Adófórum

Adózási és számviteli információk

Táppénz - Foglalkoztatói igazolás

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: apoke » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Régen töltöttem már ki foglalkoztatói igazolást táppénz igény miatt.
Ha valaki május 18-tól keresőképtelen és folyamatosan keresőképtelen, akkor az igazoláson az utolsó bérrel ellátott napként melyik napot kell feltüntetnem. A júniusra is áthúzódó betegszabadság utolsó napját, bár még azt a bért nem kapta meg, vagy a teljes keresőképtelensége azaz május 18. előtti bérezés napját.

Válaszotokat várom.

apoke

HozzászólásSzerző: F.Juli » pén. jún. 19, 2009 5:01 am

Szia!

A törvényt nem néztem meg erre vonatkozóan, de én mindíg a kerekőképtelenség első napját megelőző napot szoktam ráírni (esetedben május 17.). Az egészségbiztosítónál elfogadják, sőt így kérik (Békés megye).

Üdv.F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: apoke » pén. jún. 19, 2009 5:12 am

Köszi a választ. De ugye, ha pihenőnap akkor az előtte lévő utolsó munkanapot írod?

Üdv. apoke

apoke

HozzászólásSzerző: F.Juli » pén. jún. 19, 2009 5:33 am

Szia! Én akkor is a megelőző napot írom, ha az ünnepnapra, vagy vasárnapra esik, hiszen a munkabér egész hónapra szól, csak a munkaszüneti napokon általános esetben nem kell munkát végezni.

Üdv.F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: apoke » pén. jún. 19, 2009 5:40 am

Nagyon köszönöm a válaszod.

Üdv

apoke

apoke

HozzászólásSzerző: Vicuska741 » pén. jún. 19, 2009 12:26 pm

Szia,

a nyomtatványt figyelmesen elolvasva ott az szerepel, "A keresőképtelenséget megelőző utolsó bérrel ellátott nap". Így tehát egyértelmű, hogy ha a keresőképtelenség május 18. tól kezdődik, akkor a betegszabadság időtartama már nem számít bele, hiszen akkor is keresőképtelen volt. Feltüntetni a bérrel ellátott utolsó munkában töltött napot kell. (Hajdú-Bihar megye): Vic

Vicuska741

HozzászólásSzerző: soldosgyozoné1 » hétf. jún. 22, 2009 6:31 am

Szerintem,és én mindig igy csinálom:a keresőképtelenséget megelőző bérrel ellátott nap a

betegszabadság utolsó napja,hiszen arra bért fizettél mert a betegszabadság a munkáltatót

terheli,és a távolléti dij 80.%.-a.A táppénz pótlapon fel kell tüntetned hogy mettől-meddig

volt jogosult betegszabadságra,hiszen ha valakinek nincs előző évi jövedelme,ami a táppénz

alaphoz kell,akkor nézik a keresőképtelenséget megelőző 180.napi jövedelmet ,és abba a beteg

szabadság összege is beleszámit,mint járulékalapot képező jövedelem,ezért számit bérrel ellá

tott napnak.

Remélem elég érthetően fogalmaztam és talán tudtam segiteni

soldosgyozoné1

HozzászólásSzerző: balazsmoni » szer. jún. 24, 2009 12:26 pm

Hello!

Heves megye: itt mindig munkanapnak kell lennie az előző munkabérrel ellátott napnak, és nem értek egyet az előttem szólóval, hiszen keresőképtelen, tehát beteg igy a betegszabi napjait semmiképpen nem számíthatom bele a bérrel ellátott napba, legalábbis a bejelentőlapon.

Törvény:

A keresőképtelenség első napja

A keresőképtelenség első napja általában az a nap, amely nappal az illetékes orvos a keresőképtelenséget megállapította és igazolta, ha pedig a keresőképtelenség kórházi ápolással kezdődött, az a nap, amelyen a biztosítottat a kórházba felvették.

balazsmoni

HozzászólásSzerző: soldosgyozoné1 » csüt. jún. 25, 2009 4:13 am

Rengeteg foglalkoztatói igazolást  állitok ki,mert egy cégem sem kifizetőhely.

A foglalkoztatói igazoláson -és jelen esetben is -mindig a keresőképetlenséget megelőző

utolsó bérrel ellátott napot kérik feltüntetni,és ez mindig a betegszabadség utolsó napja.

Az előttem szóló kedves forumtag a keresőképtelenség első napját határozza meg válaszá

ban,és ebben igaza is van,de nem ez a kérdésfeltevő kérdése,hanem az utólsó bérezett nap

ami a keresőképtelenségét  megelőzi.

Pl:keresőképtelen  2009.05.11.-től.

betegszabadság megilleti 05.11-05.29.-ig

táppénzre jogosult           05.30.-tól

utolsó bérezett napja        05.29.mert  ez a betegszabadág utolsó mnapja.

Nekem ebből még soha nem volt problémám,ami az OEP.-et illeti .Mindig igy fogadták el.

Köszönöm hogy meghallgattatok.

soldosgyozoné1

HozzászólásSzerző: F.Juli » csüt. jún. 25, 2009 4:32 am

Sziasztok! Egyre inkább az a véleményem, hogy mindkét megoldás jó lehet, mert én kb. 10 éve az 1. válaszomban leírtak szerint csinálom, soha nem kifogásolták.

Üdv:F.Juli

F.Juli

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás