Adófórum

Adózási és számviteli információk

Díjbekérő

Számvitel

Díjbekérő

HozzászólásSzerző: TóthGyörgyi1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szükségem lenne a következőre: 

Díjbekérő bizonylatok könyvelése    

Kérdés: Hogyan kell könyvelni a különböző díjbekérő bizonylatokat (pl. biztosítások, folyóiratok díjbekérői)?

Köszönöm!!

TóthGyörgyi1

Díjbekérő

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 09, 2009 7:38 am

Szia!

A biztosítási tevékenység mentes az adó alól, és ha jól tudom, mentes tevékenységről nem kötelező számlát kiállítani, bármilyen számviteli bizonylat megfelelő. Ezért a díjbekérő alapján könyvelheted a költséget, én T53... - K4542 -re szoktam könyvelni.

Más a helyzet a folyóirat, az előfizetések díjbekérőivel. Tulajdonképpen előrefizetés történik, ezért azt nem könyvelheted. Legalábbis számlaként nem. A díjbekérő alapján átutalt összeget a bankkal szemben az egyéb követelések (itt nyithatsz külön számlát, ha akarsz) közé könyvelem.

Üdv: Böbe 

validitas

Díjbekérő

HozzászólásSzerző: TóthGyörgyi1 » szer. szept. 09, 2009 8:03 am

Szia Böbe!

Alapvetően egy olyan problémám van hogy díjbekérő alapján fizettem egy termékért. Ezt követően kaptam egy végszámlát. Előlegszámlát nem. A végszámlát is így állította ki hogy nem is vont le előleget és a számlán a teljesítés dátumaként az utalás napját jelölte meg.

Kérdésem az hogy helyesen járok-e el ha a számlát lekönyvelem T: 5, 466 K: 454  és a kiegyenlítést a bankból T: 454 és K: 384 abban az esetben is hogy a díjbekérő alapján előre utaltam.

Mivel nem kaptam előlegszámlát így nem is tudom 3-asra könyvelni. 

Összefoglalva a díjbekérő nem úgy viselkedik mint az előlegszáma hiszen áfa levonásra sem jogosít.

Jól fogok igy könyvelni?

Köszönöm

TóthGyörgyi1

Díjbekérő

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 09, 2009 8:54 am

A 3-asba a bankkivonat + díjbekérő alapján azért könyvelhetsz, csak nem előleg, hanem egyéb követelés. Hiszen amíg a terméket le nem szállította, addig követelésed van vele szemben. Végülis könyvelheted úgy is, ahogyan írtad, nem annyira fontos, de én így csinálnám:

T369... - K384  előrefizetés (bizonylata: bankkivonathoz csatolt díjbekérő) , hiszen a fizetés megelőzi a teljesítést is, meg a számlát is.

T5..,T466 - K454  számla alapján, majd a kiegyenlítést átvezetem:

T454 - K369...

A teljesítés dátuma miért az utalás napja, ha nem előlegről van szó?  Ekkor a telj. napja a tényleges, polgárjogi teljesítés. Ha pedig előlegről van szó, akkor előlegszámla kell. 

Üdv: Böbe 

validitas

Díjbekérő

HozzászólásSzerző: bocsixxxx » kedd aug. 13, 2013 2:21 am

.
bocsixxxx

Díjbekérő

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. aug. 24, 2013 8:43 am

Hogy egy "klasszikust" idézzek:

"Fejtsd ki a véleményed, a témával, DE NE NEKEM!
Nem én tettem fel a kérdést!"

validitas

Vissza: Számvitel