Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termékdíjbevallás ügyfélkapun

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen nyomtatványt kell ahoz beadni, hogy a Környezetvédelmi TErmékdíjas bevallást interneten keresztül is be tudjam adni? Van ennek átfutási ideje? Vagy most még csak nyomtassam ki szépen, és küljdjem el postán?

Előre is köszönöm: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: kovine » csüt. ápr. 16, 2009 2:00 pm

Szia!

A KT08-at még lehet papir alapon beküldeni, de a 09-et már csak eletronikusan.

A VPOP-nál kell regisztráltatnod magad. EÜC rendszerbe. A VPOP honlapon van iylen bejelentő, ahol aztán megkapod a VPID számod. Majd amikor ez mrgjön a VPOP-tól. Be kell adni a meghatalmazást, hogy te vagy aki okmányirodai regisztrációvak rendelkezik az a meghatalmazott vagy törvényes képviselő aztán az ügyfélkapun keresztül küldhesse a bevallásokat. Végül is mindkét nyomtatványt megtalálod a VPOP honlapján.

Üdv.Juli

kovine

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. ápr. 16, 2009 3:11 pm

Szia!

A VPID szám már megvan, a 2008-as bevallások már elmentek. Csak az elektronikus ügyintézésben nem léptem időben. Tehát letöltöm a nyomtatványt, aláírva elküldöm nekik postán, hétfőre talán megkapják. De még mindig nem vagyok tisztában azzal, hogy ennek is van-e valamilyen száma, vagy onnantól már bátran küldhetem neten?

olahneedit

HozzászólásSzerző: gerine » csüt. ápr. 16, 2009 4:54 pm

Szia Edit! Az R01-et töltöd le a VPOP honlapjáról, azt postán elküldöd, vigyázz, a mellékletek legyenek mellette. Az ott  megadott email címre fogsz kapni egy értesítést, hogy elfogadták az elektronikus regisztrációt. Attól a perctől már küldheted elektronikusan a Kt08-at. Üdv. Nóra

Bocsi,KT09-et

gerine

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. ápr. 16, 2009 6:03 pm

Szia! Köszönöm "gerine" az információt. Azóta olvasgattam is a dologról. Az R01 megvan, kitöltöttem, csatolom hozzá az adóazonosító kártya másolatát. Feltüntettem az email címet egyezően az okrmányirodai regisztrációval. Közben meg is nyugodtam egy kicsit, mert a KT09 kitöltésije azt írja:

"Az elektronikus formanyomtatványt kizárólag számítógéppel lehet kitölteni, még abban az esetben is, ha kitöltését követıen kinyomtatásra és postai úton történı beküldésére kerül sor. A kézzel, vagy írógéppel kitöltött formanyomtatványt a vámhatóság nem fogadja el. Termékdíj visszaigénylés, illetve visszaigénylést is tartalmazó bevallás csak elektronikus úton és formában nyújtható be.              Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi 126. tv. 491. §-ában foglaltak alapján 2010. január 1-jétıl a környezetvédelmi termékdíj bevallást kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani."

Tehát mindenképpen elküldöm az R01-et, de ha hétfőn du 3-ig nem jön visszaigazolás emailen, ami igencsak valószínű, akkor szépen elküldöm nekik postán.

A kitöltési 2009 áprilisi keltezésű, tehát nagyon remélem, hogy amit Juli írt, hogy a 09-et már csak elektronikusan lehet leadni, azt azóta változtatták meg, amióta Ő erről olvasott. Na ezt aztán szépen megfogalmaztam. De értitek ugye?

Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: pseniko » pén. ápr. 17, 2009 8:17 am

Ha az APEH-nél éves bevallónak minősülsz az egyéb adók tekintetében, akkor  ráérsz még a környezetvéd termékdíjjal foglalkozni 2010. elején, mert megváltoztatták, aki az APEH-nél éves az a VPOP-nál is éves.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: Szjuli » pén. ápr. 17, 2009 9:49 am

Kedves Edit,

Kötelezően elektronikusan csak 2010-től kell, addig papír alapon is elfogadják.

Az elektronikus beküldéshez először is szükséges egy ügyfélkapu regisztráció, amit az Okmányirodánál lehet megcsináltatni. Amikor ez megvan, akkor ki kell tölteni egy R01-et. Ne felejtsd el mindkét fél részéről aláíratni! Ezt be kell küldeni postán. Visszajön egy levél, hogy regisztrálva vagy és mostantól küldheted. Kb 2 hét az átfutása (de REK-től függően változó lehet)

Tehát ha neked most április 20-án be kell adnod egy bevallást, akkor azt papír alapon küldd be mindenképpen. Akár azzal együtt küldheted az R01-t is. Ahogy Enci mondta, most április 20-án csak a havi és negyedéves bevallóknak van határideje.

Juli

Szjuli

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. ápr. 17, 2009 4:20 pm

Sziasztok!

A vállalkozó, aki miatt már most foglalkoznom kell a dologgal az bizony negyedéves, a 0901-et már elküldtem NY-en, nincs neki rajta semmi, még cégautóadó sem, mert az árut a furgonnal hordja, saját gj. km-et nem számolunk, úgy döntött. A szakképzésije meg majd a következőben lesz.

Szóval van neki ügyfélkapuja, van már R01 is, hála nektek összeállt a kép, a bevallás mindenképpen postára lesz adva hétfőn.

DE!! Miután kigyüjtöttem az egyetlen gyártó beszállítójától a göngyölegeket, megfordítom az egyik számlát, ahol eddig a termékdíjas tájékoztatások voltak, : hát nem beléptek az Ökopannonhoz!?, tehát a Cskt alól 100%-ban mentes, a hasznosítási díj megfizetve, ezen felül fizetendő termékdíj 0Ft.

Namármost, az EV -gondolom igen okosan - olyan árlistát választott, mely alapján az ár már tartalmazza az "E2" termékdíjat, ezért az EV-nek ilyen fizetési kötelezettsége nem keletkezik. Eddig sem voltam olyan haj de nagyon képben a termékdíjjal, kigyüjtöttem amit kellett, megfizettettem ami kijött, a bevallás mindig időben elment. Tulajdonképpen csak ez az egyetlen beszállítója volt akinek ő az első továbbforgalmazó vevője, még a csomagolóanyagnak szánt reklámtáskát is olyan helyről szerzi be, ahol a termékdíjat már megfizették.

Van egy sejtésem, hogy 0-ásan is elküldhetném azt a bevallást, de túl egyszerűenk tűnik. Valamit biztosan nem tudok.

olahneedit

HozzászólásSzerző: gerine » hétf. ápr. 20, 2009 9:04 am

Szia Edit! Jól gondolod, el kell küldened a bevallást "0"-san, de ne feledkezz meg a mentességre vonatkozó oszlop kitöltéséről. Az fogja 0-ra hozni a kötelezettséget. 
gerine

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. ápr. 20, 2009 9:09 am

Kedves Edit,

Nem pontosan értem azt a részt, ahol arról beszélsz, hogy a szállító belépett az Öko-Pannonhoz. Olyan, mintha ezzel azt gondolnád, hogy a vállalkozódnak már nincs is termékdíj fizetési kötelezettsége.

Nagyon fontos, hogy meg kell különböztetni a számlán a saját csomagolás termékdíjra vonatkozó részt az esetleges átválallástól. Az idézett szöveg azt jelenti, hogy a szállító a saját csomagolása után megfizette a díjat. Például, ha ez valami csomagolóanyag, akkor a csomagolóanyagok csomagolása, azaz zacskó, vagy doboz, vagy pántolás után. Ettől függetlenül a vállalkozódnak a saját csomagolása (csomagolóanyga csomagolásra való felhasználása) után meg kell fizetnie a díjat.

A csomagolóanyag gyártója vagy forgalmazója számlán átvállalhatja a termékdíjat, de akkor kötelezeően a következő szöveget kell feltüntetnie a számlán:

„a termékdíj-fizetés átvállalásra került, mivel a hasznosítási díj a (cég neve) ................................... hasznosítást koordináló szervezetnek, valamint az ezen felül fennmaradó termékdíj, a bruttó árból .............. Ft megfizetésre került”;

Nagyon fontos, hogy ennek a szövegnek így, ebben a formában, pontosan kell szerepelnie, különben az átvállalás nem érvényes.

Az E2 árlista gondolom a Coca-Cola, mivel eddig csak náluk láttam lehetőséget arra, hogy árlista választásával megkerüljék az E2-t.

Ha azonban valóban nem keletkezik semmiféle területen termékdíjdizetési kötelezettség, akkor is be kell küldeni a bevallást, méghozzá technikia kóddal és nulla értékkel. Ha úgy gondoljátok, hogy a jövőben sem lesz termékdíj kötelezettsége, akkor ki kell jelentkezni és többé nem kell beküldeni anullásokat sem. A kijelentkezés ugyanott történik, ahol a be (jelenleg a KT09BEJKE Bj1 lapon). Ahol eddig számot jeleztetek, oda nullákat kell írni, és ezzel kijelentkeztek. De nagyon fontos, hogy ha időközben mégis keletkezne majd termékdíj fizetési kötelezettség, akkor azt a keletkezési idő után 15 napon belül újra be kell jelenteni! Tehát adott esetben nem elég megvárni a negyedéves bevallás idejét.

Szjuli

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás