Adófórum

Adózási és számviteli információk

0901 bevallás cégautóadó

Adatszolgáltatás

0901 bevallás cégautóadó

HozzászólásSzerző: angel77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szeretném kitölteni a 0901-est a 2. negyedévre vonatkozóan.

első negyedévben, febr. márc hóra volt köt. 2x7000 ft. és nem volt befizetett gépjárműadó.

májusban fizettük be az első félévre esedékes összeget 10 e ft-ot.

most ápr. május junius hóra beírtam 3 x 7 000 ft-ot. a 10 e ft-ot hova írjam be? melyik hónaphoz?

a kitöltési utmutató szerint az érintett hónapokra kell, de érinti febr. márc. hót is.

beírhatom erre a negyedévre? vagy mit tegyek? most úgy írtam be hogy 3 e, 3 e, 4 e ft.

köszönöm a segítséget?

angel77

0901 bevallás cégautóadó

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. júl. 15, 2009 11:42 am

Szia!

Véleményem szerint most sem vonhatod le, tekintettel arra hogy a megfizetés nem határidőben történt. Nem értek egyet vele, de a törvény csak akkor engedi meg levonni, ha időben megfizettük. Szerintem ily módon megvalósul a dupla adózás... 

Egyébként 6-tal kell osztani és csak a havi összegeket lehet levonni az egyes hónapoknál.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

0901 bevallás cégautóadó

HozzászólásSzerző: angel77 » szer. júl. 15, 2009 3:58 pm

Új autó és idén vettük. ezért kellett később megfizetni, nem fizettük határidő után!, és még nem volt üzembehelyezve, így januárra nem kell fizetni, csak időarányosan. első félév 10 e, második félév 12 e ft.

angel77

0901 bevallás cégautóadó

HozzászólásSzerző: barnucz » csüt. júl. 16, 2009 4:14 am

Szia

az apeh és a kitöltési útmutató szerint csak évente kell vallani a cégautó adót.

Nekem is volt egy cégem, akinek első negyedévre vallotunk, de most az apeh szerint nem kell csak évente

zita

barnucz

0901 bevallás cégautóadó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. júl. 16, 2009 6:20 am

Szia Angel77! A cégautó adót negyedévente kell vallani, ha van akkor a 0901-esen.

Ezek szerint vélhetően februárban vettétek a szgk-t (januárban egyébként is még az SZJA-as cégautó adós dolog futott) Mivel cégről van szó: az egyes hónapokhoz az adatokat Ft-ban kell beírni és nem eFt-ban, csak a 04-es sor fizetendő adó lesz az, amit eFt-ban kell szerepeltetni az adóknál szokásos kerekítési szabályok szerint. (a program e tekintetben majd javításra szorul, mert nem engedi felülírni az Eft-ot a kerekítés figyelembevételénél, sem pedig nem ad lehetőséget a +/- 1 jelölésre.)

Én az első negyedévre beadnám az önellenőrzést, hiszen ha valóban a "lóerőadó/gépjárműadó" kivetéséről szóló határozatban foglaltaknak megfelelően határidőre fizetettetek, akkor szerintem megilleti a céget a cégautó adó csökkentése a gépjárműadó arányos részével, attól, hogy a határozat nem született meg április 20-ig az első cégautó adó bevallásig, azért szerintema céget nem érheti hátrány.

Ha az időarányos I. rész gépjrműadó 10.000 Ft és mondjuk 2009.02.01-én vettétek a kocsit, akkor a 10.000 Ft 5-el kell osztani, ami havi 2.000 Ft levonható a cégautó adóból....  Ha mondjuk az I. rész 9800 csak te írtad 10 eFt-nak, akkor havi 1.960 Ft vonható le.. Szerintem a II.n. éves levonási lehetőségnél nem szerepltetheted azt ami az I.n.év február, március hónapra eső rész.

A második negyedévben pedig már egyértelműen levonhatod minden kötelezett hónapra az egy hónapra eső gépjárműadót.. 

Üdv.

melcsi62

Vissza: Adatszolgáltatás