Adófórum

Adózási és számviteli információk

Létre nem jött munkaviszony.

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Volt már valakinek olyan esete , hogy bejelentette a dolgozót a T1o41-esen, majd rendesen leadta a o9o8-ast is, majd egy 1 hónap múlva közli az ügyvezető, hogy a munkaviszony nem jött létre csak egy hónappal később. Most helyesbítettem a T1o41-est a helyes dátum szerint, de ilyen még nem volt hogy a o9o8-asról 1 embert ki kellessen "önreviziózni". Vagyis hogy is helyes ez a bevallás most?

nagyne_karola

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 30, 2009 6:32 am

Más megoldás pedig nincsen. Az 1041-esen TÖRLÉS-ként lejelented, a 08-ason pedig 0-ra önrevíziózod.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » csüt. júl. 30, 2009 7:19 am

Szia.

A 1o4o-esen helyesbítésként jelöltem, és beírtam az új időpontot, de a o9o8-ason vele együtt 2 fő volt, akkor most adjam le a o9o8-at 1 fővel, és minuszokkal az önellenőrzési lapon.?

nagyne_karola

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 30, 2009 7:22 am

Igen.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 30, 2009 7:24 am

Szerintem az 1041-esen nem helyesbíteni, hanem törölni kell.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. júl. 30, 2009 7:35 am

Igaza van szedlacseknek, az 1041-en nem helyesbíteni, hanem törölni kell. Direkt ilyen esetekre (hogy nem jött létre a munkaviszony) választható ki a törlés. 

Az azonban szerintem igen gáz, hogy már 0908-on is volt jelentve. Erőst fekete-foglalkoztatást jelez :-(((

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 30, 2009 7:37 am

Vagy totális oda nem figyelést. Mégis mi alapján került sor a számfejtésre? Amikor a bérlapot megkapta a munkáltató, miért nem szólt, hogy Gipsz Jakab nem jelent meg munkavégzésre?
szedlacsek

HozzászólásSzerző: szaboicus » csüt. júl. 30, 2009 7:46 am

Sziasztok!

Szerintem jobban jár a vállalkozó,ha nem variál.Ezzel az önrevízióval többet veszíthet.

Ha nem volt foglalkoztatva, akkor honnan volt a bejelentéshez az adat?

Ha létre se jött a foglalkoztatás, akkor miért lett leadava a 08-as?

Lett-e bér kifizetve vagy csak a 08-as készült el?

Ezeket nagyon csípik a munkaügyi ellenőrzéskor.

Üdv:Icus

szaboicus

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. júl. 30, 2009 9:12 am

Sziasztok!  Ez a munkáltató lehet, hogy az újabb egy hónap elteltével ismét azt fogja közölni, hogy most sem jött létre a munkaviszony, hanem csak egy hónap múlva..  Eszméletlen mit lefolytatnak egyes vállalkozók a dolgozókkal.

Tegnap járt nálam egy család, hogy a férj beteg lett elmentek az orvoshoz, aki közölte, hogy nem érvényes a TAJ kártyája.. ezek visszamentek az orvoshoz és vitték a munkaszerződést, hogy heti 40 órás munkaszerződéssel dolgozik 2009. április 01-től a próbaidő 30 nap volt. A foglalkoztató egy Bt. Az orvos írt valami papírt.. elmentek az Oep-hez, az kiadta az igazolást, miszerint a munkáltató ugyan 04.01-el bejelentette, de 04.28-ával kijelentette, azóta nincs bejelentett biztosítottsága,  miközben a munkaviszonya nem szűnt meg és a mai napig ott dolgozik.  Utána kerestem a cégnek az interneten annyit lehetett kideríteni, hogy a Bt. 2009.04.29-i dátummal átalakulás kapcsán, tehát jogóddal megszűnt.  A jogutód nevéről címéről semmi, bérjegyzéket a munkavállaló egy hónapban sem kapott, sem semmi olyan iratot, amiről a jogutód adatai kiderülnének. Felhívtuk tegnap a tulajdonos/ főnököt, hogy sziveskedjék legalább azt megmondani, hogy mi a cég neve, vagy az adószáma, vagy cégjegyzék száma... nem volt hajlandó megmondani, csak azt ordítozta, hogy ő egy becsületes vállalkozó és a mai napon a dolgozót le fogja számoltatni...  Egyébként havi 88 eFt-os munkabér szerepel a munkaszerződésben és ténylegesen is ennek a nettóját fizette a dolgozónak kp-ban, heti 40 órás, de heti 50-60 órát dolgoztatva, szakképzett kőművesként.

A dolgozó kérdezte a többi dolgozót, akik szintén úgy vannak, mint ő, hogy a Bt-vel volt kötve a munkaszerződés, ami átalakult.. de egyik sem tudja a cég/munkáltató jelenlegi cégadatait, most értesültek ettől a dolgozótól, hogy a Bt az egyébként már nincs is.  A főnök közölte: hogy biztos a könyvelő hibázott a ki-, bejelentéssel, de neki nincs szüksége olyan dolgozóra, akinek a felesége azután nyomoz, hogy a cég által be van-e jelentve!  

A könyvelő lehet, hogy hibázott, de a főnök/tulaj hozzáállását hallva a telefonba, kétlem, hogy csak a könyvelő hibájáról lenne szó..

Lehet, hogy a kérdésbeli vállalkozó az nem ilyen, de mindenesetre furcsa, hiszen egy bejelentéshez azért kell a munkaszerződés (munkakör, heti munkaidő,stb.) , a dolgozó adatai, stb...  honnan állt ez rendelkezésre, hacsak egy hónap múlva lett munkavállaló? 

A 08-ason leginkább kifizetett díj alapján lehet bevallást tenni, kinek fizetett, ha az nem is volt? 

Az még elképzelhető, hogy egy dolgozó leszámol és már nincs a cégnél, és a 0908-as átmásolásos technikával készül és véletlenül benne marad adott dolgozó, akit utána önellenőrzéssel helyesbíteni kell.. de ez, amiről a kérdező ír, ez nem egy véletlen tévedésre utal, hanem valami tisztességtelen eljárásra úgy a dolgozó, mint a költségvetés irányába.

A kérdést már lezártad, de a helyedben, ha Te vagy megbízva ezzel a ki-bejelentgetéssel és bérszámfejtéssel, 0908-as bevallás készítéssel én az önellenőrzéshez és a kijelentéshez mindenképpen írásos utasítást kérnék a cég képviselőjétől. Egyébként az Önellenőrzést fel kell vezetni az önellenőrzési nyilvántartásba és az önellenőrzésről feljegyzést kell készíteni, amiben le kell írni az önellenőrzés okát is... na én ennek a felelősségét nem vállalnám magamra az biztos.., korrigálni kellene a könyvelést a bérfeladást, mindent, ami ezzel kapcsolatos..

Lehet, hogy a dolgozó abban a tudatban volt  hogy ő akkortól egy hivatalosan is bejelentett dolgozó... aztán meg majd később kiderül, hogy nem hogy nem bejelentett, de még neki kellett volna fizetni havi 4.500 Ft eü.szolg.járulékot. Én az így pórul járó dolgozók helyében minden létező és lehetséges helyen feljelenteném az olyan foglalkoztatót, aki szándékosan becsapja a munkavállalót, még amellett az éhbér fizetés mellé.

Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 30, 2009 9:17 am

"  A főnök közölte:.......................  de neki nincs szüksége olyan dolgozóra, akinek a felesége azután nyomoz, hogy a cég által be van-e jelentve!  "

Ezért nagyon megütheti a bokáját a munkaügyi bíróságon a főnök...

szedlacsek

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás