Adófórum

Adózási és számviteli információk

áfaellenőrzés

Egyéni vállalkozók

áfaellenőrzés

HozzászólásSzerző: jutka70 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Új fórumozó vagyok és itt olyan sok okosságot olvastam! Kérdésem: áfaellenőrzés alatt van 40 milliós tehergk. vásárlás utáni áfavisszaigénylés. A számlák és az adásvételi szerződések között 1 hét csúszás van, de a nagyobb baj, hogy átcsúszik a köv. hónapba. Én a számlák szerinti teljesítés dátuma(11.28.) szerint csináltam az áfabevallást novemberre, az adásvételik pedig december 5. dátumúak. Szerintetek milyen határozatra számíthatok? A választ előre is köszönöm.

 

jutka70
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

áfaellenőrzés

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. ápr. 30, 2009 1:20 pm

Szia!

 

A levonási jog akkor nyílik meg, amikor a gépjármű átadása-átvétele megtörtént - szerintem. Sajnos sokszor ez nem egyezik meg a számlára írt teljesítési dátummal.További fontos kritérium, hogy ki legyen fizetve.

Ha valóban csak később igényelhetted volna vissza az ÁFÁ-t, akkor november hónapra jogosulatlan visszaigénylést fognak megállapítani. De az mindenképp enyhítő körülmény, hogy decemberre visszakérhetted volna, végülis csak egy kicsit előbb történt... Szóval nem csalás, hanem "adminisztrációs hiba". Az államot lényegében kár nem éri. 

Ez az én véleményem, várd meg, mások mit mondanak.

 

Üdv. Andi

 

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

áfaellenőrzés

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. ápr. 30, 2009 3:34 pm

Szia!

Andival egyetértve, sajnos, nem biztos, hogy jóra számíthatsz, mert az adásvételi és a számla ellentmond egymásnak. Ilyen esetben nem szabad befogadni a számlát, mert - ha az adásvétel dec. hóban történt szerződés szerint - akkor nem lehet a teljesítés novemberi. Hiszen a számlázást a szerződés alapozza meg, ha van írásbeli szerződés.

Ezért szerintem bírságra is számíthatsz a jogtalanul igényelt áfa miatt, bár nyilván figyelembe veszik, hogy decemberben visszakérhető lenne. Ezért valószínűleg nem a maximumot fogják kiszabni.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

áfaellenőrzés

HozzászólásSzerző: jutka70 » csüt. ápr. 30, 2009 4:36 pm

Sziasztok! köszönöm a válaszokat. Az nem számít enyhítő körülménynek, hogy a számla is és az adásvételi is 12.20. előtti? A kifizetés pedig még novemberben megtörtént. Vissze kell küldenem a számlákat, hogy decemberieket állítson ki helyette az eladó? ( mert gondolom az áfa nem veszik el)

 

jutka70
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

áfaellenőrzés

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. máj. 02, 2009 3:09 pm

Szia!

Nem tudom, a revizor hogyan áll hozzá, ez régiónként, és egyénenként változó (meg hogy mennyire kell a bírságbevétel az APEH-nak). Szóval ez semmiképpen sem jó. Először is azt kell tisztázni, mikor volt a tényleges tulajdonbaadás. Az a teljesítés, annak kell megfelelnie mind az adásvételi szerződésnek, mind pedig a számlának. Ha az előtt a vevő fizetett, az csak előleg lehet, amiről viszont előlegszámlát kellett volna kiállítani. Mostmár szerintem várd meg az ellenőrzés reakcióit, vagy írjanak a nov.havi kiegyenlítéshez egy előlegszámlát.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 117 vendég

cron