Adófórum

Adózási és számviteli információk

Támogatás-igazolás

Adatszolgáltatás

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Olyanba kérném a segítségeteket, hogy van egy kiemelten közhasznú alapítvány, működési célra kap magánszemélytől támogatást, minden esetben kell neki erről igazolást adnia, nem elég csak a nyugta? Mert 2007-ben elmulasztotta az alapítvány. Nem lehet el kerülni az igazolást adást valahogy?

fjozsefne

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. júl. 03, 2009 11:14 am

Ha az adományozó nem kéri, akkor nem muszáj. 
szedlacsek

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » pén. júl. 03, 2009 12:30 pm

Mi is erre gondoltunk, ha az adományozó nem kéri, akkor nem muszáj, de holvan az le írva hogy kiemelten közhasznú szervezetnek kell igazolást adni, illetve, ha nem kéri a magánszemély akkor nem kell adni. Már minden hol kerestem erre való hivatkozást de nem találtam. Nagyon fontos lenne ha valaki tudna ebben segíteni.
fjozsefne

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. júl. 04, 2009 7:06 am

Nagyon várnám valaki segítségét! Nagyon fontos lenne!

fjozsefne

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: kovine » szomb. júl. 04, 2009 8:41 am

Szia!

Én köszhasznú alapítványt könyvelek, apeh ellenőrzéskor tételesen nézték végig a befizetett adományt ( támogatást) és mellé a kiadott igazolást.

Az igazolásokat kötelező kiadni, ha kérik ha nem. Majd aztán akár magányszemély akár vállalkozás azt csinál vele amit akar. A magánszemély adományozót le kell évente jelenteni (tárgyévet követő jan. 31.-ig.) A vállalkozás által adott adományt nem. Ők a költségeik között számolhatják el. De az szja tv. így irja alő, hogy ki kell adni és nem kiadhatóaz igazolás. Magánszemély adományozó esetében a 1995.éviCXVII.tv.41.§. míg a TAO tv. 1996.évitv.7.§.1.bek.z.pontja szerinti figyelemmela 7§.(5)-(7) foglaltakra is.

Remélem tudtam segíteni. Üdv. Juli

kovine

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. júl. 04, 2009 8:52 am

Köszönöm Juli a segítségedet, megnéztem az általad írt törvényi hivatkozásokat, viszon még ebben se találtam azt, hogy kötelező igazolást adni a kapott támogatásokról. Inkább csak az elszámolásról volt benne szó!
fjozsefne

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: kovine » szomb. júl. 04, 2009 1:29 pm

A törvény úgy irja, hogy kell igazolást kiadni és nem azt, hogy kiadható. Ebben én úgy értelmezem, hogy kötelező az igazolás kiadása!

De hátha még valaki erre jár és biztosabb hivatkozást tud neked adni.

kovine

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: jozsa_b » vas. júl. 05, 2009 1:16 am

Sziasztok!

Mi "csak" közhasznúak vagyunk. Rendszeresen kapunk a bankszámlánkra teljesen ismeretlen személyektől befizetéseket, a felhasználási cél vagy egyéb megjelölése nélkül.

Ha akarnánk sem tudnánk igazolást adni neki, mert semmilyen információt nem tudunk róla, csak egyszerűen megjelenik egy összeg a bankszámlán. Na, jó, nem százezres nagyságrendben.

Egyébként én sem találkoztam olyan jogszabályi hellyel, mely kötelezővé teszi az igazolás kiadását.

Én úgy gondolom, hogy csak akkor kell pl TAO szempontjából figyelembe venni a támogatást, adományt, ha valóban "kézbe " lett adva az igazolás, hiszen akkor a támogató adót csökkenthet vele.

Ha nincs igazolás, akkor semmilyen visszaélés nem követhető el. Se a társadalmi szervezet részéről, se az adományozó részéről.

Üdv. Bea

jozsa_b

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: kovine » vas. júl. 05, 2009 3:38 am

Sziasztok!

Mint előzőleg is írtam nekem volt apeh ellenőrzésem, és két igazolás hiányzott a lekönyvelt támogatások mellől.

Hibaként vették bele a jegyzőkönyvbe! Nekem akkor ők mondták, hogy az igazolást kötelező kiadni.

Csak segíteni szeretnék, hogy más ne kövesse el azt a hibát amit én már egyszer elkövettem. De tanultam belőle.

Ha bankba érkezik támogatás akkor megkeresem az illetőt vagy társaságot, hogy adja meg az adatait az igazolás kiadása végett. Nem könnyű búvárkodni, de a bünti sem kevés.

kovine

Támogatás-igazolás

HozzászólásSzerző: nmrozika » hétf. júl. 06, 2009 10:41 am

Egy állásfoglalás (bár 2000-es), de szerintem sem kötelező adni, ha nem akar kedvezményt figyelembe venni az adóbevallásban.

http://abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=beszamolok/2000/III/1/1/8&nyomtat=1

Szintén egy alapítvány képviselője kért állásfoglalást arról, hogy köteles-e az adóhatósággal közölni azoknak az adományozó magánszemélyeknek az adatait (lakcímét, adóazonosító jelét), akik az adomány összegéről adó-visszatérítésre jogosító igazolást nem kérnek, ilyen kedvezményt nem kívánnak igénybe venni. Az alapítvány jelenleg nem ismeri minden adományozó adóazonosító jelét, nekik a befizetésekről igazolást nem adott.

Az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény 34. § (4) bekezdése szerint “az olyan igazolást, amelynek alapján a magánszemély a bevételét vagy jövedelemadóját csökkentheti, a kedvezményre való jogosultság keletkezésének időpontjában, de legkésőbb az adóévet követő év január 31-ig kell kiadni.” Az igazoláskiállítási kötelezettség szabályozását az adóalanyok érdekeinek védelme indokolja, hiszen az igazolás hiányában nem vehetnék igénybe a jogszabályokban biztosított kedvezményeket. Az adóalanyok azonban nyilatkozhatnak arról, hogy nem kívánnak kedvezményt igénybe venni, ezért nincs szükségük az igazolásra. A 16. § (5) bekezdésében foglaltak szerint a magánszemély abban az esetben köteles közölni az adóazonosító je­lét, ha ezzel összefüggésben az igazolást kiállító szervet adatszolgáltatási kötelezettség terheli. Az adatszolgáltatási kötelezettség csak abban az esetben áll fenn, ha ilyen tartalmú igazolást kiadott a kiállító. A magánszemély azonban nem kötelezhető az adókedvezmény igénybevételére. Ezekben az esetekben az érintett szabadon dönthet arról, közli-e adóazonosító jelét vagy nem. 

A postai utalvánnyal teljesített befizetéseknél az alapítvány nem tudja ellenőrizni a feltüntetett adatok valódiságát, ennek ellenére tetszőleges név és lakcímadatok feltüntetésével az adóazonosító jel közlése nélkül is támogathatja bárki az alapítványt. Természetesen a megadományozott ilyen esetben sem tud igazolást kiállítani, és adatszolgáltatási kötelezettsége sem keletkezik. A személyes adatok ismeretében sem állíthat ki igazolást a megadományozott, ha a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 41. § (3) bekezdésében foglalt kizáró feltételekről tudomása van, mert az valótlan adatszolgáltatásnak minősülne. A befizető személyes adatait az igazolás kiállítása céljából kezelhetik, igazolás hiányában az adóazonosító jel kezelése jogellenes. (847/K/2000)

nmrozika

Vissza: Adatszolgáltatás