Sziasztok!
Szeretnék tőletek megerősítést kérni, melőtt NEM adom be emberkém bevallását. TErmőföld értékesítésről van szó. Négy darabka egymás mellett, három eladja a negyediknek, aki majd 5 évig a mezőgazdasági vállalkozásában fogja használni, erről pöcsétes papír van. Az összes bevételt területarányosan megosztottam, így az egyes emberkék bevételei a 200E forintot nem haladják meg.
Januárban még biztos voltam abban, hogy ezt a jövedelmet be sem kell vallani, mert emberkémnek csak nyugdíja van mellette. Most, ahogy a kis listácskámat szelektálom, már nem vagyok olyan biztos ebben.
A kitöltésit elolvasva úgy fogalmaz, ha a feltételek mellett "jövedelme" nem származik belőle, nem kell bevallani sem. Mivel nem látom a szerzés értékét, meg azt sem, hogy egyáltalán mikor került a tulajdonába, a jövedelem tulajdonképpen megegyezik a bevétellel, igaz, 200 alatt van.
Engedi a jövedelmet nullával feltölteni, így az adó is nulla, de ez így azért nem fedi a valóságot. Valami ferde. Hja, és a kitöltési nem azt mondja, hogy a jövedelmet már a 200-al csökkentetten írjam be, hanem azt, hogy az adót a 200-al csökkentett után számoljam ki. Nem is engedi kiszámolni, maga számolja. Régebben volt erre egy kis nyilatkozatos rublika, most olyat nem látok.
Hát ebben kérem a segítségeteket. Üdv: Edit