Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szerencsejáték Felügyeletre tartozik-e?

Juttatások, költségtérítések

Szerencsejáték Felügyeletre tartozik-e?

HozzászólásSzerző: kalmarr1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Forum olvasok!

 Szeretnénk egy olyan "játékot" szervezni, ahol egy kérdés megválaszolása után és 5 cím megadását követően egy ajándék utalványt (utazást) kaphat a "játékban" résztvevő személy. Természetessen csak a feltételeket teljesítők között történik a "sorsolás".

 Kérdésem:

Nem tudom biztosan, hogy ha adott választ beküldők között sorsolok ki valamit ki, akkor ez mennyire szerencsejáték. Pl: rádiókban, TV-ben szereplő játékokra gondolok.

Esetleg mit lehetne tenni, hogy ne tartozzon a felügyelet hatáskörébe?

 

Válaszokat előre is köszönöm!

 

KALMÁR Róbert

kalmarr1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Szerencsejáték Felügyeletre tartozik-e?

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. aug. 06, 2009 6:23 pm

Szia Róbert.

Az info@kocsis-iroda.hu  hírlevelét bemásolom. Ebből egyértelműen látod a teendőket. Bejelentés, közjegyző....stb. Azt kell eldönteni, illetve tudni, hogy promóciós játékról van-e szó, mert az nem bejelentésköteles.

Nyertem! - avagy néhány szó az ajándéksorsolásokról - Jogi Tájékoztató Hírlevél 2009. 25. szám

Lépten-nyomon találkozhatunk olyan felhívásokkal, hogy ha megvásárol egy terméket vagy igénybe vesz egy szolgáltatást, akkor ajándéksorsoláson vehet részt.

Ez természetesen jó lehet mind a vásárlónak - hiszen ki ne szeretne valami ajándékot nyerni - és jó az eladónak is, mert így termékét, szolgáltatását vonzóbbá teheti a vásárlók számára.

Vannak azonban olyan feltételek, amit minden ajándéksorsolást szervezőnek be kell tartania.

Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy bár az ajándéksorsolás nem engedélyköteles tevékenység, a Szerencsejáték Felügyelethez azonban mindenképpen be kell jelenteni azt. A bejelentési kötelezettség - függetlenül annak értékétől - minden ajándéksorsolásra vonatkozik.

A bejelentést meghatározott formanyomtatványon kell megtenni és illetéket kell érte fizetni.

Fontos kritérium még, hogy az ajándékokat minden esetben közjegyző jelenlétében kell kisorsolni, az esetleges visszaélések elkerülése végett.

A boldog nyertesnek természetesen az ajándék után már semmiféle adót nem kell megfizetnie, míg a szervezőnek az átadott nyeremények után személyi jövedelemadót, az át nem vett nyeremények után játékadót kell fizetnie.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor egy szolgáltató, cég ugyan ajándékot sorsol ki vevői között, mégsem beszélhetünk ajándéksorsolásról.

Az ajándéksorsolásnak ugyanis többek között feltétele az is, hogy valamely termék megvásárlásához, szolgáltatás igénybevételéhez legyen kötve a sorsolásban való részvételi jogosultság. Ennek a feltételnek a hiányában, ha például csak arra kérnek meg bennünket, hogy regisztráljunk valahol vagy töltsünk ki egy kérdőívet és ezzel automatikusan részt vehetünk egy nyereményjátékban, már nem ajándéksorsolásról, hanem ún. promóciós sorsolásról van szó. A promóciós sorsolás, játék nem tartozik a hatósági bejelentéshez kötött tevékenységek közé.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Szerencsejáték Felügyeletre tartozik-e?

HozzászólásSzerző: kalmarr1 » pén. aug. 07, 2009 5:19 am

Köszönöm válaszodat!

Összefoglalva: Ha a játék feltétele egy kérdésre adott helyes válasz és ezen válasz beküldői között "sorsolok ki" egy nyertest, akkor nem tartozik a Szerencsejáték Felügyeletre, mert kérdésre kell választ adni (nem a szerencse dönt), azaz promóciós játék.

Adózás szempontjából pedig meg kell fizetni utánna az SZJ-át, és ennyi.

 

Ha jól értem :)

 KALMÁR Róbert

kalmarr1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Szerencsejáték Felügyeletre tartozik-e?

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. aug. 07, 2009 5:37 am

Róbert!

Jól érted.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Szerencsejáték Felügyeletre tartozik-e?

HozzászólásSzerző: kalmarr1 » pén. aug. 07, 2009 8:18 am

Ezt a szót, hogy "promóciós játék", vagy egy éb kifejezést kötelezően fel kell-e tüntetni? Esetleg van-e valami kötelező előírás, amit még fel kell tüntetni, hogy kire mire vonatkozik, vagy ez eseti elbírálással határozza meg a felügyelet?
kalmarr1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron