Szia! Ne keseredj el nem csak veled tárgyalnak így... A központi telefonos ügyfélszolgálatnál, már nem tudom hanyadik "jól megfizetett" tanácsadóval beszéltem, akik a kérdésemre elkezdték nekem felolvasni pld-ul az ÁFA törvény olyan szakaszait, aminek semmi köze nem volt a kérdéshez, mikor prábáltam félbeszakítani, hogy nekem ne olvasson, mert itt van előttem a törvény, s az amit ő olvas annak semmi köze az én kérdésemhez.. akkor felháborodva közli, hogy ja ha nem akarom, hogy segítsen, akkor minek telefonálok és lecsapja a telefont.
A másik, aki nagyon kedves, de tőlem értesül, hogy tényleg az ÁFA törvényben ez tényleg így megváltozott??
A következő is nagyon kedves de fingja sincs, hogy az ART. 46.§-a alapján mit is kellene tenni a bérelszámolási jegyzékre, a munkáltató által megfizetett adó,- járulékként, de szerinte az hülyeség lenne, hogy a cég általi tényleges pénzügyi teljesítést az APEH-hoz, mert mit érdekli az a dolgozót!, a jogcímenkénti kérdésre miszerint a cég által fizetendő eü.bizt.járuléknál a jogcím alatt az 5%-ot, vagy külön külön a 0,5% és 4,5%-ot kell-e érteni és így a többinél is, tehát a jogcím az adott %-onként külön, vagy pld-ul elegendő adónemkódonként? Válasz, - hát erre tippje sincs, és ezzel kész.
És még lehetne sorolni a dilettáns ott ülő tanácsadók hozzá nem értését, stílusát..., akik nyilván rontják azon kevesek megítélését is, akik valóban igyekeznének segíteni megfelelő szakmaisággal, Nem tudom mi alapján foglalkoztatják azokat a könyvvizsgálókat, stb. akiket az adófizetők pénzén alkalmaznak, nincs semmi szakmai alkalmassági teszt, vagy valami, amivel kiszűrhetnék a nem odavalókat?
A revizorok: kijönnek 3-an ellenőrizni, előtte közlik, hogy teljes munkaügy, belső szabályzatok, szigorú számadású nyilvántartás, nyomtassam ki addig a napig a főkönyvi kartonokat teljeskörűen 1-9 számlaoszt., stb... majd megérkeznek és még az egyik ideadja a megbízó levelet, addig a másik kettő már a dolgozók bérkartonjait, munkaszerződéseit nézegeti, miközben a megbízó levél 2007-2008.évi ÁFA vizsgálatról szól!! Közlöm velük, hogy akkor talán a munkaügyi iratokat kivinném a helyiségből, hiszen arra nem vonatkozik a megbízásuk, ha kiterjesztődik arra is, akkor készségesen átadom azokat... Rátérünk az ÁFÁ-ra - valóban a cégnél mindig olyan gazdasági események vannak, aminek a megítéléséhez először egy hétig kell nekem is nyomozni, hogy mi a helyes eljárás, de hát ugye én nem vagyok ÁFA adónemes revizor - ami grízes, ahhoz mindig hozzárakom a törvényi hivatkozó szöveget, ami alapján az adott esemény le lett kezelve... ennek ellenére, nem tudják eldönteni, hogy akkor helyesen jártam-e el.. fénymásolatban elvisznek iratokat, hogy ők nem tudják eldönteni, majd az APEH jogásza elbírálja ---- de a könyvelő az minden adó-, járulék-,számviteli, környezetvédelmi, stb. törvényt betéve tudjon és tudja azt megfelelően alkalmazni.... ha meg kérdez a hozzáértőktől, akkor ahanyat kérdez annyi féle válasz, miközben mindenki tudja, hogy az elmúlt pár évben milyen szövegezéssel alkották meg a törvényeket.. Három hét elteltével megjön a jegyzőkönyv, hogy megállapítást nem tesznek..
Na én is kibosszankodtam magam. Én csak azt tudom neked tanácsolni, ha nem akarsz az ügyfeleidnek, meg magadnak bosszúságot, akkor nyeld le a békát és tedd magad túl a tanácsadó bunkóságán.. Én is gondolkodtam már azon, hogy veszek diktafont, amivel én is rögzítem az ilyen beszélgetéseket, úgy gondolom, hogy ha ők rögzíthetik, akkor a vonal másik oldalán sem tilos..., de aztán mindig arra lyukadok ki, hogy csak feleslegesen hergelem magam.
Annyit szoktam tenni, hogy írásban apeh-os e-mail-ben elküldöm a kérdésemet, ami azért beleírom, hogy próbáltam utána nézni, az APEH ügyfélszálaton akikkel beszéltem egyik sem tudott egyértelmű választ adni.... , de az írásos válaszokban is ott szerepeltetik, hogy az csak egy szakmai iránymutatás,stb...
A levélben kért állásfoglalást tekintve is: elküldöm ügyanazt a kérdést a Központi adónemek főosztályára és azzal egyidejűleg a területileg illetékes APEH-hoz is... pld-ul ha nem állok felszámolási, csőd eljárás alatt, akkor mikor van az, hogy (ÁFA tv.142.) bármely más fizetésképtelenséget jogerősen megállapító eljárás hatálya alatt álló vagyok... megérkezik a területileg illetékestől a válasz, hát jobb híján aszerint járok el és kiállítom a számlát fordított ÁFÁ-san, mert, hogy akkor fizetésképtelennek minősülök..., mikor a vevő már fizetett is, megérkezik az APEH Adónemek Főosztályától, a szögesen ellentétes válasz... és most már hülyébb vagyok a kérdésben, mint amikor megkérdeztem, s várom, hogy eleljen az 5 év, mert a büdös életben nem fog kiderülni, hogy akkor az adott cég a bármely más fizetésképtelenség okán fordított ÁFÁ-san kellene, hogy "értékesítsen", vagy sem...
Azért írtam ilyen bőven, egyrészt, hogy kiengedjem én is a gőzt, s Te se érezd megad úgy, hogy bizonyos dologgal nem bírsz egyedül, vagy az apeh-os segítő szolgálat segítségével megbírkózni. Üdv.