Szia Ani!
Egészen mostanáig pár ezres tételek lebegtek a szemem előtt, azért mondtam, hogy "ne fájjon"... De a felvetés teljesen jogos több tízezres vagy százezres tételnél. Említették fentebb, hogy az APEH nagyon azt erőlteti, hogy a bankkártyás fizetés tulajdonképpen készpénzt helyettesítő eszköz. Naná, akkor az ember hamarabb adózza le azt a "kis" pénzt. Majd pontosan azért utaltam arra, hogy komolyabb tételeknél a vállalkozás oldja meg akár egy komolyabb rendszer beszerzésével, hogy a bevétel valóban a pénzforgalom napján legyen bevétel.
A probléma egyébként alapvető gondokat is felvet, például azt, hogy ha valaki a fogyasztásról számlát kér, akkor mi kerül majd a számlára: készpénz, átutalás, vagy "bankkártyás fizetés"? Nem láttam még olyan számlát, melyen "bankkártyás fizetés"-i mód volt feltüntetve. Pedig egyedül ez lenne teljesen igaz.
Aztán felmerül, hogy talán be sem kellene ütni a ptg-be, mivel pénzérme átadás egyáltalán nem is történik. Ebben viszont az APEH-al kellene vitatkozni. Ha nagyon ragaszkodunk a pénzérme=készpénz és viszont, akkor gondok vannak az utalvánnyal is. Ha az utalványnál elfogadja az ember, hogy aznap bevétel amikor még a kezemben sincs a pénz, akkor a bankkártyásnál is elfogadja. Az utalvány számomra egyértelműen helyettesíti a készpénzt - feltéve, ha nem kamu stb - , akkor a bankkártyára is mondhatom, hogy igen, ott van a terminál, addig el sem engedi, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy a fedezet rendben, ha pedig lehúzza, akkor a pénz pár nap késéssel ugyan, de mindenképpen megérkezik, onnantól már nem a vevőn múlik, hogy kiegyenlít-e.
Remélem sikerült egy kicsit megnyugtatni.
Üdv: Edit