Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV. 2007.évi vállalkozói kivéte

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: mara57 » szomb. feb. 10, 2007 8:08 pm

Köszi a válaszokat, kezd tisztulni a dolog!Adotanacs, én csak gondoltam, hogy ha valaki jövedelmet vesz ki,azonnal adóznia kell. Természetesen utánnanézek, de valóban igazad lehet, csak fizetni kell, vallani majd évvégén.

P.Zsuzsa neked is kössz, megnézem mindjárt...

mara57

HozzászólásSzerző: mara57 » szomb. feb. 10, 2007 8:10 pm

Akkor még futunk néhány kőrt a témában!-:))

mara57

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. feb. 10, 2007 8:13 pm

Amit Zsuzsa ajánlottál megnéztem, ebben azt irják hogy az ev. előlege két részből tevődhet össze. Ha nincs kivét, akkor az egyik rész kiesik.
adotanacs

HozzászólásSzerző: mara57 » szomb. feb. 10, 2007 8:38 pm

Zsuzsa és adotanacs köszönöm, elolvastam, és az alábbi következtetést vontam le az eddigiekből:

Járulékot természetesen havonta vallom és fizetem.

Ha van vállalk. kivétem arra negyedévente fizetem az SZJA előleget, és ugye a kivétet aktuális negyedévre elszámolom költségként, tehát arra a negyedévre ennyivel csökken a vállalkozói adóalapom és az utánna esedékes 16%+4%  előlegfizetési kötelezettségem.

Az én gondom tulajdonképpen, ha most első negyedévben nem számolok el vállalkozói kivétet magasabb lesz a vállalkozói jövedelem utánni adóalap, ami után megintcsak meg kell fizetni a 16+4%-ot előlegként.Ez több mintha egy minimálbéres kivét utánni 18%.

Nem tudom érthetően írtam-e a problémámat?

mara57

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. feb. 10, 2007 8:38 pm

Oké! Logikus. Akkor csak járulék van.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. feb. 10, 2007 8:51 pm

Szia Mara!

Igen. én is így gondolom, de az alapok lehetnek mások. (A pontos számítást most mellőzöm, inkább csak a szemléltetés kedvéért:) Pl. 62.500+65.500,-+65.500,-/I.név =193.500,-x 18% = 34.830,- ha a nyereség pl ebben a negyedévben csak 100 eFt, akkor annak adója 20 eFt. Én általában eddig legkésőbb év végén mindig kivetettem a minimálbért. Persze csak akkor ha volt rá fedezet. Ha van valami adókedvezménye a magánszemélynek,(bár már elég szűk marokkal mérik) akkor is célszerű kiírni a jövedelmet kivétnek. Arra akarok csak rávilágítani, hogy mindig azt kell tudni, hogy mit szeretnék és ahhoz kell igazítani a döntéseimet és számolgatni is célszerű egy kicsit.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Zsuzsa78 » szomb. feb. 10, 2007 9:19 pm

Szia!

válaszom az, hogy nem is kell, ha nem veszi ki. Lehet, hogy nem fogalmaztam világosan, de nem is írtam azt, hogy ha nem veszi ki akkor is fizetnie kellene előleget, mert akkor nem is kell, csak ha kiveszi. Bocsi ha félre értettél!

Zsuzsa78

HozzászólásSzerző: mara57 » szomb. feb. 10, 2007 9:22 pm

Hát épp ez az zspotorke és többiek! Ki tudja előre, hogy alakul a negyedévek bevétele. Az évesről meg fogalmunk sincs. Ha most ráérek is negyedévesen könyvelni a vállalkozói kivétet, mert akkor kell fizetni,ezáltal akkor fog felmerülni a probléma.Ugye megoldás lehet, hogy negyedévente figyelem a váll. jövedelmezőségét, csak ebben az a hiba hogy hullámzások lehetnek ,még negyedéves szinten is.

Pl. az első három hónap tuti veszteség, utánna a II. negyedév 0 szaldós, a követketkező is, és az utólsó pótol be mindent.

Kereskedelemben ez elég gyakori. Mert vannak szezonális dolgok, pl. télen a sífelszerelés, nyáron a bikini-:))

Ráadásul van olyan ügyfelem is, aki szezonálisan árul, kizárólag csak nyáron a Balaton mellett.

Igaza van ilyen esetben a vállalkozónak, hogy ő csak akkor tud nyereségadót (vállalkozói adót) fizetni amikor erre fedezete van.

mara57

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. feb. 11, 2007 6:35 am

Szia Zsuzsa! Bocs hogy nem jól értelmeztem válaszod, de most reggel viszonylag pihentebb agyammal is ugy értelmezem, hogy SZJA adó előleg negyedévente a minimum járulékalap után fizetendő. . Nem akartam kötekedni, de Te is biztos nem ugy gondoltad. Üdv. Ani
adotanacs

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók