Sziasztok! Az iparűzési adó és a különadó pontos könyvelési tételeiben tudna valaki segíteni?
Köszönöm! Üdv
Sziasztok! Az iparűzési adó és a különadó pontos könyvelési tételeiben tudna valaki segíteni?
Köszönöm! Üdv
Szia Artúr
Természetesen segítünk.
Iparűzési adó: T867.. - K 469..
Különadó: T891... - K 461...
Én mindkét számlát alábontottam tekintettel arra, hogy többféle helyiadó és több illetékességi terület is lehet.
A 867-et klf.helyiadóra bontottam alá, a 469-et Önkormányzatokra. A különadó esetében a 461 nyereséget terhelő adót 4611 Társasági adóra illetve 4612 Különadóra. A 891-et is pontosan így. (8911,8912)
Üdv: P.Zsuzsa
Sziasztok!
Már egy korábbi kérdésnél is elgondolkodtam, de mégiscsak elmondom, hogy nem értek egyet a társ.adó és különadó könyvelésében, már ami a
T419 - K891 könyvelési tételt illeti.
Ugyanis a 419-re a mérleg szerinti eredménynek kell kerülnie. A mérleg szerinti eredmény pedig a társ.adóval, különadóval, a jóváhagyott osztalékkal csökkentett összeg, ha jól tudom.
Én nem könyvelnék a mérleg szerinti eredmény szla terhére semmit (mert sztem nem lehet), az nyitás után az eredménytartalékba kerül.
A társ.adó, különadó szla zárása: T493 - K891...
Üdv: Böbe
Sziasztok! Szerintem BÖBE Te tudod jól, de lehet, hogy a többiek is csak elütötték, mostanság a többség a mérlegszerinti eredmény körül forog....... a 89-eseket is a 493-ra (adózott eredmény elszámolása) könyvelni, s majd az adózott eredményt felosztásának megfelelően ennek egyenlegéből, amit felosztanak azzal csökken az adózott eredmény számla és megy a kötelezettség a tagok felé számlára, a maradék rész, vagy az egész, ha nincs osztalék felosztás megy a 419 mérlegszerinti eredmény számlára.. ha a számla tükörben más számla számok vannak, akkor is elnevezését tekintve a fizetendő adók a 89-ből az adózott eredmény elszámolási számlára kell, hogy kerüljön 49..
Üdv.
Sziasztok!
Természetesen jogos az észrevétel - akinek inge az már magára is vette.
A társasági adót soha nem könyveljük a 419-el szemben, illetve a különadót sem a számviteli helytelenségen túlmenően azon egyszerű oknál fogva sem, hogy akkor a 461-es számla egyenlege köszönő viszonyban sem lenne az adófolyószámlával.
Üdv: P.Zsuzsa
Sziasztok!
Tehát akkor most mi a helyes könyvelés?
Bernie
Szia!
Pl. 1.sz. válasz, P.Zsuzsától. üdv: Böbe
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 32 vendég