Adófórum

Adózási és számviteli információk

Elmaradt nyenyi adatszolgáltatása

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: pimpa1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Oltári nagy probléma merült fel, melyhez a Ti segítségetek kell! Van egy megszünő cég, ami 2002 és 2004 között még más néven volt jegyezve, más tagokkal. Most hogy leadtam a 2008. évi nyenyit, reklamáltak, hogy ezek még hiányoznak. Beszéltem velük, elmondtam mi volt, de attól félek, hogy rajtunk kérik majd számon. Nekem semmilyen papírom nincs erről, egy 2005. évi anyagot kaptam kézhez még annak idején, a változásokkal együtt, no és a bevallásokat.Ebből nyitottam meg a 2006ot. Én attól könyvelem. Volt valakinek már hasonló szituja? és mi volt? Felszámolás alatt van a cég, és ez szerintem probléma lesz.
pimpa1

HozzászólásSzerző: benevar » szer. máj. 27, 2009 8:07 am

A felszámolás kezdő időpontja után az ügyvezető feladata és felelőssége az iratok átadása a felszámoló felé. A Nyenyi nem selejtezhető, a felszámoló gondoskodik a további megőrzéséről.  Az, hogy tulajdonos váltás és/vagy ügyvezető váltás történt és feltehetően az iratok átadása, megőrzése nem megfelelően történt, nem a Te felelősséged olyan időszakból, amelyben nem voltál megbízva az adatszolgáltatással.

benevar

HozzászólásSzerző: kovács5009201 » szer. máj. 27, 2009 8:16 am

Szia Pimpa!

Jogos a félelmed. Most van egy olyan cégem, aki a 2006-ost nem adta be. 70.000,- Ftos büntetéssel az új ügyvezető kapta meg a felszóllítást.

Mi megkerestük az előző tulajt, ő az előző köyvelőjét. Hozta az adatokat és most csináljuk a NYENYI-t.

De van olyan is, aki a céget januárban eladta, és mivel a cégbíróságon az új tulajt bejegyezték így tőlünk nem fogadják el a cégszerű aláírás miatt / már nem  mi vagyunk a cégszerűek./ Most a régi ügyvezető várja az újat, hogy a jelentést aláírja.

A gond az ugye, hogy a bérrel kapcsolatos nyilvántatásokat 50 évig kellene őrizni a cégnek, és ezért a mindenkori ügyvezető felel. A felszámoló is megbíz direkt irattározó cégeket, akik örzikaz iratokat és adatot szolgáltatnak nyugdíjhoz,stb. Tehát még a felszámolónak is kellet volna ezt kérni.

Ha ez téged vigasztal, akkor ez nem a te sarad, az ügyvezetőé. Ha a felszámoló nem törődik vele, akkor ebből ugye nem lesz nektek probléma, mivel nem lesz kit megbüntetni a felszámolás befejezése után.

Problémája annak lesz a nyugdíjba menéskor, aki nem lett lejelentve, így nem lesz adata a nyugdíjhoz.

Neki viszont el kellett raknia elviekben a bérlapokat  és adóigazolásokat, ami ugye bizonyíték.

Tehát sok a ha....

Mindenképpen beszéld meg a felszámolóval mit csináljatok.

Üdv: Mari

kovács5009201

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. máj. 27, 2009 8:17 am

Jó, de az ügyvezető nem tudja átadni, illetve pótolni, ezért majd biztos engem akar megkérni. Csakhogy semmilyen adatom nincs, hogy megcsináljam, és egyébként is túró a fülükbe.
pimpa1

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. máj. 27, 2009 8:20 am

Annyira kiborít az ilyen. Amúgy még sosem volt dolgom felszámolóval, nem tudom, hogy mire számíthatok.. Szerintem biztos meg van az előző tagoknak a cég könyvei, csak ugye macera van vele, és van ezer más dolgom is. Az ügyvezető meg a szokásos módon, tőlem várja a segítséget.
pimpa1

HozzászólásSzerző: kovács5009201 » szer. máj. 27, 2009 8:21 am

A TÚRÓ-t aláírom, igaz.

Mint ahogy az is, hogy nem tudod megcsinálni.Hozzon adatot az előző ügyvezetőtől /gondolom tudja kitől vette a céget / és akkor lesz miből dolgoznod. Sajnos ez nem hasraütős dolog.

Mari 

kovács5009201

HozzászólásSzerző: kovács5009201 » szer. máj. 27, 2009 8:27 am

Hát nekem már volt dolgom felszámolóval.

Ő az ügyvezetőt keresi. Tőle kér adatokat. Ő meg gondolom tőled.

Jó esetben te nem is találkozol vele. Kéri a részletese kimutatást vagyonról- ami ugye már nincs.

Készletről. kp-t és a bankszámlát. De ilyenkor ez már nem szokott lenni.

Kéri a kimutatást a követelésekről -ezt neki be kellene hajtani

A tartozásokról: persze ezeket részletesen.

Persze az összes bérrel kapcsolatos papírt, nyilvántartást.

Főkönyvi kivonat: az utolsó éves, és a felszámolás időpontjára szóló, valamint  az ahhoz tartozó főkönyvi karton, bizonylat minden.Ezeket viszik az irattárba.   

Ne ilyedj meg, irgalmatlan sok dolguk van, és az ilyen -gondolom bedőlt- cégekkel már nem sokat foglalkoznak.

Mari

kovács5009201

HozzászólásSzerző: benevar » szer. máj. 27, 2009 8:56 am

Megkérdezném az ügyvezetőt, beszélt-e erről a felszámolóval és az mit válaszolt. Ha nem, tudatosítani kellene, hogy ügyvezetőre vonatkozóan vannak pénzbeli vagy büntetőjogi következményei a kötelezettség(ek) elmulasztásának, kötelezettségtő függően. Lehet, hogy az adatszolgáltatás elmulasztás ellenére, valahol nyomtatott formában megvannak a bérprogramból kinyomtatott nyenyi lapok. Ha az illetékes szerv a céget megbünteti, a felszámoló nem "izgatja" magát, besorolja g kategóriába és vagy nyújt rá fedezetet a vagyon, vagy nem.

Szerintem csak akkor fogsz a felszámolóval találkozni, ha, egyik fél sem mondta fel a szerződést és továbbra is Te könyveled a céget. Egyébként az ügyvezetővel konzultál.

benevar

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. máj. 27, 2009 4:15 pm

Eszem ágában sincs hasra ütősen csinálni, nem is szoktam. Nem vagyok a magam ellensége:) Egyáltalán nem akarnám megcsináni, de tudom, hogy ez lesz a kötelességem.
pimpa1

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. máj. 27, 2009 4:19 pm

Ha már a tartozásokról esik szó. A cég aki beadta ellene a felszámolási eljárást, olyat követel, ami nincs is a könyvelésbe. Miért nincs? mert nem adták le! Mert hallgattak, mint sz...a fűben, mert azt mondták, hogy nincs mozgás..akármikor kérdeztem, semmi válasz."semmi nem volt, nem működtünk" erre mit mondhatnék..
pimpa1

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás