Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ügyvezető saját gépkocsihasználata

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: bkerek » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

a ügyvezető nem munkaviszonyos a kft -jével (viszonylag friss a cég). Saját személygépkocsiját (nem cégautó!) üzleti útra (is) használja az ügyvezető, amit szeretnénk valahogy (legalább  részben) elszámolni. Amit a neten találtam az mind magánszemély gépkocsihasználatáról szól üzleti célra, ill. egyéni vállalkozóról, vagy persze cégautóról...  ez szerintem egyik eset sem igazán... tudnátok segíteni?

Kérdésem, hogy ilyen esetben milyen elszámolási lehetőségeink vannak? 

Köszi! 

bkerek

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » csüt. aug. 06, 2009 10:10 am

Szerintem két megoldás van.

1. Mint magánszemély fizeti a cégautó adót, ebben az esetben útnyílvántartást ír, és a cég kifizeti részére a költségtérítést - ha apeh által megállpított üzemanyagár + 9 Ft, akkor ez adómentes jövedelem az ügyvezető részére. 

2. Kiküldetési rendelvényen fogja a cég kiküldeni a hivatalos utakra, akkor nem kell fizetnie a cégautó adót. Bár ez számomra kicsit sántít, de elvileg lehet ilyen csinálni.

Bi.Monika

HozzászólásSzerző: nyár » csüt. aug. 06, 2009 10:21 am

Ha ő az ügyvezető, akkor ki írja alá a kiküldetési rendelvényt?  Ő maga?

Üdv.:  Ica

nyár

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. aug. 06, 2009 10:38 am

A társa írja alá. Kivétel, ha egyszemélyes.

KJ.

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: bkerek » csüt. aug. 06, 2009 10:52 am

Ha jól értem akkor arra egyszerüsödött a kérdés, hogy az ügyvezető saját magát kiküldetésivel kiküldheti-e? Illetve a társa kiküldheti-e üzleti útra? (amúgy van társa!)?

Ha vkinek van ilyen konkrét tapasztalata (további véleménye), írja már meg legyen kedves mennyire "APEH kompatibilitis" ez a megoldás?

-bkerek- 

bkerek

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. aug. 06, 2009 10:53 am

Kell készíteni egy kiküldetési szabályzatot. Az ügyvezető pedig menjen kiküldetési rendelvénnyel (havonta is elszámolható) és akkor nem kell cégautó adót fizetni.

Ez esetben csak az üzemanyag árát (Apeh ár, vagy számla) és a 9 Ft/km-t számolhatja el. Javítást és kocsival összefüggő egyéb ktg-et nem.

Üdv: K.Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. aug. 06, 2009 11:03 am

Adó-kérdések és válaszokból:

Ügyvezető saját tulajdonú személygépkocsijának használata az üzleti tevékenység érdekében: költségtérítés, adóvonzat

Nyomtatás

Válaszadás dátuma: 2009-03-24

Egy Bt. vagy Kft. ügyvezetője az ügyvezető (magánszemély) saját tulajdonú személygépkocsijával intézi a cég ügyeit. A cég hivatalos üzleti ügyei miatt teljesített utakat a cég kifizeti részére hó végén egyösszegben (APEH üzemanyag fogyasztási norma és APEH által közzétett üzemanyagár, + 9 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség).

Van-e bármilyen cégautóadó fizetési kötelezettsége a cégnek, vagy az ügyvezetőnek (magánszemélynek)?

Nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség, ha a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után kizárólag kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített km-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével költségtérítésként kifizetett összeg nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket.

Jogszabály:

• 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról
  • 1995. évi CXVII. törvény a személyi jöved

K.Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: nyár » csüt. aug. 06, 2009 11:30 am

Bocs, de én rögtön a kis cégeimre gondoltam, ahol a  bt kültag is igazi kültag.  De ez a kiküldetési szabályzat jó gondolat.

Üdv.: Ica

nyár

HozzászólásSzerző: bkerek » pén. aug. 07, 2009 4:15 am

Köszönöm a hasznos válaszokat!

További szép napot!

bkerek

Vissza: Juttatások, költségtérítések