Adófórum

Adózási és számviteli információk

Működési engedély-használatba vétel

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: gmarsai » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

Egyéni vállalkozóként telephely engedélyeztetési folyamatban vagyok éppen. A napokban megkaptam a használatbavételi engedélyemet és kérdeztem több embert, hogy kell-e várnom még valamilyen dokumentumot a működési engedéllyel kapcsolatban.  Sokféle választ kapok. A használatbavételi engedély egyúttal a működési engedély is? Lehet, buta a kérdésem, de sajnos nem kapok rendes választ. Magyarul, ha megvan a használatbavételim, akkor lehet aktiválni és kész? A másik kérdés, hogy fog jönni egy jogerős határozat is, miután a szomszédok nem fellebbeznek és majd annak az átvételi napjától lehet aktiválnom a műhelyt? Egyáltalán, mi ennek a folyamata? (vaseszterga műhely)

köszönöm gabi

gmarsai

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. jún. 03, 2009 12:31 pm

Szia!

Véleményem szerint nem egy és ugyanaz a kettő - de én nem vagyok jogász.

A müködési engedély szerintem arról "szól" hogy az adott helyen,(használatbavételi engedéllyel rendelkező) adott körülmények között, adott feltételek teljesítése mellett végezhetsz egy- vagy többfajta tevékenységet. (erre kaptál engedélyt) Ez tehát egy tevékenységi engedély

A használatbavételi engedély (pedig arról szól, hogy a fenti tevékenységet milyen minősítésű helységben végzed majd, tehát mit építettél) - ez pedig az én értelmezésemben egy építésügyi hatóság által kiadott engedély,  amelyet az adott építményt, épületet, stb. építtető kéri meg az illetékes hatóságtól.

Egy beruházás során megvalósult tárgyi eszközt (az adott esetben az épület) a rendeltetésszerű használatbavétel időpontjával kell üzembe helyezni, aktiválni. A rendeltetésszerű használatbavétel feltételei:

• az adott eszköz a műszaki feltételek teljesülése mellett a tényleges használatra alkalmas legyen;
  • a szükséges jogi, hatósági engedélyek megvannak;
  • az adott eszközt ténylegesen használni is fogják.

Ez is hasznos lehet:

http://www01.apeh.hu/regiok/kozepmagyarorszag/aktualis/bekerulesi_ertek.html

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: gmarsai » szer. jún. 03, 2009 12:57 pm

Kedves Zsuzsa,

Nagyon szépen köszönöm válaszod és így már értem a lényegét. Még egyet kérdezhetek ezzel kapcsolatban? Akkor nekem valószínűleg nem is kell kifüggesztenem a falra a működési engedélyt, mint például a fodrásznak? Egyszerűbben a kérdésem: kinek kell olyat kifüggesztenie?

előre is köszönöm

gabi

gmarsai

Vissza: Egyéni vállalkozók