Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlan adásvétel - tulajdonjor, birtokbavétel

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: krisz.bernhardt@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziaaztok!

Az alábbi kérdésben kérdém segítségeteket!

Adott egy ingatlan adásvételi szerződés!

Tulajdonjog átruházás megtörtént, illetéket is kivetették, de a birtokbaadás csak a vételár kifizetésével együtt fog megtörténni majd 2010-ben!

Mi van ilyenkor az ingatlannal kinek a könyveiben kell szerepelteni és hogyan kell könyvelni "az adásvételt"?

előre is köszönöm

K

krisz.bernhardt@freemail.hu

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. júl. 17, 2009 4:19 pm

Szia!  nem vagyok jogász, de nekem ez így furcsa, hogy az eladó hozzájárul a tulajdonjog átírásához, a teljes tulajdonjog megszerzéséhez, de közben 2010 valameddig korlátozza  tulajdonost a tulajdona használatában, stb... Szokásosan inkább az szokott előfordulni, hogy az adásvételi szerződés megkötődik, az első részlet, vagy valamilyen biztosíték kifizetésével egyidejűleg birtokba adódik (ami alapján a szerződéses vevő használhatja az ingatlant, viseli annak terheit és szedheti annak hasznait), de az eladó a tulajdonjogát fenntartja mindaddig, amíg a vételár hiánytalan kifizetése (határidő szabásával) meg nem történik.. így mivel a vevő nem rendelkezik a tulajdonjoggal, az ingatlant nem adhatja el, mert azt leginkább csak tulajdonosként tehetné meg...

Ezzel a fajta változattal, amirl írsz még nem találkoztam... ha lehetséges ilyen, akkor mivel az ingatlannak a tulajdonjogával rendelkezne, evidens, hogy az övé az ingatlan... viszont mivel nem vehetné birtokba így nem aktíválhatná, mert nem mondhatná, hogy ekkor-meg ekkor használatba vettem....   Szerintem valami félreértelmezés lehet ezzel a szerződéssel..., vagy nekem ismeretlen ez a formáció

Attól, hogy az adás-vételi szerződés alapján (a tulajdonjog fenntartással kötött esetben is) illetéket vetettek ki a vevőre, az még nem jelenti azt, hogy ő az ingatlan teljes jogú tulajdonosa..

Üdv.

melcsi62

Vissza: Adatszolgáltatás