Adófórum

Adózási és számviteli információk

megszűnéskori bevételek

Egyéni vállalkozók

megszűnéskori bevételek

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyéni váll. megszűnésekor bevételnek kell tekinteni a kis értékű tárgyi eszközök leltári értékét. Ez van most az szja tv. mellékletében, de nekem úgy rémlik, hogy két éve még a piaci értékét kellett bevételként figyelembe venni, ez pedig lehet akár a fele vagy még kevesebb is a beszerzési értéknél. Most nem így van?

A nagy értékű tárgyi eszközzel ugye nem kell foglalkozni? (nem kell áfát számolni se rá, vagy ilyenek) Alanyi mentes vállalkozóról van szó.

Aztán ott még írja a mellékletben, hogy az ingatlan bérleti jogáról való lemondás... költségei között bármely évben elszámolta. Ez ugye nem azt jelenti, ha ő bérelt üzlethelyiséget, és annak havonta elszámolta a bérleti díját, hogy akkor most ez bevételnek számít neki???? Ez borzasztó nonszensz lenne. Itt ugye csak arról van szó, ha bérleti jogot vett meg?

Válaszokat előre is köszönöm, Kata

kovalkata

megszűnéskori bevételek

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. júl. 09, 2009 9:39 am

Szia!

Mindig is a leltári értékét kellett figyelembevenni megszünéskor a kis értékű te-nek, én így emlékeztem, DE a 2007. és a 2007. évi Tv. akadt a kezembe, gyors meg is győződtem róla.

A nagyértékű te.-ben várd meg más véleményét, nekem csak elképzelésem van.

Ingatlan bérleti jogáról való levondás ... nem azt jelenti valóban, hogy havonta elszámolta a bérleti díjat. De ebbe most nem mennék bele.

kriszta4

megszűnéskori bevételek

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 09, 2009 9:43 am

Szia Kata!

A nagyértékűvel nem kell foglalkozni - mert csak az écs-jét számolhatta el, nem az egész értéket költségként, és áfát sem igényelt vissza (alanyi mentes), tehát az sincs.

Az ingatlan bérleti jogát ha megvásárolta, és écs-vel ktgként elszámolta, és most lemond erről a jogról ,  akkor kell figyelembe venni. A sima bérleti díj az jogos ktg. volt, azzal nem kell foglalkozni. 

Üdv: Böbe 

validitas

megszűnéskori bevételek

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. júl. 09, 2009 10:02 am

Sziasztok!

Sima bérleti díj volt, én is úgy hiszem ennek nincs köze a bérleti joghoz. Ígí érthető is Böbe, hogy írod, ha az écs-jét számolta el.

Böbe, szerinted is a beszerzési érték kell a kis értékűnél? Nem tudom, de nálam pl. az anyag, árukészletnél az 50%-a maradt meg valahonnan, kis értékűnél pedig a forgalmi érték...

Üdv. Kata

kovalkata

megszűnéskori bevételek

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 09, 2009 11:41 am

Az SZJA-törvény leltári értéket ír,  de az 5.sz. melléklet II. Részletező nyilvántartások 13. leltár fejezete határozza meg, hogy a leltárba milyen értéken kell szerepelnie a különböző cuccoknak:

Az áfát az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek (a 4. számú melléklet 1. pont első mondata) a leltárban

- a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó beszerzési számla szerinti, áfát nem tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie;

- a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközöket az áfát nem tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;

- a saját termelésű félkész és készterméket (így különösen a magánszemély által előállított, felújított, átalakított gépet, szerszámot) előállítási áron - az anyagköltség és a mások által végzett munka igazolt együttes összegében - kell szerepeltetnie.

Szerintem az első bekezdés vastagon kiemelt szövege miatt emlékszel így... :-)) Igazán jó memóriád van, Kata!

Üdv: Böbe 

validitas

megszűnéskori bevételek

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. júl. 09, 2009 1:00 pm

Ó, köszönöm Böbe, megvan!

Köszönöm a hozzászólásokat.

Üdv. Kata

kovalkata

Vissza: Egyéni vállalkozók