Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kezdő és működő egyéni vállalkozó kötelezettségei

Egyéni vállalkozók

Kezdő és működő egyéni vállalkozó kötelezettségei

HozzászólásSzerző: virga » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumozók!

A férjem szakképzettségének megfelelően háztartási gépek javítását egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásával fogja végezni. Nincs főfoglalkozása. A bevétele az 5 millió Ft időarányos részét várhatóan nem fogja elérni, így ÁFA szempontjából tárgyi adómentesség választását tarjuk megfelelőnek. Könyvelés: pénztárkönyv, vagy naplófőkönyv, analitikus nyilvántartásokat vezetve.

Próbáltam tájékozódni, jogszabályokban utána olvasni, de most káoszt érzek a fejemben, a gyakorlatból pedig -egyéb okokból-  kiestem. Segítséget szeretnék kérni egyrészt rendszerezni az információikat, másrészt kiegészíteni olyanokkal, amelyek az előforduló hiányosságokat pótolják.

Kérdéseim:

  • A vállalkozás indításánál milyen bejelentési és bevallási kötelezettségek vannak (Apeh, Önkormányzat a vállakozói igazolvány kiváltásán kívül, egyéb)? (nyomtatvány: 09T1041 főfoglalkozású egyéni vállalkozó bejelentése; IPA milyen nyomtatvány?, stb.?.)
  • Működés közben milyen bevallási és fizetési kötelezettségek vannak, milyen dátummal (havi, negyedéves, éves)?  MILYEN NYOMTATVÁNYOKON? (2010-ben 0953-as bevalláson kívül)
  • Azt tudom, ha nincs vállalkozói kivét, akkor a járulékokat legalább a minimálbér után meg kell fizetni - ezt az éves bevallásban kell bevallani, vagy havonta is van bevallási kötelezettség? Ilyenkor SZJA-t is kell fizetni?
  • A bevallások és befizetések időpontja eltér-e az átalányadózás és a vállalkozói jövedelem szerinti adózásnál? Ha a kezdetben választott adózási formát a következő évtől meg szeretnénk változtatni, mikor és milyen bejelentési kötelezettségek párosulnak hozzá?
  • Milyen lehetőségek vannak a saját autó használatra?

Minden segítséget előre köszönök.

Ibolya

virga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Kezdő és működő egyéni vállalkozó kötelezettségei

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd máj. 12, 2009 9:52 am

Szia Ibolya!  Ha a férjed főfoglalozású ev (tehát nem csak, hogy nincs máshol 36 órás munkaviszony,  de nem is nyugdíjas),  akkor:

* A vállalkozói igazolvány kiváltásakor célszerű az ügyfélkapus regisztrációt is megcsinálni az okmányirodában. Az igazolvány kiváltását  követően: a 09T101E, valamint az ügyfélkapus regisztráció evégzését követően 09T180 az elektronikus (APEH-os) bevallásokhiz, lekérdezésekhez bejelentkezés), az IPA-ra bejelentkezés annál az önkormányzatnál ahol van székhelye, telephelye..ott adják általában a nyomtatványt, de vannak olyan önkormányzatok akiknek az internetes portáljukról letölthető. Mindegyikhez van kitöltési útmutató..

* Működés közben:  havonta beadni a 0958-as járulékbevallást, t.hónapot kövő hó 12-ig, APEH portálról tölthető le, ha nem lesz alkalmazottja, akkor a 0908A-M-re un. bevallást helyettesítő nyilatkozatot adhat előremutatóan a váll.igazolvány keltének napjától dec.31-ig, s akkor nem kell küldözni havonta a 0908A bevallást nullásan, ha lesz alkalmazottja, akkor ezt a bevallást is havonta, letölthető az APEH portálról.

0901-es bevallás tekintetében éves bevallóként kezd, de ha lesz alkalmazottja, akkor félévkor 07.20-igaz első félévről a szakképzési hozzájárulásról 0901-es bevallást kell adnia, ha nem lesz alkalmazottja és semmi olyanja, ami a 0901-es bevallásban szerepel, akkor erről is adhat akár előre, dec.31-ig 09NY bevallást helyettesítő nyilatkozatot.

* Az átalányadós ev-nek olyanja, hogy vállalkozói kivét, olyanja nincs.  Nála a járulék alap az az átalányadó alapja, de minimum a minimálbér a kezdés évében.

Az átalányadós SZJA előleget (adótábla) és a 4% különadót negyedévente a n.évet követő hó 12-ig meg kell fizetni,   erre vonatkozóan a bevallás majd a 0953-as lesz.

Az átalányadós ev:  az bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezett, a "kiadást" jelentő számláit pedig köteles megőrizni,  de tekintve, hogy átalányban állapítja meg az adóalapját Pl-dul az összes bevétel 20%-a minősül adóalapnak  a 80% az vélelmezett költség  (tevékenységtől függő, de a háztartási gép javítás a főfogl.ev-nél így átalányadózik!!)  tehát semmi értelme a saját gk. költségelszámolásnak.

Egyébként az évközi bevallási kötelezettségek teljesítésére vonatkozóan mindig az aktuálisan hatályos tv-i előírásoknak megfelelően kell eleget tenni...

Ezen a fórumon az átalányadós ev-re vonatkozóan sem lehet azért mindent leírni, nem hogy összehasonlítani a vállalkozói jövedelmes SZJA-s  ev.  dolgait  az átalányadóssal  és kifejteni a különbségeket.  Üdv.     /  Igaza van Aninak, az átalányadós ev. az nem alanya a szakképzési hozzájárulásnak, tehát szakképzési szempontjából lényegtelen  számára a '01-es bevallás 07.20-án és az éves bevallásában sem kell szakképzésit szerepltetni, de a 0901-es bevallást be kell adnia 2010.02.25-ig, vagy nyilatkozni rá./

APEH portálról:

Az adóhatósághoz történő bejelentkezés alapvető szabályai

 


3.

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének, valamint a különadó alapjának meghatározására vonatkozó alapvető szabályok

4.

Az egyéni vállakozók járulékfizetésének alapvető szabályai

 

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kezdő és működő egyéni vállalkozó kötelezettségei

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd máj. 12, 2009 1:36 pm

Sziasztok! Ha lesz alkalmazottja is, a 901-ről nyilatkozhat, mert az átalányadózó nem alanya a szakképzésinek. Ani 
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kezdő és működő egyéni vállalkozó kötelezettségei

HozzászólásSzerző: virga » szomb. máj. 16, 2009 2:55 am

Köszönöm a válaszokat.
virga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 30 vendég

cron