Szia Szedlacsek! Meg ne haragudj érte, de ha nem vállalom valakinek a könyvelését, akkor miért kellene nekem őt pénzmosás miatt be(fel) jelentenem. Ha én kiszámolom, hogy mennyi lenne az annyi és aztán ő csinálja meg a saját 0853-as bevallását és nem az általam könyvelt adatoknak megfelelő összegeket szerepelteti a vállalkozós SZJA bevallási lapon.. amire később rájövök... és bár az ő felelőssége (legalább is én azon esetre írtam amit írtam és beidéztél..) , akkor elküldöm a fenébe, mert a következő évben sehogy sem egyezne a könyveléshez képest az adófolyószámla, stb., továbbá aki szándékosan bajba akar sodorni, annak én nem dolgozok ...,
De ha beidéznéd a pénzmosásról szóló tv-ből, hogy miért kellene az ilyen esetet jelenteni, azt megköszönném.
Azt írod, hogy akkor van csak értelme az önellenőrzésnek, ha az adózó be is fizeti az adót.. Én erre azt mondom, hogy a kérdésbeli esetben, ahol a kérdező könyvelőként hibázott a vállalkozós bevallás levezetésében, önellenőrzéssel a hibát korrigálhatja a maga részéről, saját felelősségét tekintve, akkor is, ha az az adó meg nem fizetése miatt esetleg nem minősül önellenőrzésnek. Tételezzük fel, hogy nem felkérés alapján hibázott, hanem egyszerűen elütött mondjuk egymilliós költséget 10 milliónak és aztán ezzel számolt... Az adózó kevesebb adót fizetett x millióval 08.02.25-ig és maga az adó különbözet az mindenképpen magát az adózót terheli. Az önellenőrzési pótlékot ki viselje kérdésben, a szituról annyit tudva, amit a kérdező leírt, az alapján a megbízó az önellenőrzési pótlékot a könyvelőre háríthatja szerintem, de ez annak szempontjából, hogy ér-e valamit a beadott önellenőrzés, vagy sem- most szerintem mellékes. Azt ők tudják a szerződés alapján és a körülmények (bizonyítható) ismeretében, hogy kinek kell az APEH-hoz közvetlenül megfizetni az önellenőrzési pótlékot, s aztán miként történjen annak teher viselése.
A bevallást készítő kérdező a bevallás készítésénél hibázott, önellenőrzéssel utólag korrigálja, természetesen közölve az adózóval, hogy az adót (esetleg az önell.pótlékot is, illetve a szerződésük szerint) 15 napon belül fizesse be. Ha nem teszi, akkor a könyvelő részéről szakmailag a hiba korrigálásra került, a saját felelőssége szempontjából, akkor is ha ez az önellenőrzés esetleg utólag a meg nem fizetés miatt "értelmetlenné" válik.... A könyvelőnek mindent meg kell tennie a saját és az ügyfél kárenyhítése érdekében is.. Az önellenőrzési pótlék összege annál több, minél később tárják fel/adják be...
Szerintem a könyvelő saját érdekében minél hamarabb készítse el az önellenőrzést, annak rendje és módja szerint: Feljegyzés készítés,hogy elszámolta a vállakozói jövedelmet... önellenőrzési nyilvántartásba vétel és az önellenőrzés és mellékletek aláíratása, vagy ha az nem lehetséges, akkor tértivényes ajánlott elsőbbségi postázása a kedves ügyfélnek, valamint akár ügyvédtől tanácsot kérni a fennálló könyvelési szerződésre is figyelemmel, hogy pontosan miként járjon el, fizesse meg saját magától az adózó adószámára hivatkozással az önellenőrzési pótlékot esetleg, s mit csináljon, ha a kedves ügyfél nem hajlandó a megoldásban együtt működni. Korábban elolvastam a 3 milliós összeget, csak nem rég láttam, hogy nem 3 millió "költségről", hanem 3 milliós adókülönbözetről van szó.. Ha jól számolom akkor ez 02.25-től a mai napig önellenőrzési pótlékot tekintve 128 eFt...
Azzal valóban nincs kisegítve a kérdező, - és ezzel Edittel egyet értek -, hogy a kellő idegessége mellé, még azt fokozzuk, és úgy érezze a válaszokból, hogy az önellenőrzéssel sem megy semmire, ha az adózó nem fizeti meg, amit meg kell neki az önellenőrzés alapján,....
Üdv.