Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

Számvitel

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: pimpa1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Most már ideje beszélnünk róla, mert 1 hónap alatt 3 olyan céggel is találkoztam, akik a könyvelőjükre panaszkodtak, azaz csak a volt a könyvelőjükre. Mindig megdöbbenek, hány kókler van a szakmában,de eddig ilyenről még nem hallottam. Az egyik esetben a könyvelő csak hasra ütésszerűen könyvelt, és el vesztette az ügyfél anyagát, és jó ideje már semmilyen bevallást sem adott le, miközben működik a cég. Az adóhivatal pedig semmilyen felszólító levelet nem küld neki,hogy elmulasztotta a különböző bevallásokat. Kb. 2 évről beszélhetünk. Most könyvelőt akarnak váltani, de hogyan? Ha egyszercsak elkezdi beadni az elmulasztott bevallásokat, abból lehet bírság, kés.kamat. Van olyan aki azt javasolta, hogy ne foglalkozzon vele, szüntesse meg a céget, vagy hagyja, hogy felszámolja a cégbíróság. Én azt mondom, hogy rendezni kell, mert 5 évig visszamenőleg ellenőrizhetik. Szerintetek?

pimpa1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: kovács5009201 » csüt. máj. 14, 2009 5:19 pm

Sajnos itt nem csak a könyvelő felelőssége áll fenn, hanem a vállalkozóé is.

Azt, hogy mit lehet csinálni, a szerződéstöl függ, és itt van a vállakozó felelőssége, hogy milyen szerződést köt.

A szerződésben mindkét fél védelmében rögzíteni kell ki- mikor- milyen tartalommal ad le bizonylatot, jelentést, stb.Értem alatta a bizonylatok valódi tartalmáért a vállalkozó fele, az ebből készített  adatokért a könyvelő.  Még azt is mikor fizet, és mikor kap erről számlát.

Ezek mind fontosak, mert ha valami nem úgy történik a másik fél a szerződés szegésre hivatkozva bármikor felmondhatja  a szerződést.

Egyébként az is kérdés, hogyan adja le a könyvelő az elektronikus jelentést. Ha saját kódjával, kérjen a vállakozó is saját email címére értesítést az APEH-től. Ha a könyvelő saját kódjával adja le, egyébként ő kapja az értesítést az elmaradásról, és a büntetést is.

Ha a vállakozó kódjával hát ez húzósabb.Akkor verje le rajta a büntit.

Sajnos itt is igaz, hogy nincs baj amíg nincs baj.

Sajnos a felszámolást sem javasolom, mert az úgy kezdődik, hogy a felszámoló átveszi a céget. Kéri a meglévő eszköz és pénzkészletet és mindent visz. Komplett könyvelést is kér persze. Ebben mi a jó a vállakozónak. ?

Előbb mindenképen a könyvelővel kell tisztázni, mi a helyzet és ki fizet.

Végül is van könyvvizsgálói kamara is, tehát meglehet lebegtetni egy vizsgálat kérést ellene.  

Üdv. Mari

 

 

kovács5009201
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: pimpa1 » csüt. máj. 14, 2009 5:39 pm

Na igen, a vállalkozó is épp úgy hibás, hiszen sosem kért egy főkönyvi kivonatot, ha valamit kérdezett, mindig azt a választ kapta, hogy "minden rendben". De a könyvelője eltűnt, s gondolom szerződés sem volt köztük, ezért nem sokat tud tenni a vállalkozó. Én sem értem a felszámolást, de egy kollega javasolta, hogy várja meg a felszámolást. Én azt mondom, hogy márpedig minden egyes évet rendezni kell. Arra is gondoltam, hogy felkéne hívni az új könyvelőnek az apehot, és egyeztetni kellene milyen évek bevallásai hiányoznak. Nem hiszem, hogy ez nem járható.Én nem szívesen veszek át ilyen céget, de segítek az ismerősömnek ötletekkel.
pimpa1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. máj. 14, 2009 6:06 pm

Szia Pimpa1!  Az biztos, hogy az elmúlt két hétben nekem is kinyílt a bicska a zsebembe, mikor különböző munkahelyekről kapott 2008-as jövedelemigazolásokkal jöttek, akik valahonnan ismertek, hogy csináljam már meg a bevallásukat és a 80%-át vissza kellett küldenem a munkáltatóhoz, volt munkáltatóhoz, hogy javíttassák a jövedelemigazolásukat... mert az nem jó..

  DE:  az ismerősöd is csak az egyik oldalról kapott információk alapján alkot véleményt, amit mint tudjuk a vállalkozók azt is a könyvelőre akarják nyomni, vagy éppen őt okolni, amihez a könyvelőnek semmi köze..      Semmi nem tiltja és nem tiltotta a vállalkozás képviselőjének, hogy mint vállalkozás képviselője regisztráltassa magát az ügyfélkapura és az APEH-nál a saját cégére vonatkozóan, ha másért nem hát az adófolyószámla megnézésére, adóigazolás kéréséhez, stb. ....  Ha ezt megtette volna, akkor ezen képviselő által bármikor megnézhető visszamenőleg két évre is az adófolyószámla, stb. amiből kiderülhet, hogy mi ment és mi nem..   De mindenbizonnyal a képviselő nagyívben tett az egészre, olyan butuska volt, hogy még nem hallott olyanról, hogy GT. előírja az évenkénti taggyűlést legalább a beszámoló elfogadásához... mit terjesztett elő és mit fogadtak el??  Mit leltározott a vállalkozás, hogyan értékelte a fel leltározott dologat??....  

De mindettől függetlenítve a dolgot...

Én sem hiszem, hogy a vállalkozás, a vállalkozás képviselője szempontjából az lenne a megoldás, hogy a homokba dugják a fejüket .. és "sorsára hagyják a céget", valaki majd csak felszámoltatja, közben meg a tulajdonosok eladják valami Kaja Ibrahim-nak a céget.....   és akkor nyugi van.

A képviselő vélhetően ismeri a volt könyvelőt, valahogy kapcsolatot lehet vele teremteni, hogy ami nála van azt adja vissza... és megpróbálni valahogy rendezni a bizonylatok alapján a nyilvántartásokat és az azon alapuló elmulasztott bevallásokat..  a kiadott számlákról vélhetően a számlatömbök meg vannak (tőpéldány),...  ha a képviselő nem sáros, akkor akár feljelentést is tehet a volt könyvelő ellen, az APEH-től meg kérhet haladékot az ügyek rendezésére, tekintettel a körülményekre.. hogy felszívódott a könyvelő az iratokkal együtt, aki ellen a cég feljeneltést tett.... 

A képviselő akár most is megteheti, hogy beregisztrál az APEH-hoz, mint képviselő : pár nap alatt

megkapja a jogosultságot és sok mindent meg lehet nézni... , az aktuális bevallásokat pedig lehet küldözgetni.

Egy biztos: az ismerősöd jól gondolja meg, hogy milyen szerződést köt ezzel a céggel.  Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: pimpa1 » csüt. máj. 14, 2009 6:35 pm

Visszakapott 4 dobozból 1et, és a többinek nyomaveszett. Ez a "homokba dugom a fejem" ötlet, állítólag egy könyvelő cég vezetőjétől származik. Olyan nehéz elhinni. Mindenesetre eddig is azt javasoltam a cégnek, hogy rendezze a dolgait. MOst jut eszembe, hogy az ismerősöm ügyfélkapuján volt a cég regisztrálva. Na, majd utána kérdezek.
pimpa1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: fied » pén. máj. 15, 2009 3:55 am

Sziasztok!

 

könyvelő alapbizonyltokat nem TARTHAT vissza. Nem selejtezhet le, én még a könyvelésbe be nem tett, vagy akár a magánszemély nevére szóló wszámálákat bizonylatokat is vissza szoktam adni. Amennyiben a teljes alapanyag nem lett visszaadva, akkor ügyvédi felszólitással kell kikérni, ha erre sincs reakció, bíróság.

 

A könyvelő által készetett dokumentumok, kimutatások, bevallások már más kérdés. Függ nagyban attól hogy van e szerződést a könyvelő és a könyveltető között . Ha nincs (és ilyen esetben sajnos ez a gyakoribb) akkor nem lehet mire alapitani a kérést. Ha van, és a dijfizetés is rendben megtörtént, akkor ezt is köteles átadni. 

 

Egyébként sajnos én is egyre több nem könyvelt, vagy csak összehányt céggel találkozom, volt köztük olyan is, aki igazoltan rendesen fiezetett nem is keveset, szerződésre, számlával, és egy katasztrófa volt, ujra kellett könyvelni két évét, ami ki volt nyomtatva az is használt papirra, és a többi.... De volt köztükolyan is, aki nekem is elfelejtett fizetni.:((

 

Ilyen esetben én kérésre megbizással természetesen egy felülvizsgálati belső revizós jegyzőkönyvet állítok ki, és elküldöm ügyvédhez az ügyfelet vele. Az ügyvéd ügyvédi levél és felszólítás kíséretében mellékeli a jegyzőkönyvet, és igy ha bármi van, legalább meg tudja védeni magát, hogy a hiányt kérte és a többi.. Esetleges abból eredő károkért is talán eccerűbb követelni valamit...

 

És én ragaszkodom az ügyvezetők saját regisztrációjához. Aki céget csinál, annak kell lenni annyira felelősnek a saját cégéért, hogy ellenőrzi néha a dolgot. Az enyémek egész megszokták, hogy kapják az üziket van aki rendswzeresen meg is nyitja, sőt ha olyat kap, hogy elutasitó nyugta hibajelentés vagy bármi, továbbitja nekem. A másik, ha bármi bajunk van egymással, nem neheziti a könyvelő váltást sem, mert viszi tovább az ügyfélkapuját, és bármikor be tud lépni vele.

 

Kriszta

fied
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. máj. 15, 2009 4:09 am

Vigyázzatok! Ha visszamenőleg nem teszitek rendbe a könyvelést, még számviteli bűncselekményt is megállapíthatnak esetleg az APEH vagy a felszámoló jelzése alapján!

 Más:

A nem fizetés kivédésére én az alábbi kitételt minden szerződésembe beteszem:

 


"Megbízó 15 napot meghaladó fizetési késedelme Megbízott kötelezettségeinek szüneteltetését, 60 napot meghaladó fizetési késedelme a Szerződés megszűnését vonja maga után."

 

Most volt egy ilyen esetem, hogy február elején egy ebev-nyugtából tudtam meg, hogy a T. ügyfelem 6 hónapos díjtartozása mellett - mivel kezdő, volt felé egy kis toleranciám, annak ellenére, hogy hetente több órán át nyaggatott mindenféle ügyeivel...  -  még "ki is rúgott. "

 

Lazán visszaadtam neki az egész cuccát, az eddig leadott bevallásostól, bizonylatostul, de a lekönyvelt anyagot nem...

 

 

Oldja meg, ahogy akarja. De felhívtam a figyelmét, hogy milyen következményei lehetnek, ha nem teljesíti május 31-ig, amit teljesítenie kell.

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. máj. 15, 2009 4:14 am

Egyébként kellene valami megoldás arra, hogy a 80 IQ-s "vállalkozókkal" megértessük, hogy a munkánk nemcsak pötyögtetésből és gombnyomogatásból áll... Nagyon sok olyannal találkozom, akinek az az első szempontja, hogy 'ócsó" legyen a könyvelő.... Egyszerűen nem fogják fel, hogy egy rossz lépésünkkel nagyobb kárt okozhatunk, mint az ő legbalfácánabb döntése... És ebben az "ócsó könyvelő" dologban sajnos számtalan "kollega" is alájuk játszik. Fingért-hugyért vállalnak be munkákat.... 15 dolgozós KFT, könyvvizsgálatra kötelezve, több 100 milliós forgalommal, tele állami támogatással, milliárdos eszközparkkal, tárgyi mentes és áfás értékesítéssel, stb. Erre van aki mindezt 40 000 Ft/hó összegért bevállalná... :( 
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. máj. 15, 2009 4:47 am

"Na igen, a vállalkozó is épp úgy hibás, hiszen sosem kért egy főkönyvi kivonatot, "

 

 

Ja... feltéve, ha egyáltalán a T. vállalkozó tudja azt, hogy mi az, hogy főkönyvi kivonat, vagy mérleg. Vagy azt, hogy azokból mit lehet kiolvasni...

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ha link a könyvelő, mit tehetünk?

HozzászólásSzerző: apóca » pén. máj. 15, 2009 11:28 am

A felszámolásnál, végelszámolásnál az APEH megnézni, hogy rendben vannak-e a bevallások és befizetések.  Tehát az APEH-ot semmiképpen nem lehet kikerülni. Ha a vállalkozó maga is nyít ügyfélkaput, akkor ezen megnézheti, hogy mi van beküldve és mi  nem. Persze, ha egyáltalán érdekli. És az sem tűnt fel neki, hogy éves beszámolókat sem íratnak vele alá? Ha egyébként listával adta át az anyagot és ezeket megőrízte, akkor legalább az elveszett bizonylatokért nem felel, ha jó szerződése van. Persze, először őt veszik elő, mint a számviteli rendért felelős személyt. Egyébként a felszámolás nagyon sokba kerül, egyszerűbb (és olcsóbb), ha ő végelszámolja a céget. De először minden be nem adott bevallást, beszámolót pótolni kell.
apóca
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Következő

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég