Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kommunális adó - örökség után

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Éva2009 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Helyi kommunális adóval kapcsolatban lenne az alábbi kérdésem: öröklés jogcímen jutottam egy lakóingatlan 1/2 részéhez. A hagyatékátadó végzés szerint ideiglenes hatállyal van átadva, mert a hagyatékkal kapcsolatban bírósági eljárás van folyamatban. A helyi önkormányzat a második félévre eső adó 1/2 részérenek befizetésére küldött egy csekket. Az a kérésem jogosan vetették-e ki az adót, vagy meg kellett volna várni a hagyatékátadó végzés végleges hatályát. Milyen jogszabály írja elő, hogy ezt ideiglenes hatály esetén is fizetni kell? Válaszotokat előre is köszönöm Éva.

Éva2009

HozzászólásSzerző: HANGA » pén. szept. 11, 2009 8:03 am

Magán személyek kommunális  adója az  ingatlanhoz kapcsolódik, nem  a tulajdonos személyéhez.  Tehát jogos  az  adókivetés,  ki kell fizetni az Önkormányzat felé. Mivel amúgy is perben vagytok,  gondolom perlitek temetési költséget, az örökhagyó gondozására, ápolására fordított kiadásokat is.  Ezek közé  kell beszámítatattni a kommunális adó  költséget,  és  majd az viseli,  aki a végén tulajdonos lesz, tulajdoni hányad arányában.
HANGA

HozzászólásSzerző: tevike » pén. szept. 11, 2009 1:55 pm

Szerintem, akkor köteles valaki fizetni, ha az ingatlan a nevére van  írva. A tulajdonos változást viszont csak jogerős hagyatéki végzés alapján jegyzik be. Szerintem, az önkormányzatnak várnia kell, amíg a végleges tulajdonos el nem döl. Viszont, ha ideiglenesen hasznosítod,ha van rá jogod, akkor fizetned kell.
tevike

Vissza: Adatszolgáltatás