Adófórum

Adózási és számviteli információk

kürtöskalács süt-hez, ért-hez vállalkozás nyitása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Korte1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyik ismerősöm lakókocsis kürtöskalács sütőt szeretne nyitni, a kérdésem ezzel kapcsolatos:

1, a kürtöskalács sütés és értékesítés (lakókocsis) szakképesítéshez kötött? esetleg elég, ha az alkalmazottnak van végzettsége?

2, ha sört is szeretne árulni kell-e hozzá valamilyen engedély?

3, Gyes mellett csinálja a vállalkozást kell-e járulékot  fiz etni-e, ha igen mit, és mi után?

4, ha egy engedéllyel rendelkező lakókocsit vesz meg újra kell neki engedélyeztetni?

5, A működési engedélyhez mik kellenek? (kürtöskalács sütés?)

Szívesen venném azok jelentkezését, akik ezekben a kérdésekben tudnának segíteni, illetve egyéb hasznos információkkal is tudnak szolgálni. Illetve aki könyvel ilyen vállalkozásnak azzal is szívesen felvenném a kapcsolatot.

Köszönettel:

Korte 

Korte1

HozzászólásSzerző: pseniko » kedd szept. 15, 2009 5:34 am

Mindenképpen a helyi okmányirodát kell felkeresni, ők tudják igazából, hogy ez melyik hivatalos tevékenységbe tartozik, és ha kell hozzá végzettség akkor arról is tájékoztatnak.

Talán ebbe belefér: 56.10. Éttermi, mozgó vendéglátás

Ha GYES mellett csinálja akkor mindenképp kell járulékot fizetni legalább a minimálbér alapján, de ezzel egyidőben jogosult tápénzre és gyerekápolási tp-re is gyes mellett.

Talán valamit tudtam segíteni. Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: None » kedd szept. 15, 2009 10:36 am

Szia Korte,

Látom te is beleestél abba a hibába, hogy az ügyfélnek teljeskörű, nem hozzád tartozó tanácsokat is akarsz adni, mert mindent az ügyfélért!!! Én is sokszor így tettem, mert az ügyfél nem érti, hogy:

1. Az okmányirodához kell fordulni, ha meg akarja tudni, hogy milyen szakképzettség a feltétel az általa kiváltandó egyéni vállalkozáshoz. Ez nem adószakértői vagy könyvelői feladat.

2. A sörárulás ügyében az önkormányzat tud felvilágosítást adni, ahol a működési engedélyt kell kérnie. Ez attól függ, hogy milyen üzletkört választ > tehát mi kerül a működési engedélyébe majd. Ez megint nem adószakértői vagy könyvelői feladat.

3. A GYES melletti járulékozás megállapítása, számfejtése, bevallása és átutalásra ösztökélése már a te feladatod, viszont ezekről a www.apeh.hu oldalon találsz előírásokat, szabályokat, amit most megkerestem neked itt: 

http://www.apeh.hu/gyik/jarulek            és ezt írták ott:

"43. Gyes mellett vállalkozhat-e a magánszemély, milyen járulék vonzata van?

Gyes melletti munkavégzést megenged a jogszabály, mégpedig a gyermek egy éves korától kezdődően, ebből következően a gyes mellett vállalkozói igazolvány is kiváltható.
Az egyéni vállalkozó nem köteles társadalombiztosítási járulékot, nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és egészségbiztosítási járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül - kivéve, ha a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja. Amennyiben tehát az egyéni vállalkozó a gyes folyósítása mellett a vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja, főfoglalkozású egyéni vállalkozóként kötelezett a járulékfizetésre.
[Tbj. 29. §]"

4. A lakókocsi engedélyeztetése már megint nem adószakértői vagy könyvelői feladat, annál a hatóságnál kell megérdeklődni, ahol először engedélyeztette a tulajdonosa. Nem kéne se neked, se nekünk ehhez érteni itt. Talán a Közlekedésfelügyeleti hatóság az illetékes....

5. A működési engedély kiváltásához ahhoz az Önkormányzathoz kell fordulni, ahol üzemeltetni akarja a lakókocsit. Ott majd megmondják, hogy mit vigyen magával. Ez sem adószakértői, vagy könyvelői feladat.

Tudod Korte az a baj, hogy hazánkban 5 percenként és falvanként, városonként változnak a feltételek minden hatóságnál. Ezt senki nem tudja itt követni és felelősséggel nyilatkozni. Ezért ne vállalj be ilyeneket. Én már jártam úgy, hogy elmondtam a kedves ügyfélnek, hogy 1 hét alatt megkaphatja a működési engedélyét a beadástól számítva, aztán 33 nap múlva az APEH elkezdte kiróni a büntetést, hogy miért nem küldtük meg a számát és dátumát, közben még az Önkormányzat ki se adta, mert nem ért rá.....Az ügyfél meg összevonta a szemöldökét, mikor megkapta az APEH-től ezt, és tőlem kérdezte, hogy mit nem csináltam meg?

Szóval elég az nekünk, hogy a tisztelt hivatalok között nincs koordináció, egyeztetés, nem is beszélnek egymással, ezért fordulhat elő, hogy az önkormányzatnak 30 nap a határideje a reagálásra, az APEH meg 8 vagy 15 napot  ír elő, ugyanabban a témában. Meg elég nekünk tudni a folyamatosan változó adójogszabályokat, nem még esetleg közlekedési szabályokat, stb. megtanulni. Tudod még az ügyvédek is szakosodtak, van aki a házassági joghoz ért, van aki a társaságalapítósdihoz, és így tovább.   

Szóval nem tudsz jó lenni az ügyfélnél sajna ebben a környezetben.

Szia Masu

None

Vissza: Egyéni vállalkozók