Adófórum

Adózási és számviteli információk

GYÁP igénylés, Foglalkoztatói igazolás

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: apoke » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérném a segítségeteket GYÁP igényléssel kapcsolatban. Ezer éve nem töltöttem ilyet, ezért eléggé kiestem a gyakorlatból.

Ugye az alábbiakat kell kitöltenem?

-Foglalkoztatói igazolás

-Nyilatkozat GYÁP megállapításához (Fogl.igazoláshoz)

-Pótlap táppénz megállapításához (Fogl.igazoláshoz)

Kérdés:

1.)   Ha a dolgozó április 16-17. 2 nap volt GYÁP-on, és az utolsó bérrel ellátott napja április 15., akkor ugye április 1-től április 15-ig járó bérét nem kell beírnom a Pótlapon mint áprilisi jövedelem, hiszen azt majd májusban számfejtem, fizetem ki.

2.)   A Foglalkoztatói igazoláson be kell írni az előző két évi biztosítási jogviszonyokat. Ha a két éven belül még 2007-ben, az előző munkahelye előtt gyesen volt azt is be kell írnom?

3.)   A nyilatkozat GYÁP megállapításához nyomtatványon ki kell tölteni, hogy egyedülállóság jogcímét. Pontosan milyen jogcímekre gondolnak?

4.)   Nem egyértelmű számomra, hogy be kell-e küldeni a TB igazolványt. Minden évben első alkalommal talán?

apoke

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 20, 2009 8:59 am

Szia!

1. Volt már rá eset, hogy tőlem kérték ezt a részösszeget. Ez azt hiszem, abban az esetben kell, ha tavaly nem volt elég bérezett napja, és az igényléstől visszafele kell nézniük a 180 napot.Ha gondolod, hagy ki, majd kérik hiánypótlásként, addig meg nagy valószínűséggel le tudod számfejteni.

2. Csak 2008 és 2009 az érdekes, táppénznél nem néznek előbbi bért.

3. Özvegy, elvált, különél, hajadon......  Ha nem egyedülálló, akkor meg arról kell nyilatkozni, hogy apuka/anyuka nem vett igénybe gyáp-ot az előző születésnap óta.

4. Általában nem kell. Majd kérik, ha valami nem stimmel.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: apoke » hétf. ápr. 20, 2009 9:30 am

Szia Zsuzsa!

Köszi a választ. Tehát, ha jól értem a gyesen lévő időszak, ha nem dolgozott mellette nem számít bele a 2 év folyamatos biztosításba, azaz csak 60 % táppénz jár neki?

Üdv. Norina

apoke

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd ápr. 21, 2009 11:21 am

Nem biztos, hogy csak 60 %. Attól függ, hogy jönnek ki a napok. Ha előző év január 1-ig van legalább 180 napja munkából ÉS GYED-ből, akkor nem 60 %. Mert a gyed-et nem"büntetik", csak a gyest. Azt valamiért kifelejtették a "kedvezményszabály" paragrafusából.
kaloczy

HozzászólásSzerző: apoke » szer. ápr. 22, 2009 10:39 am

Nem úgy van, hogy a  jövedelem  70 %-a, abban az esetben, ha a biztosítás két év óta folyamatosan fennáll, és a két évnél rövidebb biztosítási idő esetén a jövedelem  60 % lesz a táppénz összege?

Előző évben végig dolgozott, a 180 napja meg van a dolgozónak csak a két év biztosítása nincs.

apoke

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. ápr. 22, 2009 11:11 am

De, így van. De valamiért én túlbonyolítottam a dolgot. Azt hittem, hogy a biztosítása folyamatos, mert munkaviszonyból volt gyesen. 

De ezek szerint valamit rosszul értelmeztem.

Zsuzsa

kaloczy

Vissza: Adatszolgáltatás