Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hamis APEH-okiratok!

Ellenőrzés

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. aug. 02, 2009 2:57 pm

Hát igen, de én azt hiszem az utóbbi időben az hogy agyrém amit művelnek, sajnos már nagyon enyhe kifejezés. Teljesen kiszámíthatatlanok, önkényesek és ahogy egy másik helyen Szedlacsek is írja, szinte már horror, amit csinálnak...

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: bbendegúz » szer. aug. 05, 2009 3:30 pm

Szia Melcsi62!

 A Tao. előleg fizetési problémádat olvasva az egyik ügyfelemnek a következő módon sikerült az előlegfizetési kötelezettségét töröltetni:

A terüleielg illetékes APEH eljárási osztályának kellett a kérelmet benyújtani, mellékelni kellett az utolsó lezárt negyedévi főkönyvi kivonatot és egy eredménykimutatást, valamint a kérelembe indokolni kellett a fizetési nehézség okát. A beadást követő 5 munkanap mulva az ügyfelem megkapta a határozatot, melyben eltörölták az előlegfizetési kötelezettségét.

Ez egy pozitív eset, de folyószámla ügyben nekem is csak negatív tapasztalatom van. Beadtam egy átvezetési kérelmet, természetesen letöltöttem az aktuális folyószámla kivonatot. Az APEH 2 hét múlva küldte a határozatát, melyben leírta, hogy melyik átvezetést teljesítette ill. egy magánnyudgíjpénztári túlfizetést nem, mert az adott folyószámlán nincs túlfizetés. Rögtön lehívtam egy újabb adófolyószámlát és nekem ez a túlfizetés még mindig ott van.

Szerintetek az APEH más folyószámlából dolgozik?

 

 

bbendegúz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. aug. 05, 2009 5:32 pm

Szia!  Akkor leírom, hogy az egyik, amelyik nekem tartozik sok havi könyvelési díjjal, és ebből a visszajáró adóból fizetett voln nekem is, az hol tart ma...

  Amint feltették (06.22-23-án) az adófolyószámlára, a feldolgozott társasági adóbevallás szerint hány  forint adótúlfizetése van, beadtuk az átvez és kiutalási kérelmet...  a mai napig egy büdös szót nem válaszoltak, se a pénzt nem adták vissza, pedig a minden szempontból aktuális adófolyószámla szerint és egyébként a főkönyvvel egyezőlen került beadásra az átvez, kiutalási kérelem..,

ezután ment a a Fizetési kedvezmények osztályára a társasági adóelőleg mérséklési kérelem, a 04.20-án már túl voltunk, ha valami csoda következik be a cégnél az akkor is le fogja fedni a majd keletkező tényleges tao és különadóját......, de kértük a II.-III-IV. n. évi előlegek nullára mérséklését.. A 2008-as társasági adóbevallásból ott vannak az adatok, hogy gyakorlatilag a 2009. I.n.évre 04.20-ig beszedett társasági adóelőleg az 2008-as ténylegesnek a sokszorosa. Megcsináltam 2009.05.31-i i fordulónapra az ez évi állást, ami alapján közel 2 millió a vesztesége... és egyébként a kérelemben ez mind leírtam..

Se hiánypótlást nem kértek, se egy ku..va betűvel nem válaszoltak. A kiutalási kérelem alapján sem átvezetést, sem a kiutalást nem teljesítették, megvárták a július 20-át. Amikor fogták és szépen a 07.20-i esedékességű társasági adó és különadó előleget továbbra is előírtnak hagyták... Így már az adófolyószámla természetesen mást mutat ma, mint amikor az átvez., kiut.kérelem be lett adva. Bíztunk abban, hogy 07.20-ig meghozzák a méltányossági határozatot... Lehet, hogy búcsút inthet a pénzének 2010. júliusig!?

--

Van a másik cég esete:: szintén júniusban kérte a tao és különadó túlfizetést kiutalni 6-700 eFt közötti összeg. Kiutalták most ezen a héten (aug.eleje) , és küldtek rá 1.000 Ft, azaz egyezer forint késedelmi kamatot.....   Az, hogy a cégnek milyen hátrányt okoztak ezzel az eljárással??  Hát nem 1.000 Ft-osat az biztos. 

És  még mesélhetném a százalékos eho-s magánszemélyt, akinek végül is technikai rendezéssel rendezték az adófolyószámláját visszamenőleg május 20-i dátumra, és ezzel adófolyószámlailag is nulla lett a tartozás.....csak éppen még a mai napig nem utalták át a 130.000 Ft-ját a nyugdíjelőtakarékossági számlájára.

Azok az eljárási módszerek, amiket újabban lefolytat a hivatal az adózókkal, az sok mindennek nevezhető, de hogy nem korrekt, az biztos...  én a  magam részéről biztosra veszem azt is, hogy nem maguktól járnak el így, és az is biztos, hogy nem véletlenül húzták a társasági adóbevallások szerinti adók felkönyvelését az adófolyószámlára, mint, ahogy nem találom véletlennek az eho kálváriát sem. Azt sem, hogy miért  nem hajtják végre minél előbb az átvezetési, kiutalási kérelmet a megalapozottsága ellenére sem, valamint az adózó által beadott beadványra 30 napon belül nem is reagálnak....... 

A törvények olyanok, amilyenek és nem véletlenül olyanok, s vélhetően az APEH dolgozók többségének éppen olyan kellemetlen, mint a több éve szakmában dolgozó könyvelőnek, aki úgy érzi, hogy már valószínűleg elhülyült, azért nem érti.  Nem az egyes adók mértékét értem ezalatt, - bár az se semmi, -  hanem azokat a körmönfont bővített körmondatokat, az ide-oda és vissza - hivatkozással.. A tájékoztatás ezekkel az értelmezhetetlen, vagy többértelmű törvényi szövegezéssel nem igazán van, telefonon nem tudnak válaszolni,  de ha megnézitek, hogy a különböző 20-30 eFt/fő részvételi díjas előadásokon az APEH, PM munkatársai, mint előadók, hogy tudják, hogy az egyes gazdasági t-ú törvényekbeb, hol van az értelmezhetetlenség, vagy többértelműség. Már nem tudom hány iparág épült arra, hogy a törvények szándékosan olyan szövegezésűek, amilyenek, hogy aztán a sok szerencsétlen aki jogkövető magatartást akarna tanúsítani, az megveszi, előfizeti ezeket a kiadványokat, van aki rendszeresen jár a pénzes előadásokra - míg nem rájön, hogy ezekre nem igazán lehet alapozni..,

Ha az illetékes főtanácsos, meg más titulusú APEH, PM  dolgozó előadóként (valahonnan,) beosztásából, fizetett állásából eredően tudja hogy a törvényben elrejtett titkokat, buktatótak hogyan értelmezve kell kezelni, akkor miért nem tudnak erről hivatalos értelmezést megjelentetni az APEH, PM portálon ingyen az adózók részére?  Úgy néz ki, hogy itt egyáltalán nem az a cél, hogy lehetőleg minden vállalkozás jogkövető magatartást tanúsítva működjön..

Érdekelne például, hogy akkor mikortól is számolták ki azt az egyezer forint késedelmi kamatot.. A túlfizetés fennállt az utólagos adófolyószámla szerint 2009.06.02-től, de ezt szándékosan csak 06.22-23-án rakták fel (na nehogy már valaki 20-a előtt beadhassa az átvezetési és kiutalási kérelmét, mert akkor ha igaz az, hogy a kérelem beérkezéstől számított 30-ik napig gondoskodhatnak a kiutalásról, akkor egyértelműen látszik, hogy még nincs az adófolyószámlán, addig nem lehet a tao-s túlfizetésre tekintettel kiutalási kérelmet beadni, 06.22-től pedig a 30-ik nap mindenképpen 07.20-a utáni lesz, s akkor a 07.20-i kötelezettséget meg szépen beleveszik... Ha a tao előleg mérséklés nem sikerül addig, akkor már nem utalják ki, mert hogy akkor már tartozik a mérsékelni kért 07.20-i előleggel.  Ha a vállalkozó késik a befizetéssel, akkor az esedékességtől ketyeg a jegybanki alapkamat kétszeresével a késedelmi kamat, ha a vállalkozónak van túlfizetése, azt meg kamatmentesen tartják maguknál és ilyen és ehhez hasonló trükkel a kiutalási kérelem ellenére is a kérelem benyújtását követően még minimum 30 napot tartják maguknál kamatmentesen.

Na nem háborgok tovább, bár a dühöm egy részét legalább kiírtam magamból. Nem ma kezdtem a szakmát, de amit ebben az évben tapasztalok, az már nekem gyomorforgató. 

Üdv. 
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: DerStauner » csüt. aug. 20, 2009 5:21 am

"Az adott téma ügyintézője, aláírója a Regionális Igazgatóság kirendeltségén, az egyik megyeszékhelyen dolgozik, írja meg a határozatát és küldi ki. Ugyanakkor aláírás helyeként a régióközpont, egy másik megyeszékhely szerepel. De ennek ellenkezője is igaz: azaz a régióközpontban intézik az ügyet, ugyanakkor a fejlécen az alárendelt kirendeltség fejléce, ill. a település mint aláírási hely szerepel."

  ismered az apeh belső szervezeti felépítését annyira, hogy ezt ki mered jelenteni? honnét tudod, hogy nekik milyen szabályokat kell betartani az ügyintézéssel kapcsolatban? hogy kinek, hol, mit szabad aláírnia? tisztában vagy ezekkel?

DerStauner
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. aug. 20, 2009 8:12 am

Ebből a szempontból lényegtelen a belső szabályzat, ami egyébként ezek szerint szabálytalan.  Az aláírás nem az okiratban megjelölt helyen történik. Ezzel nem valós az okirat tartalma, azaz hamis.Ennyire eccerű... :)
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. szept. 04, 2009 4:58 am

A hétvégén beszéltem erről egy APEH-jogásszal egy sör mellett. Ő is igazat adott nekem....
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: DerStauner » pén. szept. 04, 2009 2:41 pm

"Az aláírás nem az okiratban megjelölt helyen történik. Ezzel nem valós az okirat tartalma, azaz hamis.Ennyire eccerű... :)"

 most döntsd el: hülyeség v. hülyeség. ha eladod a budapesti lakásod, és ott van az adásvételi szerződés alján, hogy "Kelt: Bp, 2009.09.10", de a szerződést Szegeden írjátok alá , akkor érvénytelen a szerződés??

és nem lényegtelen a belső szabályzat. amit sugallni próbálok, az az, hogy honnét tudod, hogy egy ügyirat/okirat milyen utakat jár meg az apeh szervezetén belül, hány kézen megy át? anyukám fizetésemelését Pécsett hagyják jóvá, pedig Győrben dolgozik, és a főnöke is Győrben van.

DerStauner
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: validitas » pén. szept. 04, 2009 3:18 pm

Szia!

Ezek szerint anyukád Győrben dolgozik az APEH-nél? És mi az, hogy fizetésemelés?

Mert mi adózó munkavállalók,ilyet már baromi régen nem ismerünk !

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. szept. 04, 2009 3:58 pm

"Kelt: Bp, 2009.09.10", de a szerződést Szegeden írjátok alá"

 

Az ügyvéd hol volt eközben?

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hamis APEH-okiratok!

HozzászólásSzerző: validitas » pén. szept. 04, 2009 4:08 pm

Félúton :-)))
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron