Sziasztok!
Megerősítést, ill. cáfolatot szeretnék kérni az alábbiakra, mert nem világos előttem.
Adott egy teherfuvarozó egyéni vállalkozó. Az üzemanyag felhasználás címén az SZJA Tv. 11. sz. mell. III. Járművek költségei 1. a) szerint, tehát "az üzemanyag-fogyasztási norma és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár"-ral. Ez eddig szerintem jó ...
viszont
Tankol Romániában is, és az erre szakosodott szerven keresztül a román áfát visszakéri. Amikor megérkezik a román ÁFA, eredménybe beszámító bevételbe van könyvelve.
Az ütött szöget a fejembe, hogy ugyan ezen 1) pont szerint "Nem alkalmazható az a) pont rendelkezése, ha az egyéni vállalkozó az Áfa-törvény szabályai szerint az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásbna helyezi". Jó, nem a magyar ÁFÁ-t vonja le... csak kicsit furcsa nekem, hogy az APEHárral (ami ugye tartalmazza az ÁFÁ-t ) is számolja el az üzemanyagöt költségnek, a román áfát meg visszakapja... és ehhez hozzátartozik még, hogy az össz. üzemanyag felhasználásának kb. 80 %-át a román tankolások teszik ki (mert ott amúgy is olcsóbb)
Jól van ez így szerintetek?
Köszönöm szépen.