Adófórum

Adózási és számviteli információk

alvállalkozóként számlázás

Számlázás

alvállalkozóként számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Kérem segítsetek, a következő az "eset":

Egyéni vállalkozó, közuti árufuvarozói tev. mellett a váll. igazolványában szerepel még 421101utépités is. 

Pár hónapja egy autópálya építkezésen dolgozik, sódert hord a fővállalkozónak. Most derült ki, hogy a számlát az ő nevében a fővállalkozó állítja ki, amely nem is fuvardíjról szól, hanem az első kettő számlán 60243, majd az utóbbiakon 7021 /termelőeszköz bérbeadása/szerepel. Van egy elszámolás mellette, a fuvarlevél a fővállalkozóé, aki biztosítja az üzemanyagot is.

A probléma az, hogy a váll.igazolványban nem szerepel 7021,de  egyébként is amit végez az nem utépítés.Jól gondolom-e, hogy a váll.igazolványát sürgősen bővíteni kell.

Ami még nekem furcsa, hogy más állít ki számlát, nem a vállalkozó sorszámával, aláírásával. 

Lehet hogy ez szabályos, csak én nem találkoztam még ilyennel. 

Köszönöm ha segítetek. Üdv. Ani

 

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

alvállalkozóként számlázás

HozzászólásSzerző: kovács5009201 » vas. jún. 21, 2009 1:42 pm

Szia! 

Szerintem más csak akkor állíthat ki a vállalkozó helyett számlát, ha átadja neki a számlatömbjét, erről meg ugye csak tud az ember. Számla tömböt a váll.igazolvány felmutatása után lehet venni. Most a bélyegzőről nem is beszélek, mert az nem feltétele a számla adásnak. Ezt számon tartja az APEH is ,meg a szigorú számadású nyilvántartásban a vállalkozó is, és ezt a tömböt használhatja fel számla adására. Hol van itt a fővállalkozó ?  Amennyiben nincs a váll. igazolványban a tevékenység, illetve nincs az APEH-hoz lejelentve, nem lehet azt a tevékenységet végezni, számlát meg pláne nem lehet erről kiállítani.

Ez a történet enyhén szólva bűzlik, és elsősorban a fővállalkozó részértől.  Hát sürgősen le kellene állítani.Üdv Mari

kovács5009201
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

alvállalkozóként számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. jún. 21, 2009 2:03 pm

Szia Mari! Dehogy adott ő semmit oda, a fővállalkozó számítógépes számlát állított ki, és még ő is írta alá. /vevő ő, eladó mi, /

Lehet hogy ez nem szabálytalan,  állítólag minden alvállalkozónak így csinálja, dolgoznak nagyon sokan neki. Közbeszerzési ügy lehet, mert az én vállalkozómnak addig nem fizeti ki, mig nullás APEH igazolást nem visz. 

Azért tettem fel kérdésnek, hátha valaki találkozott már ilyennel és megnyugtat hogy ez így jól van. Üdv. Ani

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

alvállalkozóként számlázás

HozzászólásSzerző: kovács5009201 » vas. jún. 21, 2009 3:18 pm

 Elnézést, de a kérdésből ez nem jött le nekem. Fő-alvállalkozók körül simán elhiszem, de akkor is egyezteni kellene a másik féllel. Valami megbízás akkor is kellene, hogy helyettem és nevemben valaki számlázon, és ugye a tőpéldányt amit meg kell őrizni, ki őrzi, esetleges APEH ellenőrzéshez. Már csak azért is, mert gondolom a számlázási program az ővéké, és esetleges APEH ellenőrzéskor kérdés, miért ő csinálta, valós e a számla és az elvégzett munka.. Gondolom ha más is így csinálja kivan ez találva már közöttük, és feltehetően könyvelő is van a dologban aki elmondja, hogy ez így jó-e,közbeszerzésnél ,meg pláne.Csak gondolom az alvállalkozót felejtik el tájékoztatni. Mindenképen vele kellene egyzetetni, és a tevékenységet pedig bejelenteni az APEH-hoz. Egyébként nincs ilyen ügyem.

 Mari

kovács5009201
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

alvállalkozóként számlázás

HozzászólásSzerző: kaloczy » vas. jún. 21, 2009 3:27 pm

Ani! Lehet ilyet csinálni, hogy a másik fél állítja ki a számlát, jogszabályi háttere is van. (Csak most nem nagyon van kedvem utána kotorászni, így vasárnap este :-)))

Nekem is van ilyen vállalkozóm, pl az AVON meg a Tupper is így csinálja. A számlaszámokból én simán meg tudom állapítani, hogy nem hiányzik-e közülük, mert a számlaszám több részből áll, az egyik ugyanaz - gondolom ez jelenti az ügyfelemet, - aztán a per-jel után van az a szám, aminek sorszámfolytonosnak kell lenni. És még van, ahol egy újabb perjel után a évszám is szerepel. Tehát az a lényeg, hogy a számlák jól kezelhetők.

Szerződésnek azonban lenni kéne arról, hogy a számlát a fővállalkozó állítja ki, és hogy milyen tevékenységről. Erről meg illett volna Téged is tájékoztatni.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

alvállalkozóként számlázás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jún. 21, 2009 3:28 pm

Sziasztok!  Ha más állítja ki a számlát....

160. § (1) A számlakibocsátási kötelezettségnek a kötelezett saját maga, illetőleg - megbízása alapján és képviseletében - az általa választott meghatalmazott is eleget tehet. Utóbbi esetben a kötelezettnek és meghatalmazottjának előzetesen és írásban különösen meg kell állapodnia egymással a számlakibocsátás elfogadásának feltételeiről és módjáról.
(2) A számlakibocsátáshoz fűződő, jogszabályban meghatározott kötelezettségek teljesítéséért a kötelezettel együtt a meghatalmazott egyetemlegesen felelős abban az esetben is, ha a felek az (1) bekezdésben említett megállapodásban másként rendelkeztek.
(3) Az ügylethez fűződő számlakibocsátási kötelezettségnek - feltéve, hogy annak nem a kötelezett saját maga tesz eleget - kizárólag egy meghatalmazott tehet eleget, még abban az esetben is, ha a kötelezett egyébként több személy részére is adott meghatalmazást.


161. § (1) A számla kibocsátásában meghatalmazottként akár a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője, akár harmadik személy eljárhat.
(2) A meghatalmazást írásba kell foglalni.
(3) A meghatalmazás szólhat 1 ügylethez fűződő számlakibocsátási kötelezettség teljesítésére, vagy szólhat a számlakibocsátási kötelezettség általános érvényű teljesítésére.
(4) A meghatalmazás korlátozása annyiban hatályos, amennyiben az magából a meghatalmazásból kitűnik.
  
 ------------

/Az APEH részére is célszerű meghatalmazást adni, amikor a foglalt vagyontárgyakat árverezik..../  Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

alvállalkozóként számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. jún. 21, 2009 4:02 pm

Sziasztok! Köszönöm a segítségeteket. Zsuzsa a számla sorszámából én nem tudom megállapítani hogy esetleg hiányzik-e belőle, mivel ugy tűnik az összes alvállalkozóét számlázzák sorba.

Sajnos ez most bérbeadás lett, amire nincs is a vállalkozónak engedélye. Én azt hittem hogy fuvaroz /azt is utólag tudtam meg/, ő meg azt hogy "utat épít".

Mégegyszer köszönöm. Üdv. Ani

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 39 vendég