Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termékdij!!!!!!

Adatszolgáltatás

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: nbubba » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Megőrülök a termékdijtól!!!!

Van egy fehérnemű varroda. Vesznek a termékeik csomagolására nyomózáras neylon zacsit (VTSZ száma szerint 3923 kereskedelmi csomagolás), a beszerzés számláján fel van tüntetve, hogy NINCS megfizetve utána a termékdij.

Ők a saját termékeiket saját üzletkötőikkel értékesitik a kis és nagykereskedéseknek. A termékdijuk H||E1 vagy H||E1||E2 termékdij után fizetik? A varroda által kiálitott értékesitési számlára rá kell hogy irjanak valamit a termékdijjal kapcsolatban?

Vásárolnak még nejlon táskát is, de azt olyan helyről ahol csatlakoztak koordináló szervezethez, ez a számlán megfelelően jelezve van, kérdésem evvel a táskával kapcsolatban az, hogy ha ők a termékeik mellé pluszba szoktak adni a kiskereskedőiknek (rá van nyomva a márkajelzésük), akkor ha a kiskereskedőhöz mennek a vámosok ellenőrzére akkor ott mi a helyzet a termékdijjal.

Tudom, hogy egy kicsit zagyva, de a fejemben a káosz már még nagyobb!

nbubba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: Szjuli » pén. máj. 15, 2009 4:03 pm

Mély levegő... kifúj.... na mégegyszer!

És akkor nézzük a termékdíjat.

Mivel itt varrodáról van szó, és továbbforglamazók részére értékesít, ezért a nejlonzacskó nem kereskedelmi csomagolás, hanem sima tömegalapú csomagolás. Amúgy is június 1-jétől változik a törvény, és visszamenőlegesen nem büntetnek, ha a mostani szerint rosszul, de az új szerint jól csinálod. de pssszt! :-)

Szóval tömegalapú, tehát nem darabra kell számolnod a zacsikat, hanem súlyra. Ez ugyan plusz macera, mert meg kell határozni a tömegét is (mérjetek le százat és abból kiszámítható az egységtömeg, mivel a beszerzési számlán gondolom nincs rajta. Ha mégis, akkor hipp-hipp-hurrá!)

A varroda kimenő számláira igen, rá kell írni valamit. Attól függ, hogy például koordináló szevezethez csatlakoztak-e vagy sem, más szöveget. Mivel nem minősül fogyasztónak való értékesítésnek, ezért vagy csatlakozniuk kellene koordinálószervezethez, vagy olyan csomagolóanyaggyártótól beszerezni az anyagot, aki számlán átvállalja, mivel különben visszagyűjtési és hasznosítási kötelezettsége is lesz.

A reklámtáskákkal kapcsolatban, ha nem csomagolsz bele, vagy nem azért adod oda, hogy ott helyben a vevő csomagoljon bele, hanem csak üresen továbbadod, akkor a neked nem keletkezik termékdíjfizetési kötelezettséged. (ezért hiába és hibásan vállalta át a forgalmazója). Viszont szegény kiskereskedőnek, amikor odaadja azt a saját vevőjének, egyből lesz termékdíjfizetési kötelezettsége, amit jelen esetben senki nem tud átvállalni tőle, mivel csak az tehetné, aki átadta nekik, az pedig a varroda. Illetve a varroda akkor átvállalhatná, ha koordináló szervezethez csatlakozott, de mindenképpen szóljatok a táska gyártójának, hogy ő ne vállaljon át semmit, mert csak ő is, ti is feleslegesen fizettek.

No, jobb már egy kicsit? :)

Juli 

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: nbubba » hétf. máj. 18, 2009 7:32 am

 

.

 

 

nbubba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: nbubba » hétf. máj. 18, 2009 8:38 am

Szia!

Most még rosszabb!!!

Ha a VTSZ száma 3923 akkor az már kereskedelmi csomagolás nem?

Nem csatlakozott koordináló szervezethez.

Irod, hogy változik a törvény és hogy visszamenőlegesen nem büntetnek. De ha egyéb köt. tekintetében éves bevalló akkor nekem még az idén nem kellett csinálnom semmit sem ugye???

nbubba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. máj. 18, 2009 8:44 am

Szia!

 Nem a csomagolóanyag VTSZ számától válik kereskedelmi csomagolássá, hanem a céltól, amire és a módtól, ahogyan felhasználják.

"továbbá a forgalmazás helyén, a forgalmazott termékhez adott 3923 21 és 3923 29 vámtarifaszámú, a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló külön jogszabály szerinti műanyag zsák és zacskó (ideértve a kúp alakút is) csomagolás"

Ha a jogszabályt nézzük szó szerint, akkor a forgalmazás helyén a forgalmazott termékHEZ adott zacskóról, táskáról van szó. Ti egyrészt ebbe belecsomagoljátok egyesével, másrészt nem a forgalmazás helyén történik a dolog. Mármint a nyomózáras zacskós rész - ha jól értettem.

A reklámtáskába pedig nem csomagoltok, és nem is azért adjátok, hogy a ti saját vevőitek elszállítás céljából ebbe rakják a cuccokat, ezért azután nincs kötelezettsége a varrodának.

Így, ebben a formában viszont nem tudjátok átvállalni a kisker kötelezettségét, azaz nekik majd meg kell fizetni a csomagolás utána díjat.

A törvény abban (is) változik, hogy egyértelműen kiveszi a zacskókat a kereskedelmi csomagolások közül, és megpróbálja pontosan definiálni, hogy csak és kizárólag a reklámtáskák (hajlékony falú műanyag hordtáskák) maradjanak benne.

Az éves bevallónak is vannak azért kötelezettségei év közben, ilyen például a számlán való feltüntetés kötelezettslége, illetve a havi belső nyilvántartás vezetése.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: nbubba » hétf. máj. 18, 2009 9:39 am

Szia!

Köszönöm hogy segitesz nekem.

A nyomózáras zacsit már értem (legalábbis most azt hiszem), a reklámtáskát még egy kicsit bonyolitanám.

Ezek egy részét a varroda használja fel a saját boltjában a saját termékeik árusitásakor, itt ugye keletkezne fizetési kötelezettségük, de mivel a gyártó átvállalta a számlán, ezért nem fizet. Egy részüket pedig "ajándékba" adják a kiskereskedőiknek a termékeikhez, hogy aztán majd ők a vevőiknek belerakják a "bugyikat"(fehérnemű varroda). De nem szokták ezeket a reklámtáskákat ráirni a számlára. A kiskereskedő ilyenkor mi alapján számolja a termékdijat?

 

nbubba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. máj. 18, 2009 10:06 am

Ahol a reklámtáskákat saját magatok (varroda) adja az értékesített termékhez, ott keletkezik termékdíj kötelezettség, mégpedig kereskedelmi csomagolásra. Ha a gyártó vagy forgalmazó átvállalta számlán a fizetést, akkor nektek nem kell sem fizetni, sem bevallani róla. Viszont az nagyon fontos, hogy az átvállalásnak szabályosnak kell lennie, azaz a pontos szöveget kell tartalmaznia, mert ha eltér az előírttól, akkor már nem érvényes az átvállalás.

A kisker, aki a varroda vevője (és nem egy boltja, ugye?) a saját elszámolását pontosan kell vezetnie. Ha nincs kísérő okmánya a csomagolóanyagnak, akkor is vezetnie kell, hogy mikor mennyit kapott, pontosabban mennyit használt fel.  Ez a hivatalos verzióm. :-) Egy esetleges ellenőrzéskor megláthatják a táskákat és bekérhetik róla a számlát, hogy igazolják az átvállalást, ha nem vellottak volna be.

Én személy szerint azt javaslom, hogy legyen legalább egy olyan számlája a varrodának, amin nulla forinttal átad x mennyiségű reklámtáskát a kiskernek. Ha jól akarja csinálni, akkor mindegyiket rárakja a számlára. Ha rendes is akar lenni, akkor csatlakozik koordináló szervezethez és átvállalja a díjat.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: nbubba » kedd máj. 19, 2009 3:08 am

Jó reggelt!

Már reggel macerállak hőn szeretett termékdijammal!

Azt modta valaki, hogy amikor beszerzi a csomagolóanyagot (amiről majd éves bevallóként jövőre kell bevallást adnia) a beszerzéskor a KT09-BJ1 lapján bejelentést kell tenni a kötelezettség keletkezéséről. Ki is töltöttel a nyomtatvány, de nem tudom hogy abba az idétlen 3*3 négyzetbe jól töltöttem-e, hogy egy kockába irtam a csomagoloanyagnál egy darab 1-t az első oszlopba. Mi ez a 3*3 négyzetrács????

A bejelentés érvényessége a beszerzés napja???

Illetve igényelnem is kell másnak VPDI számot (GLN már van), egyéni vállalkozó és a kitöltési hiteles másolatot kér a vállalkozói igazolványról, nekem csak sima fénymásolatom van jelenleg, de igen sürgőssen be kellene küldenem mert a környéken több ellenőrzés is volt, legalább már igénylés legyen ha esetleg betoppanának. Mit ért hitelesitett alatt, legfeljebb majd kérnek hiánypótlást szerinted?

Szólj ha már égnek áll tőlem a hajad!

Előre is köszi

Bubbus

nbubba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Termékdij!!!!!!

HozzászólásSzerző: Szjuli » kedd máj. 19, 2009 7:53 am

Semmi baj, kérdezz csak nyugodtan. Ha egy ideig nem válaszolnék, akkor nem a kérdés miatt van, hanem mert éppen nem vagyok netközeleben. :-)

A 3x3-as rács azért van ott, mert bizonyos extrém helyzetben előfordulhat, hogy egy termékdíj típusra akár mind a kilencféle kedvezmény és mentesség jogos. Nem túl gyakori. :-) Viszont például, ha koordináló szervezethez csatlakozol, akkkor már két kódot kell beírni, 2 és 4. Szóval ezért van több hely.

 

A bejelentés érvényessége a kötelezettség keletkezésének napja, tehát a csomagolás értékesítése vagy saját célú felhasználásának teljesítési dátuma.

A VPOP eléggé ragaszkodik az eredeti példányokhoz. Vagy adjon neked eredetit, vagy sétáljon be ő maga a VPID számért. Ha személyesen viszi be, akkor ott helyben lemásolják az eredetit és visszaadják, vagy majd amikor elkészül a VPID, akkor visszaküldik. Ha személyesen viszitek be, akkor arra is figyelni kell, hogy aláírási címpéldány, meghatalmás legyen. Tőlem anno 2008-ban még kértek ilyet, nem tudom, mostanság hogy van.

Hitelesített: közjegyző által. Pénzbe kerül, nem éri meg. Ne várjatok a hiánypótlásra, úgyis lassú a VPID szám elkészítése, a hiánypótlással csak az időt húzzátok.

 

Szia.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am


Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron