Adófórum

Adózási és számviteli információk

öröklési illeték méltányosság

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2007. novemberében elhunyt a Sógorom nagypapája. 2009. áprilisában kapta meg az illetékről a határozatot. 8 napon belül beadtunk egy méltányossági kérelmet, pár nap múlva kapott egy értesítést, hogy továbbították az illetékes hatóságnak. (Már ezt se értettem, mert a határozatban megadott címre küldtük.) Az általunk beadott méltányossági kérelmet 2009. április 22-én postáztuk. A mai napig nem érkezett válasz, eltelt 3 hónap. Az lenne a kérdésem, hogy milyen határidővel dolgozik az APEH? Ha nem jön időbe válasz, akkor arra hivatkozva nem lehet töröltetni a fennálló tartozást? /Lehet hülyeségeket kérdezek, de ez a terület teljesen ismeretlen számomra./

Köszi

hbrigitta79

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. júl. 22, 2009 5:13 am

2009 áprilisban elvileg nem is kaphatott volna határozatot, mivel az örökösödési illetéket eltörölték...
szedlacsek

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. júl. 22, 2009 5:43 am

20 milliós hagyatékig törölték el I. fokú örökös esetén. Itt unokáról (II. csoport) van szó. :((

A kérdezőnek: ha az illetéket másfél év alatt is alig tudták kiszabni, miért pont a méltányossággal sietnének. A.

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. júl. 22, 2009 5:53 am

Bocs, az unokára nem figyeltem... Egyébként sok jóval nem tudom biztatni a kérdezőt, mivel a napokban az APEH folyószámlásai meg voltak lepve, amikor egy ügyfelem SZJA-elengedésével kapcsolatban egyeztettem velük.  At mondták, hogy ebben az évben még nem találkoztak ilyennel, hogy valakinek méltányossági alapon elengednének valamit is.

De mintha lenne egy olyan kitétel a Ket-ben, ha a hivatal a rá irányadó határidőn belül nem válaszol, az belegyezés. Vagy rosszul tudom?

szedlacsek

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. júl. 22, 2009 7:22 am

Határozatot akkor is hozniuk kell, és hoznak is. Csak a megállapítás - a feltételek fennállása esetén - az, hogy fizetendő illeték nulla forint.

A határozatra egyébként szükség van. Gondolj bele, hogy mi van, ha az örökös el akarja adni az örökölt ingatlant. Határozat nélkül a szerzési érték nulla lenne :-(((( Jól pofán lennének csapva, mert amit korábban esetleg 2 % örökösödési illeték megfizetésével "megváltottak", az után most 25 % szja-t kéne fizetni.

Szóval határozat van. És kell is hogy legyen.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. júl. 22, 2009 8:35 am

Vannak is Zsuzsa!

Mert ebben az esetben nem érdekes a piaci ár - csak nekünk kell bizonygatni. Én meg emiatt fellebezgetek, telefonálgatok naphosszat, de költözik a hivatal azért nem érdekes sem a 30 sem pedig a 45 nap. Ja meg ők a "másik oldalon" vannak.

P.Zsuzsa

zspotorke

Vissza: Adatszolgáltatás