Adófórum

Adózási és számviteli információk

Végelszámolásból felszámolás

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: NBarbi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nagyon nagy szükségem van a segítségetekre. Barátnőm fel kereset segítsek neki a Bt-je felszámolásában, elmesélt mindent, elég zavaros, de meg próbálok neki segíteni. 2007-ben elkezdődött neki a végelszámolás utolsó mérleg amit tudot nekem adni 2007.08.31, innentől fogva senki nem foglalkozott a cégével, olyan gond is volt, hogy az ügyvéd nem tette közzé a végelszámolást a hitelezők felé, ezért lehet, hogy az a mérleg amit nekem adott, nem is jó.Felszómolótól kapott egy levelet, hogy a felszámolás kezdő időpontja 2009.04.21. (KÖZTE LÉVŐ IDŐ AZ MI??)
Tanácstalan vagyok honnan induljak el? Folytassam a mérleget 2007.09.01-2007.12.31, vagy 2007-re egy teljes évre készítsem el neki a mérleget? Ahogy néztem teljesen nulla a mérlege csak kötelezettsége van - tagi kölcsön, semmi más de én azzal nem is foglalkozok ott hagyom, majd a felszámoló azt csinál vele amit akar.
Milyen záró bevallásokat kell beadnom? Nagyon várom a segítségeteket!

NBarbi

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. szept. 19, 2009 7:06 am

Szia!

A végelszámolás kezdő időpontját talán a cégbírósági határozatból ki lehet deríteni.A felszámolás indulási napjával megelőző nappal zárul a végelszámolás és egy üzleti évnek számít!!Lehet, hogy az a 070831, a tev.zárómérlege.Akkor 2007.09.01-2009.04.20-ig tart a végelszámolás.A végelszámolás alatt már csak a benyújtott htelezői igényeket kell nyilvántartani.

Ki volt a végelszámoló??

Évs

M.Éva

HozzászólásSzerző: NBarbi » szomb. szept. 19, 2009 7:13 am

Éva akkor azt mondod, hogy 2007.09.01-től-2009.04.20-ig csak egy mérleget kell készítenem, nem kell külön-külön évekre lebontani?
Végelszámoló a Bt beltagja volt.
Kér tőlem a felszámoló záróleltárt, az nem azt jelenti, hogy a mérleget kell alátámasztani leltárral, de nekem tagi kölcsön kivételével nem szerepel semmi a mérlegbe.
Cégbírósági határozatom nincs azt hol tudok beszerezni?
Záró adóbevallásokat sem kell készítenem?

NBarbi

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. szept. 19, 2009 10:13 am

Ha csak tagi kölcsön lenne, akkor nem lenne se vég, se felszámolás, illetve a végelszámolást be lehetett volna fejezni.Szerintem valamit elhallgatnak előtted, valaki felszámoltatja a céget!!

Ezt tisztázni kellene.

Abban sem vagyok bitos, hogy a végelszámolón nem kérik számon, hogy nem tette közzé a végelszámolás kezdetét!!Attól, hogy egy üzleti év,  12 havonta közbenső mérleget kellett volna készíteni a hitelezőknek- akik " nincsenek".

Egyre figyelj,ha a végelszámolás átmegy felszámolásba, akkor vissza került a TAO alá, és a vsz. végén társasági adó bevallást is kell adnia!

Mindenképpen korrekt tájékoztatást kérj!!

A cb. hstározat a végelszámolónál van, kérd tőle!

Nézd meg, mit találsz az e-cegjegyzek.hu-n, ingyenes és a tárolt cégkivonatot kérjed!

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: NBarbi » szomb. szept. 19, 2009 10:33 am

A bt-nek volt egy pizzéria-presszója kapott egy ellenőrzést ott társasági adó, áfa hiányt állapítottak meg, nem ütötte a 25%-os áfát, 15 %-ba ment majdnem minden annak idején. A bírságot meg ahogy folyószámlán láttom, 2008-ban írták elő, ezt majd nekem is elő kell írnom, illetve volt egy késedelmi pótlék tartozása amit meg elengedtek.
Bírságot ha előírom pl társasági adóra 89-461 ez így jó ugye de, az elengedett késedelmi pótlékot hogy könyveljem, vezessem ki?
Gondolom ezért ment át a végelszámolás felszámolásba mert a tartozást a bt nem tudja rendezni.

NBarbi

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. szept. 19, 2009 2:43 pm

Te már kötelezettséget nem írhatsz elő a végelszámolás idejére, az apehnek be kellett volna nyújtania a követelését.Mivel ez elmaradt, a felszámoláskor majd benyújtja a felszámolónak!

Nektek az ehhez kapcsolódó papírokat kell átadni!

Leltár az eszközökről és a követelésekről kell (1-3), mert ez lehet fedezet a hitelező igény kielégítésére!

Éva 

M.Éva

HozzászólásSzerző: NBarbi » hétf. szept. 21, 2009 2:23 am

Éva ezt nem is tudtam, hogy felszámolás ideje alatt, már nem kell előírnom a kötelezettséget, ma beszélek a felszámolóval, segítenél majd még, ha elakadok?
Köszönöm az eddigi segítségedet is.
NBarbi

HozzászólásSzerző: NBarbi » hétf. szept. 21, 2009 2:33 am

Éva most kértem le a Bt cégkivonatát: végelszámolás kezdete: 2007.09.03 végelszámolás vége: 2009.04.21, felszámolás kezdő ipőpontja : 2009.04.21
Nekem a mérlegem: 2007.01.01-2007.08.31-ig szóll, most a három napért új mérleget kellene készítenem? Majd készítek egy másik mérleget, ami 2007.09.03-2009.04.21-ig szóll? A mérlegbe ezen dátumra már csak át tudom másolni az adatokat, a cégben semmi mozgás nem volt, illetve azt mondtad már nem is kell a kötelezettségeket előírni!?
NBarbi

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. szept. 21, 2009 3:01 am

1. Rossz a mérleg dátumozása. Javítani kell!

2.A végelszámolás ( és felszámolás) alatt kötelezettségeket a végelszámoló ( felszámoló )által megadott

Benyújtott és elfogadott Hitelezői igények  alapján kell könyvelni!Mivel Neked ilyen nincsen, ezért nem tudsz kötelezettséget könyvelni!

Remélem most érthetőbb voltam!!

3. Dátumprobléma miatt gondod lehet a Társasági adó bevallásokkal is!

Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: NBarbi » szer. szept. 23, 2009 2:25 am

Éva ne haragudj, hogy ilyen problémás vagyok, de az jutott eszembe, hogy a mérleget nem egy évre kell el készíteni? 2007.09.03-2008.09.03, majd 2008.09.04-2009.04.21- ig? Vagy rosszul gondolom?
NBarbi

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás