Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

Tb, munkaügy, bérterhek

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. jún. 08, 2009 1:44 pm

.

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: HÉVI » kedd jún. 09, 2009 7:29 am

Sziasztok,

az interneten böngészve az alábbi állásfoglalást találtam, szerintem jól gondoltam, hogy nem lehet betegségre szabadságot számfejteni. A segítséget köszönöm szépen. 

 

"Az Mt. 107. § h) pontja alapján a munkavállaló akkor is mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály így rendelkezik. Az e körbe tartozó eseteket ugyan a 107. § nem részletezi, de e rendelkezés alatt kell érteni minden olyan esetet, amikor az Mt. előríja, hogy a munkavállalónak – valamely körülmény miatt, vagy jogosultságra tekintettel – nem kell munkát végeznie. E körbe tartozik a rendes szabadság is, hiszen ez a jogintézmény – jellegénél fogva – a rendszeres munkavégzés megszakítását, és így a munkavállaló pihenését, regenerálódását hivatott szolgálni. Ebből a célból írja elő a törvény, hogy a munkavállaló – rendes szabadság jogcímén - minden naptári évben egy maghatározott időtartamra mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól oly módon, hogy erre az időre számára távolléti díjat kell fizetni.

Azonos időtartam alatt a munkavállaló csak egy jogcímen mentesülhet a munkavégzési kötelezettsége alól. Ha a munkavállaló keresőképtelen beteg, és erre tekintettel mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól, ezen időtartam alatt a rendes szabadságot nem lehet kiadni, hiszen olyan időszakban, amikor a munkavállalónak – valamely más okból - egyébként sem áll fenn a munkavégzési kötelezettsége, egy másik jogcímen nem mentesíthető ismételten a munkavégzés alól. Erre tekintettel a szabadságot csak olyan munkavállalónak lehet, illetve kell kiadni, aki – a kezelőorvos igazolása szerint – ismételten keresőképessé vált."

 

Évi 

HÉVI
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jún. 09, 2009 7:45 am

Kedves Évi!   Ez amit Te beidéztél ez a munkáltató általi szabadság kiadására vontkozik, és nem arra, amikor a munkavállaló kéri időben, illetve indokoltan nem előre bejelentetten a fizetett szabadságát ..

A kérdésedet elég pongyolán tetted fel,  nem mindegy, hogy az a kórházi kezelés egy keresőképtelenségi időszakon belüli-e,  vagy egyébként összesen 05.28-ig dolgozott, 29-06.02-ig kórházban volt, s aztán 06.03-án már dolgozott, vagy mi van..

Te honnan veszed egyébként, hogy a dolgozó kórházi kezelés miatt hiányzott, ha nem adott neked sem háziovosi, sem kórházi keresőképtelenségi igazolást,??  Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd jún. 09, 2009 7:47 am

Évi!

A fenti állásfoglalás - bármibe le merem fogadni - olyan esetre vonatkozik, amikor a dolgozó beteg, Ő a betegszabadságát akarja, a munkáltató azonban rá akarja kényszeríteni arra, hogy szabadságot írjon ki. 

Ez valóban nem működik.

Az Általad vázolt eset azonban más. Ott a dolgozó kifejezett óhaja, hogy a betegségét ne vedd figyelembe, és szabadságot írj ki erre az időszakra. 

Szerintem ha nem a kérése alapján jársz el, anyagi kárt okozol mindenkinek.

1. kárt okozol a dolgozónak, mert a 100%-os szabadság helyett csak 80 %-os betegszabadságot számfejtesz Neki. (a dolgozó valószínűleg tudja, hogy neki ez a 2-3 nap szabadság nem fog hiányozni az év végén.)

2. kárt okozol a munkáltatónak, mert a szabadsággal olyan pénzt kell kifizetnie, ami előbb-utóbb úgyis megjár a dolgozónak, míg a betegszabadsággal tulképpen a semmiért fizettetsz vele. A betegszabadság alatt munkavégzés nem történt.

3. és végeredményben még költségvetésnek is kárt okozol, mert a betegszabadság és a szabadság közötti 20 %-ra jut adótól és járuléktól elesik.

Számfejtsél csak nyugodtan szabadságot.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: HÉVI » kedd jún. 09, 2009 8:12 am

SZiasztok,

a május havi bérszámfejtés előtt a kolléganőm a létszámot egyeztette és állította össze a jelenléti ívet. így derült ki, hogy a nevezett kollégáról nem tudjuk, hogy hol van, mi van vele. Aztán valamelyik kollégánk mondta, hogy beszélt vele telefonon, kórházban van. A kórházi tartózkodás 05.29-06.02. között volt, sem előtte, sem utána nem beszélünk keresőképtelenségről. Május 29-et leszámfejtettem betegszabinak, június 3-án a kolléga leadta az igazolását a kórházi kezelésről, majd tegnap közölte, hogy jó, ha már a májust leszámfejtettem, akkor az legyen betegszabadság, de a június 2, az szabi.

Ha már itt az igazolás a kórházi kezelésről a kezemben, akkor nem szabadság. Ezzel ugyanis a dolgozók egyenlő elbírálásának elvét alapból megsérteném; neki 100 % szabi, a többieknek 80 % betegszabi??

MÁs a helyzet nyilván, ha nem tudom és nincs írásos bizonyíték a kezemben arról, hogy kórházban volt.

 

Zsuzsa, érdekes az álláspontod, bár azért némileg cáfolnám. Hiszen a ktgvetésnek nem okozok kárt, az államnak a 80 % után jár az adó és járulék. A munkáltató zsebében is hagyok pénzt. Nyilván a dolgozót érinti a különbség jelentősen. A fenti állásfoglalás teljes egészében az alábbi linken olvasható. 

http://www.munkaugy.hu/pages/getpage.aspx?id=83B22FEF-906C-49AA-9B95-9B143E4A1E0A 

AZért a hozzászólásokból azt gondolom, hogy itt azért van némi joghézag, hiszen konkrét tiltó rendelkezéssel azért én sem találkoztam. De figyelembevéve az idézett állásfoglalást, egyre inkább hajlok arra, hogy helyesen jártam el, amikor betegszabit számfejtettem. Más kérdés, hogy mit lehet még tenni olyan esetben, amikor nem tudod, hogy a dolgozó hol van... mert sem ő, sem a családja nem emelte fel a telefont, hogy mi a helyzet, véletlenül tudtuk meg egy másik kollégától, hogy kórházban van. Szerintetek mi a helyes eljárás, ha nem tudod, hogy hol van a dolgozó? Fizetés nélküli nap? Vagy szabadság?  

 

 

 

 

HÉVI
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jún. 09, 2009 8:41 am

Szia Évi!

A helye eljárás? Ha a dolgozó nem jelenik meg a munkahelyén és erről nem értesíti a munkáltatót, hogy miért, akkor bizony igazolatlan hiányzás. Persze lehet a munkáltató jóindulatú, és azt mondja, hogy jól vagy legyen utólag szabi, vagy nyilván, ha leadja a kórházi igazolást és a betegség átmegy táppénzbe, akkor át is fogja számfejteni, de véleményem szerint a munka törvénykönyvéből kiindulva jogosan mondhatja a munkáltató, hogy igazolatlan hiányzás.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jún. 09, 2009 11:05 am

Szia Évi!  Szerintem nincs joghézag.. De a dolgozó lénygesen rosszabbul járt a  május 29, junius 01., junius 02-re számfejtett betegszabival, hiszen ez így három nap betegszabi, amúgy meg megúszta volna 2 nap fizetett szabadsággal és egy nap fizetett üneppel, s minderre a rendes távolléti díját kapva,  így a munkáltató takarított meg .. hiszen a fizetett ünnepnapot megúszta 80%-os bérrel..   Ha én lettem volna a bérszámfejtő, én elmondtam volna a munkahelyi vezetőnek a lehetőségeket, s aztán döntse el ő, hogy ha méltányosan visdszaadásra kerüljön-e a dolgozó keresőképtelenségi papírja és legyen neki szabi, ha egyszer a dolgozó azt szeretné és egyébként lenne törvényes lehetőség rá...

Nem tudom mikor van nálatok az érintett cégnél bérfizetés, de még egy bérszámfejtést is lehet korrigálni, mint ahogy néha kell is ( a t.hót követő 10-ig, 12-ig meg még bele is fér...) :  nekem tavaly az egyik dolgozó részese volt közuti balesetnek, mint utas ahol - mint utólag kiderült - úgy megijedt, hogy elszaladt és eltűnt, se a szülei, se senkit nem találtunk, aki tudta volna, hogy mi van vele, a rendőrségen is érdeklődtek....   mivel az kiderült, hogy ő nem sérült meg, nincs kórházban, s a szülei is azt mondták fogalmuk sincs róla, hogy hol lehet, haza nem ment.. a főnöke berágott, hogy még egy telefont sem ereszt meg, hát jött a bérszámfejtés és mivel a hiányzása már közel két hete fenn állt, hát igazolatlan távollétként számoltatta el, miközben kiküldte a címére a levelet, hogy szíveskedjék távolmaradását igazolni...  Aztán a hónap közepén jött a szülőktől egy telefon, hogy a fiukat megtalálták, már kórházban volt, lényeg a lényeg, két hétig azt sem tudta, hogy ő kicsoda..  Mikor "helyre jött" meg lett vele beszélve, hogy mi légyen a kiesett idővel.. és kérésének megfelelően a kórházi kezeléstől kezdve indult a betegszabi, a megelőző időszakra fizetett szabadságot kért és kapott... ..       Tehát hozzállás kérdése ..   és nem joghézag szerintem...  a munkáltató köthette volna az ebet a karóhoz, hogy amiről nincs keresőképtelenségi igazolás.. az legfeljebb fizeténlküli igazolt távollét, amiről meg papírja van attól kezdve BSZ, majd táppénz., vagy szaladgáljon a dolgozó, hogy papírt szerezzen az előző időszakról is....  De a dolgozók sem kötik az ebet a karóhoz, amikor a munkáltató nem értesíti őket hivatalosan 30 nappal korábban arról, hogy most egy hétre elküldi szabira, mert a megrendelés alapján a munka úgy áll.....

Kérdésedre: mi legyen, ha a bérszámfejtéskor sem tudni, hogy miért hiányzik a dolgozó a számfejtendő hónap utolsó napján, vagy napjaiban, s azóta... ha már muszály számfejteni, akkor akár igazolatlan távollét, felszólítva a dolgozót: igazolja távolmaradását.... , s ha tudja utólag igazolni, akkor jön a korrekció..     Az APEH sem piskóta, de azért még a bevallás elmulasztásánál is van olyan, hogy útólagosan a mulasztást indokoltan ki lehet menteni... 

Nyilván, ha a munkaidőjelentésében a keresőképtelenségi igazolása alapján betegség szerepelt, akkor mivel a 15 napját még nem merítette ki BSZ-t számfejtettél, s ha ez az igazolás 29-től szól 06.02-ig, akkor ha marad a BSZ május 29-re, akkor a 06.01 és a 06.02 is BSZ lesz. Mert egy igazoláson belüli időszakot szerintem sem lehet megbontani. De én a junius 08-án a főnökre bíztam volna a döntést a dolgozó kérésével kapcsolatosan és ha Ő méltányolja a dolgozó kérését utólag, akkor átszámfejtettem volna a májusi bérét, a juniusira meg még van idő bőven..   Ha a dolgozó utólag igazolja a távolmaradását, azt utólag attól függően kell elbírálni, hogy az az utólagos kimentés/igazolás akkor mi is... Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Előző

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég