Adófórum

Adózási és számviteli információk

2009 évi válzozások-3

Adatszolgáltatás

2009 évi válzozások-3

HozzászólásSzerző: LARA » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Adóterhet nem viselő járandóság

A családok támogatásáról szóló törvényben meghatározott családi pótlék adómentessége megszűnik 2009. szeptember 1-jétől, annak egyéb jövedelemként meghatározott része adóterhet nem viselő járandóságnak számít. A családi pótlék összege az ilyen ellátásra jogosult magánszemélynél, illetve a vele közös háztartásban élő élettársánál 50-50 százalékban adóterhet nem viselő járandóságnak (egyben egyéb jövedelemnek minősül). Családi pótlékra a gyermeket saját háztartásukban nevelő szülők (szülővel együtt élő házastárs is) mindketten jogosultak, ugyanakkor csak egyikük számára folyósítják ténylegesen a családi pótlékot, az csak egy jogosultat illet meg. Adóterhet nem viselő járandóságként a családi pótlék felét a ténylegesen családi pótlékban részesülő szülőnél, házastársnál (annál, akinek ténylegesen folyósítják), illetve másik felét a családi pótlékban ténylegesen nem részesülő

ugyanakkor egyébként családi pótlékra jogosult szülőnél, házastársnál is figyelembe kell venni. A családi pótlék összegének felét szintén be kell számítani az adóalapba adóterhet nem viselő járandóságként a családi pótlékban ténylegesen részesülő magánszemély élettársánál. Egyedülálló szülőnél (jogosultnál) értelemszerűen csak a családi pótlék felét kell az adóalapba beszámítani.

Továbbra is adómentes egyes, meghatározott jogosultsági jogcímeken kapott családi pótlék, így a következők: a saját jogon jogosultként kapott; a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után kapott magasabb összegű családi pótlék; a különböző állami intézményekben nevelt gyermekekre tekintettel; a gyámként; illetve a nevelőszülőként kapott családi pótlék.

LARA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

2009 évi válzozások-3

HozzászólásSzerző: HANGA » pén. szept. 04, 2009 6:02 pm

Igy igaz gyüjtjük   a dolgozók  nyilatkozatait, hogy  helyesen  töltsük ki a bevallást.
HANGA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég