Adófórum

Adózási és számviteli információk

Apeh azonnali beszedési

Adatszolgáltatás

Apeh azonnali beszedési

HozzászólásSzerző: KovacsJ » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Szerintetek az Apeh beszedheti-e azon.inc.-val szja || eho tartozást (0908-on 04.14-én) bevallva, ha az áfa számlán 03.20-tól túlfizetés van és átvezetés lett benyujtva amit majd 05.05-én vezeti át 45 nap eltelte után. A folyószla 1.600E ft tútfizetést mutat. Zsuzsa
KovacsJ

Apeh azonnali beszedési

HozzászólásSzerző: kovine » szomb. máj. 02, 2009 2:32 am

Szerintem nem, mert 2009-től a folyászámla egyenlegeket bruttó módon nézik. Tehát he tatozás van az egyikszámlanemen a másikon túlfizetés és az több mint a tartozás akkor nem inkasszóznak. Viszont szerintem az átvezetést másként intézik. Vagyis arra vezetik át ahol a tartozás mutatkozik. Azt nem irtad hogy melyik számlára kértéteek az átvezetést.
kovine

Apeh azonnali beszedési

HozzászólásSzerző: tepimail » szomb. máj. 02, 2009 4:07 am

Sajnos a tapasztalatom más. Nálam előfordult, hogy az Áfa-t inkasszóval beszedte miközben más adónemeken túlfizetés volt. Nem reklamáltunk mert az ügyfelem úgyis fizetni akart. Egy ilyen alkalommal az volt az ügyintéző válasza, az adózó nem rendelkezett a túlfizetés átvezetéséről, így az APEH nem tudhatja mire kívánja fordítani a túlfizetést. Ki tudja már mit lehet és mit nem? Az átvezetés sokszor csak hónapok múlva kerül felkönyvelésre. Az inkasszó benyújtása igazgatóságtól, tartozás nagyságától és a csillagok állásától függ.    
tepimail

Apeh azonnali beszedési

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. máj. 02, 2009 3:54 pm

Sziasztok!

Lehet, hogy a továbbképzetlen és hatalmukkal visszaélni szerető APEH-osok azt hiszik, hogy azt tehetnek, amit akarnak, de bizony a törvény az törvény, és nem intézkedhetnek azzal ellentétetesen, vagy ha mégis, akkor jogorvoslatnak van helye (akár késedelmi pótlék formájában is).

Az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvény rendelkezése szerint végrehajtható okirat:

145. § (1) Az adóigazgatási eljárásban végrehajtható okirat:
a) a fizetési kötelezettséget megállapító jogerős hatósági határozat (végzés),
b) az önadózás esetén a fizetendő adót (adóelőleget) tartalmazó bevallás,
c) a behajtási eljárás során a behajtást kérő megkeresése,
d) az adózóval közölt adóhatósági adómegállapítás.
(2) Az okirat végrehajthatóságához külön intézkedésre (záradékolás, végrehajtási lap kiállítása stb.) nincs szükség.
(3) Az adótartozás után felszámított pótlék, kamat az adótartozásra vonatkozó végrehajtható okirat alapján hajtható végre.

Erről végrehajtási határozatot kell hozni, és az alapjá lehet intézkedni. Az ART. így rendelkezik:

150/A. § Amennyiben az adóhatóság az adózó adószámláján az adózót terhelő adótartozás mellett az egyes adónemeken túlfizetést is nyilvántart, végrehajtási cselekményként a túlfizetés összegét az általa nyilvántartott tartozás erejéig elszámolja, és ezzel egyidejűleg az adózót értesíti. Ha az adózónak több adónemen áll fenn tartozása, a túlfizetés összegét először a korábbi esedékességű tartozásokra, azonos esedékességű tartozások esetén a tartozások arányában kell elszámolni. A túlfizetés elszámolásával a jóváírás napján a tartozás megfizetettnek minősül

Tehát a hülye tudatlan apehos által leadott blablának nem szabad bedőlni, mert még a sorriendiségről is rendelkezik a jogszabály.

Ez törvény, és ez bizony akármelyik régió bármelyik adózójára, bármekkora adótartozásra, és bármelyik adóhivatalra érvényes, betartandó, számonkérhetó! És ha nem ennek megfelelően járnak el, az bizony törvényesen megtámadható, jogorvoslat kérhető!! És kell is kérni, mert ideje végre, hogy megtanulják: A TÖRVÉNY RÁJUK IS VONATKOZIK, NEM CSAK AZ ADÓZÓKRA!!

Üdv: Böbe

validitas

Apeh azonnali beszedési

HozzászólásSzerző: KovacsJ » hétf. máj. 04, 2009 3:43 am

Sziasztok! Bocsi hogy most jelentkezek,de "elszállt" a gépem, valami virus lehet! Elővettem a régit. Szóval az történ,hogy az ügyfelem a fordított áfa miatt rendszeresen visszaigénylő, én az áfa bev. nem kértem vissza a pénzt hanem átvezetést. A visszaigénylés szerepel az Apeh folyószámlán. 1,6MFT Közben azon.inc. leemelte 600EFT -ot az szja-eho tartozást (oszt kifiz miatt lett) Mit tanácsoltok mit érdemes tenni. Zsuzsa
KovacsJ

Apeh azonnali beszedési

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. máj. 04, 2009 4:08 am

Szia Zsuzsa!

Azonnal fel kell hívni az APEH Végrehajtási Osztályát, és kérni kell a visszautalást, ugyanis valóban nem inkasszálhatott volna akkor, ha a f.szla. egyenlege összevontan nem mutat tartozást.

Sajnos nálunk Bp-en sem vezetnek át, csak inkasszálnak, volt már ebből gond :((( Az átvezetésit meg már másfél hónapja nem képesek feldolgozni (mert egyébként be is adtam!!)

Üdv. Andi

nagy.andrea2

Apeh azonnali beszedési

HozzászólásSzerző: KovacsJ » hétf. máj. 04, 2009 4:47 am

Szia Andi Én Pest Megyei vagyok !!!!!!! Köszi Zsuzsa
KovacsJ

Vissza: Adatszolgáltatás