), akkor ezekkel kell foglalkozni. (csomagolóanyag főkönyv)

Ha találsz EU-s bejövő számlát, ami nem szolgáltatás, akkor majdnem biztos, hogy van termékdíj vonzata. Mivel csomagolatlanul ritkán vesznek bármit is.

Ha kereskedelem, vendéglátás a tevékenység, és forgalmaz italokat is, akkor minden ital beszerzési számlát jól meg kell nézni, hogy azok közül melyik után kell fizetni E2-t, melyik után semmit.

És van még egy termékdíj csoport, amiről hajlamosak elfeledkezni, ez a reklámhordozó. Szórónyag, prospektus, plakát... Tehát ha van marketing költség, akkor azokat is végig kell nézni. Sokszor csak annyit írnak rá, hogy sokszorítás, fénymásolás, de tartalmilag az is reklámanyagot jelent.

Ha rádhagyják a nyilvántartás vezetését is, akkor arra ügyelj, hogy kérj tőlük havi csomagolóanyag leltárt (elkészítheted te is, csak írják alá), mert ezzel igazolod, hogy "értékesítéskor" számoltad el a csomagolóanyagot, nem beszerzéskor. Érdemes egy kis szabályzatot is összedobni hozzá, hogy mit mi alapján számolsz, hogyan vannak a folyamatok (például nincs előrecsomagolás, mert akkor még a raktárkészletet is vezetni kellene). Ilyenek.

A bejelentést már meg kellett volna tenni, ez független a bevallás gyakoriságától. A kötelezettség keletkezésétől (tehát amikor a csomagolt árut eladja) 15 napon belül kellett volna bejelenteni.

Szjuli

Vissza: Adatszolgáltatás