Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szia Andi! sokat segítettél.

Juttatások, költségtérítések

Szia Andi! sokat segítettél.

HozzászólásSzerző: kandrea621 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A csinibaba levelével kapcsolatban kérdezem, hogy a 2 hónap végkielégítés akkor is jár annak a dolgozónak, ha 2003-ban a cégforma változása miatt megszűnt a munkaviszonya és utána a az új cégformába lett ismét munkaviszonya? Tehát ugyanott dolgozott végig, a cégforma váltás megszakított munkaviszonyt jelent?

üdv

kandrea621
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Szia Andi! sokat segítettél.

HozzászólásSzerző: HANGA » pén. júl. 31, 2009 2:36 pm

Ha a cégforma változás részleges vagy teljes átalakulással jön létre, akkor nem jár végkielégités. Hiszen magának a cégnek, a munkáltatónak a müködése jogfolytonos: um jogelőd, jogutód.

Ha a régi cég megszűnt (végelszámolás, felszámolás) és a tevékenységre ugyanazok a tulajdonosok új céget alapítottak, akkor nézetem szerint a végkielégítés jár, mert a munkáltató jogutód nélkül szünt meg.

És mivel a munkáltató megszünt, a munkavállalók munkaszerződése is felmondásra került.  Az uj céggel, mint munkáltatóval uj munkaszerződést kellett kötni, esetleg más feltételekkel.   Szóvel ez esetben jár a végkielégités.  KIvéve azt  sz esetet, ha ekkor csalfinta módon a munkaszerződést közös megegyezéssel szüntették meg. Vagy egyszerüen felmondattak a dolgozóval.  

HANGA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Szia Andi! sokat segítettél.

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. júl. 31, 2009 6:52 pm

Szia!

 

A cégforma váltás nem jelenti automatikusan a munkáltató jogutód nélküli megszűnését, sőt... ha csak cégforma váltás történt (pl. Bt-ből Kft lett), akkor az a munkaviszony folyamatosnak tekinthető.

Pl. két évet dolgozott az "elődnél", aztán még kettőt az "utódnál", az összesen 4 év, és jár utána az egyhavi végkielégítés plusz a 35 nap felmondási idő.

 

Kivéve, ha valami "butaságból" kifolyólag aláírt más papírt is, de még annak a papírnak a jogossága is megkérdőjelezhető lenne a bíróságon - szerintem.

 

Andi

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Szia Andi! sokat segítettél.

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. aug. 01, 2009 2:37 am

 

Szia !

Cégforma, cégelnevezés esetén nem illeti meg végkielégités, mert a munkaviszony folymatos marad. Persze az a kérdés hogy szünt meg az előző cég, jogutódlással vagy anélkül.. Általában nem  kell megszüntetni és  a más cégformánál uj munkaviszonyt kezdeni. Persze a cég részéről  ha igy volt ez egy bérköltség megatakritás lenne, mert ha elbocsátja a dolgozót, a végkielégités összegének számitása az uj elnevezésü cégnél  eltöltött idő alapján történik. Ha a dolgokat rendbe akarták  volna tenni, a munkaszerzést kellett volna módositani a cégforma, cégnév változás miatt. 

Meg kell nézni az alapitő okiratokat,( társasági szerződés)  előzőt  következőt  és az átalakulásra vonatkozó dokumentumo  és annak ismeretében  adható pontos válasz.

Üdv: hvanna 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Szia Andi! sokat segítettél.

HozzászólásSzerző: benevar » szomb. aug. 01, 2009 5:11 am

A cégforma változás nem jogutód nélküli megszűnés (átalakulás), munkajogviszony szempontjából a jogszabályon alapuló munkajogi jogutódlásnak minősül (Mt. 85/A.§). A munkavállalók munkaviszonyát nem kell megszűntetni, munkavégzés változatlan feltételekkel, díjazással történik. A felmondási idő, végkielégítés szampontjából a két cégformánál eltöltött időt együttesen kell figyelembe venni.

Az, hogy a dolgozót jelen esetben milyen mértékű végkielégítés, felmondási idő illeti meg, függ attól, hogy 2003-ban a munkaviszonyokat megszűntették-e, kifizették a juttatásokat (szabadság, végkielégítés, felmondási idő), kiadták az igazolásokat. A munkavállaló pedig az új cégformában működő társasággal munkaszerződést kötött. Vagy -jogszabályon alapulónál helytelenül- a réginél juttatások nélkül kiállították a papírokat, az újnál munkaszerződést kötöttek és bele foglalták, hogy a munkaviszony jogutódlással jött létre.

benevar
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szia Andi! sokat segítettél.

HozzászólásSzerző: HANGA » szomb. aug. 01, 2009 6:58 am

Tulajdonképpen mindegyik hozzászóló hasonló álláspontra helyezkedett.

Kedves kérdező milyen módon történt a cégforma változás, pl BT-ből Kft, vagy Kft-ből Rt,  esetleg szövetkezetből Rt vagy Kft. Ezen ismeret birtokában jobban ki tudnánk fejteni a választ.

HANGA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég