Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautoado

Egyéni vállalkozók

Cégautoado

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha a mind két házastárs egyéni vállalkozó, egy szg. van, eddig mind két fél elszámolta a havi 5oo km-t, most ha mind két fél elszámolja akkor ki fizeti meg a cégautoadót, ill. mind két félnek meg kell fizetnie?

És ha csak a feleség vállalkozó, de a férj nevén van a szg., akkor a feleség bevallja, befizeti, ez így rendben lévő?

nagyne_karola
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Cégautoado

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. júl. 01, 2009 6:23 am

Szia!

1991. évi LXXXII. törvény

a gépjárműadóról

Az adó alanya

17/B. § (1) Az adó alanya a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Pénzügyi lízingbe adott, hatósági nyilvántartásba bejegyzett személygépkocsi esetén az adó alanya a lízingbe vevő.

(2) A hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi esetén az adó alanya az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a személygépkocsi után költséget számol el.

-------------------

A férj a gépkocsi tulajdonosa ezek szerint, akkor mivel a tulajdonos a kötelezett, hát a férj kötelezett a cégautó adó bevallására és befizetésére.

Egészen részletes tájékoztatás a cégautó adóval kapcsolatosan 2009.02.01-től.. (APEH Portálról)

Cégautó adóval kapcsolatos szabályok2009.03.25.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Cégautoado

HozzászólásSzerző: kriszta4 » szer. júl. 01, 2009 6:33 am

1. esetben: Az a fél fizeti meg a cégautó adót, amelyiknek a nevén van a szgk, és ő vonhatja le az időben megfizetett súlyadót.  A másik fél símán elszámolja költségnek az 500 km-t. -szerintem -

Szóval mindkét félnek semmiképpen nem kell fizetnie.

2. Ha a feleség a vállalkozó, és a férj nevén van a szgk, akkor a férj bevallja, befizeti. Ez esetben a feleség nem tudja költségnek elszámolni a cégautó adót, és levonni a határidőben megfizetett súlyadót. DE az is megfordult a fejemben, mivel házastársak, lehet-e egy kalap alá venni őket, a feleség bevallaná ?, megfizetné ?, és levonhatná ? a határidőben megfizetett időarányos  súlyadót.

várj, hátha más a 2.-et úgy gondolja mint Te.

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Cégautoado

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. júl. 01, 2009 11:01 am

Szia Kriszta!  Gondolom a kérdezőt is az bizonytalanította el, hogy ők házastarsak, s nem az autó tulajdonosa az, aki egyébként ev..    Gondolni sok mindent lehet, de szerintem a vonatkozó jogszabály most kivételesen eléggé egyértelműen tartalmazza, hogy az autó tulajdonosa az, aki a cégautó adó megfizetésére és bevallására kötelezett, ha a cégautó adó azzal az autóval kapcsolatosan fennáll..

Ha a házastársi tulajdonlás a kérdés... azt is egyértelműen tartalmazza szerintem: a hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonos, ha több tulajdonososa van az adott személyautónak, akkor minden tulajdonos , a tulajdoni hányaduk arányában .   Házastársak, nem házastársak is tulajdonolhatnak úgy személyautót, hogy adott autónak több tulajdonosa hatósági nyilvántartásilag ....  A kérdező essetében az szűrhető le, hogy egy személy az autó tulajdonosa: a férj, így ő a kötelezett az autóval kapcsolatos költségelszámolás miatt, akár a saját, akár a felesége, akár más bérlő, használó költségelszámolása okán.    Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Cégautoado

HozzászólásSzerző: kriszta4 » szer. júl. 01, 2009 11:17 am

Oké... én is így tudom, írtam is csak a fejemben fordult meg... hátha mégis ? Köszi a megerősítést.

 

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Cégautoado

HozzászólásSzerző: kriszta4 » kedd aug. 04, 2009 5:37 am

Egy idevágó kérdésem lenne.

Azt csiripelték a verebek, hogy az az EV, aki csak az 500 km-t számolja el költségnek, nem köteles a cégautó adót megfizetni.

Tudtok erről valami konkrétat?

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Cégautoado

HozzászólásSzerző: validitas » kedd aug. 04, 2009 5:56 am

Sziasztok!

Azt azért ne felejtsük el, hogy a törvény ezt is írja a 17/C §-ban:

(3) Amennyiben személygépkocsi után a költséget nem a magánszemély tulajdonos, pénzügyi lízingbe vevő számolja el, akkor a költség első ízben való elszámolásának tényéről és időpontjáról a használó ezen időpontot követő 8 napon belül a tulajdonost, lízingbe vevőt írásban értesíti. Ha a használó a nyilatkozattételt elmulasztja, akkor a tulajdonost, lízingbe vevőt egyébként terhelő adót a használó köteles megfizetni.
  

Tehát ha a férj tulajdonában lévő személygépkocsi után a feleség számol el költséget, és erről a költség első ízben való elszámolását követő 8 napon belül a tulajdonost írásban nem értesíti, a cégautó adót a használó, azaz a feleség köteles megfizetni. 

Az APEH honlapján van a cégautó adóval kapcsolatos tájékoztató, ill. kérések-válaszok, ebből az egyik: 

 http://www.apeh.hu/gyik/cegautoado#faq_3593683

7. Köteles-e cégautóadót fizetni az, aki útnyilvántartás nélkül havi 500 km-t számol el, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 11. számú mellékletének III.11. pontjában foglaltakat figyelembe véve?

Az ezen jogszabályhely alapján elszámoló adózó tételes költségelszámolónak minősül, aki kizárólag az útnyilvántartás vezetése alól mentesül, a cégautóadó fizetési kötelezettség alól nem.

Tehát kell fizetni cégautó adót akkor is, ha az 500 km/hó átalány alapján számol el költséget az ev. vagy magánszemély.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Cégautoado

HozzászólásSzerző: kriszta4 » kedd aug. 04, 2009 6:24 am

Köszi szépen Böbe, valahol az évközi tv. módosításokban - javaslatban - volt szó arról, hogy amennyiben csak az 500 km-t számolja el az EV. akkor nem kell a cégautó adót megfizetni. Akkor ez bizonyára nem került elfogadásra, mert akkor biztosan kivette volna az APEH a GYIK-ból ...

 

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 83 vendég

cron