Adófórum

Adózási és számviteli információk

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

Egyéni vállalkozók

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: ildi59 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Áfa alany egyéni vállalkozónál lehetőség lenne bankkártyával történő fizetésre. Szeretném megtudni, hogy hogyan kell ez esetben a bevételt elszámolni? Akkor lesz bevétel, amikor a bankszámlájára megérkezik a pénz? A pénztárgépbe fizetéskor  be kell ütni a "hitel" rovatba? Milyen nyilvántartást kell vezetni az ügyletről?

Köszönöm ha segítetek. Üdv. Ildi 

ildi59
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. jún. 17, 2009 9:33 am

Szia!

Bevétel akkor keletkezik, amikor a bankkártyás fizetés megtörtént, nem pedig akkor, amikor a pénz beérkezett.

Én könyvelek egy boltnak. Minden cikk 20 % áfás. Utalásos számlájuk nincs, tehát minden tétel pénztárgépes. A bankkártyás fizetést is beütik egy külön gyűjtőbe (asszem ez lehet a "hitel"). Minden nap zárják a pénztárgépet, plusz van egy havi záró-szalag is.

A kapott pénztárgépszalagokat én havonta felvezetem egy táblázatba, melynek  4 oszlopa van: bruttó értékesítés, nettó értékesítés, áfa és bankkártyás értékesítés.

Az első oszlopba a napi összes forgalom kerül, a negyedkbe pedig ebből a bankkártyás. (Ez nekem a napi szalagokról derül ki.)

Könyvelni úgy könyvelek, hogy pénztárba bevétként a teljes összeget, majd egy átvezetési számlára átkönyvelem a bankkártyást. 

Amikor a bankszámla-kivonatot könyvelem, akkor a bankszámlával szemben lekönyvelem az átvezetési számláról a napi teljes bankkártyás értékesítés összegét (így ott az aznap lenullázódik), majd a bankköltséget külön tételként könyvelem T bankköltség / K bankszámla.

Más nem kell szerintem.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 17, 2009 9:43 am

Szia Zsuzsa!

Egyéni vállalkozónál, egyszeres könyvvitel esetén nem akkor bevétel a bevétel, ha a bankszámlán jóváírják?

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. jún. 17, 2009 9:58 am

Dehogynem. Bocs, mire a végére értem, elfelejtettem az elejét :-(((

Akkor viszont gőzöm sincs, hogy mi a helyes, mert logikusan ugye az lenne, hogy mikor a bankszámlára befolyik, csak az APEH-nek ugye az az agymenése, hogy a bankkártyás fizetés az azonos a készpénzes fizetéssel :-((((

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: ildi59 » szer. jún. 17, 2009 11:07 am

Sziasztok! Nekem is ez a gondom, azért szerettem volna megtudni, hogy mi a gyakorlat. Az egyszeresben ez nem is olyan egyszerű. Üdv. Ildi
ildi59
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. jún. 17, 2009 2:02 pm

Sziasztok!

Szerintem képtelenség lenne a bankszámla könyvelésénél pontosan tudni, hogy az a bruttó tétel mennyi 18-as és mennyi 25-ös bevételből áll. Ezt csak az tudja a pénzforgalom napjával bevételként és áfában könyvelni, aki még vagy már megint különleges eljárással állapítja meg az áfát. Aki viszont tételes elkülönítéssel , hát az kénytelen lenyelni ezt a békát az ügy érdekében. Itt a fölösleges -és lehetetlen- plusszmunkára gondolok. Tehát ne fájjon valakinek az, hogy 0629-én már bevétel valami, de csak 0703-án jön be a bankszámlára. Az APEH-nak meg pláne ne fájjon.

Úgy képzelem, hogy a pénztárgép adatai alapján könyvel az ember rendesen. Majd ahogyan Zsuzsa is teszi, egy külön biztonylattipusra (egyszeresben ugyebár nincsenek főkönyvi számlák) kiadásba helyezük a bankkártyával fizetett bruttó tételt. Mert ugyebár aznap még nincs a kezemben a pénz, a bevételt az áfával együtt már lekönyveltem a ptg alapján. Majd a banki tételek alapján ugyanazon a bizonylattipuson be nem számító bevételként lekönyvelem. Ha minden bankkártyás tételt megkaptam, a bizonylattipus összesenje nulla forint. Ha kilistázom akkor persze ott vannak szépen tételek bevétel és kiadás oldalon is.

Tulajdonképpen ugyanaz, mint az étkezési utalványos.

Üdv: Edit

olahneedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. jún. 17, 2009 5:01 pm

Sziasztok! Ez a téma engem is érdekel. Edit ha jól értem, ugy gondolod, hogy amikor fizet a vendég, a bevételt beütik a pénztárgépbe, majd a hitel rovatból tudjuk a napi zárásnál hogy az nem kp-ban történt. Ekkor ezt a tételt egyszer adóalapba beszámító  bevételként és  adóalapba be nem számító kiadásba tesszük, majd amikor beérkezik a bankba, adóalapba be nem számító bevétel lesz a bruttó összeg,+ könyvelendő bankköltségként a jutalék.

Engem csak az zavar, hogy a pénz később áll rendelkezésére a vállalkozónak, az egyszeresben pedig pénzforgalmi szemlélet van. Tehát ez esetben  a bankkártyás fizetést   készpénzt helyettesítő ügyletnek kell tekinteni, . Üdv. Ani  

 

 

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. jún. 17, 2009 6:30 pm

Szia Ani!

Amint lekönyveled be nem számító kiadásként, máris nincs a pk-ban a pénz. A gyakorlati kivitelezésében viszont rendre gondok adódhatnak ha jól belegondolunk. Mert olyan előszeretettel ütik el a ptg-et, a hitel-be benne lehet más is, van még a "csekkes" regiszter is, abban is lehet hébe-hóba beütve. Nyílván aki rendszeresen fogad el pl étkezési utalványt, azt is üti valahová. Mi a csekkesbe ütöttük, minden zárásnál egyeznie kellett az iskolakezdési támogatás utalványnak és a csekkes összesennek. Ha a vendéglátóhelyen a napi egyezőség fennáll, nem látom akadályát ennek a megoldásnak. Úgy értem, van egy szabályzat, melyben szépen le vannak fektetve a gyüjtők, eljárási szabályok, mit hová kell ütni. A pénztáros(ok) aláírják, felelősek stb. A napi pénztárelszámolásból lehet tudni, mennyi az utalvány, mennyi a bankkártyás. A többi a vezetőségen múlik, milyen információkat akarnak látni.

Ha egy komolyabb üzletről, egységről van szó, és még mindig egyéni vállalkozásnál tartunk, ott azért el lehetne gondolkodni egy komolyabb pénztárgépes rendszer beszerzésén is. Ezek pedig gondolom naívan, már csak úgy ontják magukból az információkat nap végén. És akkor már nem lehet gond a pénzforgalmi szemlélet.

Üdv: Edit

olahneedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. jún. 17, 2009 6:43 pm

Edit mi van akkor, ha év végén fizet a vevő, adóalapba beszámító bevétel, de tudjuk hogy egyéni vállalkozónál akkor jövedelem, ha megkapja a pénzt, de a bankba csak a köv. évben érkezik meg? Ugyanez a helyzet negyedév végén is, amikor a váll.adóalapot meg kell állapítani. Nekem a vállalkozók kezelik a pénzt, nem a pénzkészleten aggodalmaskodom. Üdv. Ani  

 

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

vendéglátóhelyen bankkártyával fizetés

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jún. 18, 2009 5:54 am

Szia Ani!

Egészen mostanáig pár ezres tételek lebegtek a szemem előtt, azért mondtam, hogy "ne fájjon"... De a felvetés teljesen jogos több tízezres vagy százezres tételnél. Említették fentebb, hogy az APEH nagyon azt erőlteti, hogy a bankkártyás fizetés tulajdonképpen készpénzt helyettesítő eszköz. Naná, akkor az ember hamarabb adózza le azt a "kis" pénzt. Majd pontosan azért utaltam arra, hogy komolyabb tételeknél a vállalkozás oldja meg akár egy komolyabb rendszer beszerzésével, hogy a bevétel valóban a pénzforgalom napján legyen bevétel.

A probléma egyébként alapvető gondokat is felvet, például azt, hogy ha valaki a fogyasztásról számlát kér, akkor mi kerül majd a számlára: készpénz, átutalás, vagy "bankkártyás fizetés"? Nem láttam még olyan számlát, melyen "bankkártyás fizetés"-i mód volt feltüntetve. Pedig egyedül ez lenne teljesen igaz.

Aztán felmerül, hogy talán be sem kellene ütni a ptg-be, mivel pénzérme átadás egyáltalán nem is történik. Ebben viszont az APEH-al kellene vitatkozni. Ha nagyon ragaszkodunk a pénzérme=készpénz és viszont, akkor gondok vannak az utalvánnyal is. Ha az utalványnál elfogadja az ember, hogy aznap bevétel amikor még a kezemben sincs a pénz, akkor a bankkártyásnál is elfogadja. Az utalvány számomra egyértelműen helyettesíti a készpénzt - feltéve, ha nem kamu stb - , akkor a bankkártyára is mondhatom, hogy igen, ott van a terminál, addig el sem engedi, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy a fedezet rendben, ha pedig lehúzza, akkor a pénz pár nap késéssel ugyan, de mindenképpen megérkezik, onnantól már nem a vevőn múlik, hogy kiegyenlít-e.

Remélem sikerült egy kicsit megnyugtatni.

Üdv: Edit

olahneedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 111 vendég

cron