Adófórum

Adózási és számviteli információk

Iparűzési adó és saját gk használat

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: tundi28 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tudnátok segíteni nekem abban a kérdésben, hogy annál az egyéni vállakozónál, aki útnyilvántartás kiállításával saját gépkocsi használatra számol el költséget, az üzemanyag értékét (APEH norma szerinti) figyelembe veheti-e anyagköltségként az iparűzési adó alap kiszámításánál?

Köszönöm a segítséget!

Üdv. Tündi

tundi28

HozzászólásSzerző: validitas » pén. máj. 29, 2009 5:33 am

Szia Tündi!

Nem veheti figyelembe, az nem anyagköltség az ev-nél, hanem egyéb költség.

Üdv:Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. máj. 29, 2009 5:49 am

Sziasztok!

Nálam van egy PM levél az egyik önkormányzat adóosztályának címezve ( igaz nem mostani keletű, de hát a helyi adó tv sem) egyik fórumtársunk  által került a birtokomba, amelyben az szerepel hogy az apeh norma szerinti üzemanyagköltség figyelembe vehető, kivéve az ért csökkenésre számított rész.

Akkor lehet?- nem lehet? ez itt a kérdés.

Szépek lehetünk, de okosak nem.

Üdv.: Jutka

garbo50

HozzászólásSzerző: tundi28 » pén. máj. 29, 2009 5:58 am

Sziasztok!

Köszi a gyors válaszokat! Én is találtam közben az interneten egy bejegyzést a témáról, idemásolom:

A számvitelről szóló törvény értelmében anyagnak minősül - többek között - az üzemanyag is. Ennek értelmében a pénzforgalmi szemléletű könyvvitelt vezető iparűzésiadó-alany által vásárolt és kifizetett üzemanyag ára anyagköltségnek minősül. Azon, egyébként a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóalanyok, akik az üzemanyagnorma és az APEH által közzétett üzemanyagár alapján számítják ki az üzemanyagköltség értékét, az így kimunkált üzemanyagköltséget tekinthetik anyagköltségnek. Ezzel egyező az iparűzési adóban a megítélése annak, amikor a vállalkozó az üzemanyagköltséget - útnyilvántartás vezetése nélkül - 500 km-nyi út és az APEH által közzétett üzemanyagnorma alapján számolja el.

Nem csökkenthető ugyanakkor a nettó árbevétel a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján elszámolt 3 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltséggel. Ezen átalányjellegű költség ugyanis a személygépjármű erkölcsi-fizikai kopását (az értékcsökkenést), valamint a személygépkocsi üzemeltetéséhez szükséges egyéb szolgáltatások (pl. fenntartás, javítás, karbantartás) költségét ismeri el. Az iparűzési adó alapjának kiszámítása során az igénybe vett szolgáltatások sem csökkentik a nettó árbevétel összegét.

Szóval most nem tudom mitévő legyek, mert eredetileg én is azt gondoltam, hogy nem lehet figyelembe venni, de szállítással foglalkozó vállalkozóról lévén szó jelentős összeget jelent az iparűzési adónál.

Meg a majdani büntetésnél is, gondolom :-)

Tündi

tundi28

HozzászólásSzerző: tundi28 » pén. máj. 29, 2009 5:58 am

Sziasztok!

Köszi a gyors válaszokat! Én is találtam közben az interneten egy bejegyzést a témáról, idemásolom:

A számvitelről szóló törvény értelmében anyagnak minősül - többek között - az üzemanyag is. Ennek értelmében a pénzforgalmi szemléletű könyvvitelt vezető iparűzésiadó-alany által vásárolt és kifizetett üzemanyag ára anyagköltségnek minősül. Azon, egyébként a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóalanyok, akik az üzemanyagnorma és az APEH által közzétett üzemanyagár alapján számítják ki az üzemanyagköltség értékét, az így kimunkált üzemanyagköltséget tekinthetik anyagköltségnek. Ezzel egyező az iparűzési adóban a megítélése annak, amikor a vállalkozó az üzemanyagköltséget - útnyilvántartás vezetése nélkül - 500 km-nyi út és az APEH által közzétett üzemanyagnorma alapján számolja el.

Nem csökkenthető ugyanakkor a nettó árbevétel a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján elszámolt 3 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltséggel. Ezen átalányjellegű költség ugyanis a személygépjármű erkölcsi-fizikai kopását (az értékcsökkenést), valamint a személygépkocsi üzemeltetéséhez szükséges egyéb szolgáltatások (pl. fenntartás, javítás, karbantartás) költségét ismeri el. Az iparűzési adó alapjának kiszámítása során az igénybe vett szolgáltatások sem csökkentik a nettó árbevétel összegét.

Szóval most nem tudom mitévő legyek, mert eredetileg én is azt gondoltam, hogy nem lehet figyelembe venni, de szállítással foglalkozó vállalkozóról lévén szó jelentős összeget jelent az iparűzési adónál.

Meg a majdani büntetésnél is, gondolom :-)

Tündi

tundi28

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. máj. 29, 2009 6:05 am

Szia Tündi!

Igen erről szól a PM-es levél is, melyet egy főosztályvezető írt alá. Én elszámolnám, mert nekik aztán tudni kell, hisz tőlük indulnak a törvényeink.

Igaz védeni az általunk összeállítottakat nekünk kell, de egy mankónak azért talán mégis jó, legfeljebb kicsit bicegünk.

Üdv.: Jutka

garbo50

HozzászólásSzerző: validitas » pén. máj. 29, 2009 7:00 am

Sziasztok!

Erről az állásfoglalásról nem tudtam, köszi, hogy közzétettétek. Én azért gondoltam, hogy nem elszámolható, hiszen ez inkább "átalány" -jellegű, egy átalánynorma alapján kiszámított összeg. És az elv mindenhol az, hogy ami nem mért adatok alapján számolt, kimutatott, bizonylatolt, az nem anyag.

Pl. ha áramdíjat számlázok át a bérlőnek: ha mérőóra által kimutatott fogyasztás: akkor T51 - anyagköltség a bérlőnél

- ha viszont nem mérőóra van, hanem pl. területarányosan osztom meg a felmerült teljes áramdíjat (több bérlő esetén), akkor a bérlőknél: T52 igénybevett szolgáltatás.

Akkor nem értem, hogy az üa.átalány miért anyagköltség az ev-nél? De ha a PM szerint az, akkor oké, ők tudják...

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: validitas » pén. máj. 29, 2009 7:02 am

Szia Tündi!

Szállítással foglalkozó vállalkozó miért nem számlák alapján számol el üa.költséget? Úgy nem jobban jönne ki? Ha áfás a vállalkozó és tehergk. diesel, még az áfa is levonható.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: tundi28 » pén. máj. 29, 2009 7:34 am

Szia Böbe!

Pontosítok: a szállítás ebben az esetben talán nem a megfelelő kifejezés, mert kiadványterjesztésről van szó. Nem teherautó, hanem személygépkocsi, és benzines, de a havonta megtett kilométer jelentős!

Egyébként még mindig nem döntöttem el, hogy az ip. adónál figyelembe vegyem vagy ne. :-( 

Üdv. Tündi

tundi28

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. máj. 29, 2009 10:58 am

Sziasztok! Csupán megerősítésként, nálunk is elfogadják csökkentő tételként az Apeh norma szerinti üzemanyagköltséget, kivéve az ért csökkenésre elszámolt részt. Én is eddig úgy tudtam, hogy nem lehet elszámolni, de rákérdeztem és megerősített az illetékes ügyintéző, hogy elszámolható.Hihetetlen volt számomra is, úgy látszik néha ilyen is van. Mária
valterjozsefne

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók