Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szivességi használat-ingatlan

Számvitel

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. aug. 10, 2009 8:12 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. aug. 10, 2009 8:27 am

Sziasztok, Szia Olga!

Azért én óvnám a bérbeadót attól, hogy januártól adja bérbe az ingatlanát -akár szívességi használatra, bérleti dij felszámítása nélkül- és most, augusztusban váltson adószámot. Szerintem ez ellentmondásban lenne azt ART-ban megfogalmazottakkal.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. aug. 10, 2009 8:51 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: pongracz131 » hétf. aug. 10, 2009 12:08 pm

Összefoglalva: A papa kérjen minél hamarabb adószámot. Február 1-gyel visszamenőleg írjunk bérleti szerződés, amelyben leírjuk, hogy mennyi az éves bérleti díj, de fizetni csak az adószám kiváltása után kell. Ettől függetlenül az felújítás számláit be lehet tenni a könyvelésbe már márciustól és az áfát is vissza lehet igényelni. A szerződést hosszú távra kell kötni. A felújításra értékcsökkenést kell elszámolni.

Remélem mindent jól értettem. Köszönöm mindenkinek aki válaszolt! :-)

pongracz131

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. aug. 10, 2009 12:21 pm

Szia Olga!

Így igaz, nem írtál szivességi használatról, ezért nem is azzal volt gondom, hanem  én  a következőt észrevételeztem és nem értettem egyet vele, idézlek: "A szerződést meg lehet kötni már az év elejétől, adószámot meg lehet most  kérni. " Erre mondtam, hogy ez talán ellentmond az ART-ban foglaltaknak.

Mondhattam volna azt is, hogy utólag fizetni bérleti dijat nem éppen életszerű, de miután egy családról van szó, talán nem észrevételezné az APEH ill. védhető lenne.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: MonokiM » hétf. aug. 10, 2009 12:29 pm

Sziasztok!

Tehát: ha januártól az a székhelye a cégnek, akkor a cégalapítástól kell a bérleti díjat fizetni és ezzel egyidejüleg, ezzel a dátummal kell a bérleti díjról a szerződést megírni. A bérleti díj kifizetésekor kell feltétlenül rendelkeznie a papának az adószámmal (7-essel kezdődik és az áfa-kör jelzése 1-es, tekintettel arra, hogy tárgyi adómentesen kell számláznia), és számlatömbbel, melynek megvásárlásakor a papa eme adószámát  illetve a tömbi sorszámokat beküldi a nyomtatványos az apehba. (A tömb vásárlásához is szükséges ez az adószám.) Papa frankón számláz, a cég fizet. Ekkor a cég bevallja és befizeti az apehnak a kifizetői 25%-os szja-t és ha éves szinten 1millió fölé kerül a bérleti díj, akkor a 14%-os százalékos EHO-t. Természetesen, mint ahogy a többiek is írták, ez a számlaírás, illetve bérleti díj fizetés történhet évvégén, egyszer, de ezt már a kezdeti szerződésbe bele kell írni. A papa, mint forrásadós jövedelmet bevallja, de a fizetendő adója nulla lesz, mert azt a cég levonta és befizette; igazolást adott róla. Üdv.: Margit

Én csak összefogtam a témát. A pontot a többieknek adjad. Üdv.: Margit

MonokiM

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. aug. 10, 2009 12:29 pm

Ha a cég forgalmához képest nem lesz kiugróan magas a bérleti díj, akkor szerintem ez a megoldás - utólag adószámot kérni, fizetni, felújítást elszámolni - valszeg átcsúszik.... Az APEH is a pénzéhez jut....
szedlacsek

Előző

Vissza: Számvitel