Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ev. tgk. üzemanyag elszámolása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Megerősítést, ill. cáfolatot szeretnék kérni az alábbiakra, mert nem világos előttem.

Adott egy teherfuvarozó egyéni vállalkozó. Az üzemanyag felhasználás címén az SZJA Tv. 11. sz. mell. III. Járművek költségei 1. a) szerint, tehát "az üzemanyag-fogyasztási norma és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár"-ral. Ez eddig szerintem jó ...

viszont

Tankol Romániában is, és az erre szakosodott szerven keresztül a román áfát visszakéri. Amikor megérkezik a román ÁFA, eredménybe beszámító bevételbe van könyvelve.

Az ütött szöget a fejembe, hogy ugyan ezen 1) pont szerint "Nem alkalmazható az a) pont rendelkezése, ha az egyéni vállalkozó az Áfa-törvény szabályai szerint az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásbna helyezi". Jó, nem a magyar ÁFÁ-t vonja le... csak kicsit furcsa nekem, hogy az APEHárral (ami ugye tartalmazza az ÁFÁ-t ) is számolja el az üzemanyagöt költségnek, a román áfát meg visszakapja... és ehhez hozzátartozik még, hogy az össz. üzemanyag felhasználásának kb. 80 %-át a román tankolások teszik ki (mert ott amúgy is olcsóbb)

Jól van ez így szerintetek?

Köszönöm szépen.  

kriszta4

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. szept. 10, 2009 8:35 am

Szia Kriszta!

Szerintem nem. Egy fajta üzemanyag elszámolást alkalmazhat csak. Ha a romániai tankolás a több, akkor sztem a belföldieket is a számla alapján számoljátok el.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: tevike » csüt. szept. 10, 2009 9:01 am

Mo-n miért nem számla alapján számolja el az üzemanagot? Ha tehergépkocsija van, akkor  -ugye- itt is visszakérhetné az ÁFÁ-t. Én a román ÁFÁ-t nem egyéb bevételként könyvelném, hanem a számla alapján ugyanúgy visszaigényelhető ÁFA-ként, mint a magyart. Legfeljebb a 466-ban nyítnék rá egy alszámlát, hogy tudjuk, hogyan állunk. Egyébként Katának igaza van, nem lehet kétféleképpen elszámolni az üzemanyag felhasználást. 
tevike

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. szept. 10, 2009 9:19 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. szept. 10, 2009 10:46 am

Köszönöm szépen a válaszokat.

Kata! Egyfajta üzemanyag elszámolást alkalmaz. Se a magyar tankolást, se a román tankolást nem számla alapján számolja el, hanem kiszámítja a megtett kilométerek alapján a normát, és azt beszorozza az APEH árral, és ez az üzemanyag költség. Tehát tankolásos számla egyáltalán nincs a könyvelésben. Az eredeti román számlákat átadja egy erre szakosodott cégnek, aki lebonyolítja X jutalékér, aminek feltétele az EU adószám, és ők visszatérítik a román ÁFÁ-t. És ezt az összeget adóalapba beszámító bevételbe szerepelteti. Nekem is homályos ez, de többen állítják hogy így helyes.

Tevike! Nyilván azért számolja el az üzemanyag költséget norma szerint - és nem számla szerint - mert a jelenlegi üzemanyag normák lényegesen több üzemanyag elszámolását engedélyezik, mint a tényleges fogyasztás. Bizonyára végzett ilyen számítást, hogy annak ellenére "jobban jár" adóügyileg SZJA szempontjából mert sokkal több költséget számolhat el, mintha az ÁFÁ-t igényelné vissza.

Olga! Köszi, hogy bemásoltad... egy mondatot kiemelnék: "Nem alkalmazható az a) pont rendelkezése, ha az egyéni vállalkozó az Áfa-törvény szabályai szerint az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásba helyezi." pontosan én is ezen "lovagolok" ... erre az volt a magyarázat, hogy ő NEM az Áfa-törvény szabályai szerint helyezi levonásba a román ÁFÁ-t, az neki visszajár, a magyar ÁFA Tv-nek ehhez semmi köze, ezt ő nem titkolja el, hanem bevallja bevételnek és azután megfizeti az SZJA-t ....  ő az üzemanyag költséget norma szerint, nem számla szerint számolja el ...

Szóval én nem győzködni szeretnélek Titeket, mert nálam homály van, teljesen tanácstalan vagyok, engem bele szeretnének vinni ebbe a dologba, de jelenleg hajthatatlan vagyok, ezért várok/tam Tőletek a megerősítést/megcáfolást. Elképzelhető, hogy lehetséges ...nem tudom ... még futok pár kört.

kriszta4

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. szept. 10, 2009 11:12 am

Szia Kriszta!

Aha, így már világosabb a dolog. És valóban ez esetben hajlok én is arra, hogy talán jó az a fajta elszámolása a dolgoknak, amit magában a kérdésben említettél. Nem a magyar áfa tv. szerinti áfáról van szó, hanem valaminemű visszatérítésről, ami viszont valóban csak simán eredményt képező bevétele lesz az e.v.nek. Így, hogy a költségelszámolása mindkét esetben ugyanaz, ezt a fajta könyvelést is jónak tartom.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: erzsi50 » csüt. szept. 10, 2009 1:17 pm

Szia Kriszta!

Teljes mértékben egyet értek Olgával- szerintem is választania kell..

Ha viszont a norma szerintit választotta, mert költségben így jobb neki, akkor mi alapon kéri vissza a román áfát?  Az nem jár automatikusan vissza , hanem akkor kérheti vissza, ha így számolta el bruttó mód- áfásan- a költségét és nyilván adóköteles bevételként elszámolja a visszakapott áfát, hogy az eredmény a nettó számla szerinti legyen. 

Szóval véleményem szerint ez a kettő együtt nem helyes.

Üdv: Erzsi

erzsi50

HozzászólásSzerző: tevike » pén. szept. 11, 2009 4:05 am

Hogyan számolod el a román ÁFA visszatérítést, ha a számlát nem? Az adózás és a számvitel nem ismer ilyen féllábas elszámolást,könyvelést! Egyébként az APEH bármennyivel megemelheti utólag az adót, mert azt mondja, hogy xxx forint ÁFA visszatérítés nem került bevételezésre. Igaz, megkeresheti a román APEH-ot, az az elszámoló céget, de ezalatt a sok-sok hónap alatt megkereshetik az életedet (mert a vállalkozó azt mondja, hogy nem ő szakember, csak azt csinálta, amit a könyvelő tanácsolt). A helyedben én ezért elküldeném egy adótanácsadóhoz, aki írja le a tanácsát és ezt Te kapd meg.
tevike

HozzászólásSzerző: tevike » pén. szept. 11, 2009 4:20 am

Szia Erzsi!

A román ÁFÁ-t a számla alapján kéri vissza jogosan. Én a féllábas könyveléssel nem értek egyet. Szerintem, ez az EU-ban is szabálytalan.

tevike

Vissza: Egyéni vállalkozók